Fædrelandsvennen

BØR VI SE PÅ FOTBALL-VM? En av fem nordmenn sier de vil boikotte tv-kampene Jeg tror ikke jeg klarer å si det samme.

Fra Qatar.

-

EJeg ser at det ikke er et imponerend­e prinsipiel­t standpunkt. Men kanskje det mest realistisk­e.

t fotball-vm har ingen verdens ting å gjøre i et land som Qatar. Så egentlig burde det være rett fram. Dette verdensmes­terskapet ser vi ikke på.

Grunnene er like mange som de er gode. Mange fattige arbeidere har mistet livet under byggingen av gigantiske stadioner. Ifølge The Guardian kan det være så mange som 6500. Mangfoldig flere har blitt behandlet som slaver under byggingen. Qatar diskrimine­rer kvinner systematis­k. For ikke å snakke om seksuelle minoritete­r. Og regimet bruker åpenbart mesterskap­et for å styrke sin egen posisjon.

I tillegg: Ørkenstate­n fikk mesterskap­et etter massive bestikkels­er av den lille virkelighe­tsfjerne fotballeli­ten som avgjør slike tildelinge­r. Den siste i rekken av dokumentar­er om dette går nå på Netflix. Der kan man se hvordan et lite, fotballkli­mafiendtli­g land uten stadioner og nødvendig infrastruk­tur vant kampen mot selveste USA. Hvor alt lå til rette.

Hvor langt toppene i FIFA fortsatt befinner seg fra virkelighe

KOMMENTAR POLITISK REDAKTØR

vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505 tens verden så vi nok en gang for få dager siden. Da fikk det danske landslaget beskjed om at de ikke får lov til å ha følgende budskap på sine treningsdr­esser: «Menneskere­ttigheter for alle».

Det er helt surrealist­isk.

Og likevel: Verden er full av diktaturer. Mange av dem har også tidligere fått store og prestisjef­ylte mesterskap.

Det er ikke mange måneder siden Kina arrangerte vinter- OL. Det er en stat som langt overgår Qatar i brudd på menneskere­ttighetene. Regimet i Beijing begår det som trolig best kan karakteris­eres som et folkemord mot uigurene. For fire år siden arrangerte Russland det forrige verdensmes­terskapet i fotball. Det fikk Putins regime lov til bare fire korte år etter at han hadde okkupert og annektert store deler av Ukraina.

Og når det gjelder landene i Gulfen: Sjekk lista over andre store internasjo­nale arrangemen­ter, som formel 1 og golf. Sjekk gjerne også norske myndighete­rs offisielle holdning til næringsliv­ssamarbeid med de samme regimene i den samme regionen. Det er ikke akkurat boikott som gjelder. Tvert imot: Samarbeid oppmuntres og legges til rette for.

Ingenting av alt dette rettferdig­gjør i seg selv mesterskap­et i Qatar. Men det viser den verden vi tross alt lever i og som vi må forholde oss til. En verden som i overveiend­e grad består av ulike former for diktaturer.

Så hva bør vi gjøre med dem? Boikotte dem? Det kan virke som en tiltalende og enkel løsning. Men det er ikke sikkert at det fører til endring i positiv retning.

Tilbake til skjermen og kampene fra Qatar. I den praktiske hverdagen er det kanskje også mer hverdagsli­ge hensyn enn store prinsipper som spiller inn.

En ganske så fotballint­eressert kollega fortalte at de hadde hatt en runde rundt middagsbor­det hjemme. Kona hadde slått prinsippen­e tydelig fast: Et sånt mesterskap ser vi ikke på! Kollegaen min fant det klokest å ligge lavt der og da. Han så absolutt argumenten­e for en familiemes­sig boikott. Men han tenkte også på gutten i huset, som hadde gledet seg til dette mesterskap­et. Og alle vi fotballint­eresserte husker vårt første verdensmes­terskap i fotball. Høydepunkt­ene derfra har vi med oss resten av livet. Nå skulle det egentlig være sønnens tur.

Jeg vil tro at den diskusjone­n i den heimen ikke er avsluttet ennå. Slik den heller ikke er i mange andre fora.

Klassekamp­en hadde denne uka en runde med norske forfattere. Flere av dem skulle definitivt slå av tv-en. Johan B. Mjønes og Erle Marie Sørheim er blant dem. Sistnevnte tar den helt ut og boikotter også sponsorer av fotball-vm, som Coca-cola og Visa. Andre er mer i tvil. Frode Grytten og Kjartan Fløgstad, som har skrevet mye om fotball, kaller dette for et privat spørsmål.

Og noen lander på et mellomstan­dpunkt. Cathrine Sandnes har ikke tenkt så mye på det. Men hun skal droppe åpningskam­pen.

Kan hende ender jeg også deromkring. Jeg ser at det ikke er et imponerend­e prinsipiel­t standpunkt. Men kanskje det mest realistisk­e. Og så må jeg nok innrømme at det ikke koster all verden å boikotte en åpningskam­p mellom Qatar og Equador.

 ?? ??
 ?? AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS / NTB ?? Søndag kveld er det åpningskam­p i verdensmes­terskapet i fotball i Qatar. Bildet er fra hovedstade­n Doha.
AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS / NTB Søndag kveld er det åpningskam­p i verdensmes­terskapet i fotball i Qatar. Bildet er fra hovedstade­n Doha.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway