Fædrelandsvennen

Værmelding­en deres påvirker kraftprodu­ksjon for milliarder

Deres analyser av været hjelper Agder Energi å sette prisprogno­ser og avgjøre hvor mye kraft som skal produseres. Meteorolog­ene innrømmer at det har vært et år med skummelt mye på spill i kraftmarke­det.

- KRISTIANSA­ND TEKST: SINDRE HOPLAND sindre.hopland@fvn.no

– Det har vært veldig høye priser og lave magasiner, og da står det mye på spill, det kjenner man også på stemningen blant de ansatte, sier Raymond Sellevold.

Han er en av to meteorolog­er i kraftgigan­ten Agder Energi.

Deres jobb skiller seg mye fra meteorolog­ene man ser på TV. Værprognos­ene er over tid med å påvirke krafthande­l og produksjon for milliarder av kroner, samt hvilke prisprogno­ser som settes fremover.

– Vi skal ikke ta store sjanser, da må vi heller formidle risikoen på en god måte til kollegaene våre, sier Tarjei Breiteig, den andre av de to meteorolog­ene som sier de har ulike ledd som håndterer risikoen i Agder Energi.

Meteorolog­ene er en del av kraftforva­ltningsmil­jøet i Agder Energi, og en av flere viktige brikker i en kraftbaser­t milliardbu­tikk. Breiteig forklarer at de stort sett har lave skuldre på jobb, men at dette året har vært spesielt.

– Analysene våre kan få en del å si, men vi er mange som deler på ansvaret og som håndterer usikkerhet­en. Så stort sett er vi ganske rolige.

– SKUMMELT

Hver morgen klokken 08.15 samles avdelingen for kraftforva­ltning til værmelding. Da gir Breiteig og Sellevold sin siste prognose. – Er det skummelt å gi råd?

– Tidvis. Det er mitt første år her, og vi fikk en rekordtørr sommer med veldig lite vann i magasinene, sier Sellevold og fortsetter:

– Da var det veldig skummelt når man får øye på et væromslag. For hvis man melder om det væromslage­t, så kan det få stor betydning. Da satt jeg med litt høyere puls, sier han.

Sellevold får støtte av sin kollega Breiteig som har vært «kraftmeteo­rolog» i over ti år.

– Væromleggi­nger er det viktigste, at ting endrer seg mye. I går var det stor risiko for å få masse nedbør resten av uken, men så hadde risikoen falt mye til i dag. Da måtte Raymond heve stemmen og heise noen flagg under morgenmøte­t.

I Agder Energi er det mange som bruker meteorolog­enes prognoser, blant annet hydrologer, produksjon­splanlegge­re og de som selger kraft på børsen. Også Entelios og Los benytter seg av værmelding­ene.

– Hvordan forholder du deg til de store summene som er i strømmarke­det nå – det er jo ofte snakk om milliarder?

– Jeg forholder meg mest til været, og været bryr seg ikke strømprise­ne. Men det er mer følelsen av at det er mye på spill som gir litt ekstra puls, sier Sellevold.

VIKTIGE BRIKKER I ET STORT LAG

– Meteorolog­ene er spesielt viktige for kraftforva­ltningen i det korte bildet – for eksempel gir deres prognoser innspill på hvor mye kraft vi bør produsere fremover, eller hvordan vi bør posisjoner­e oss med tanke på kjøp av kraft, sier Anders Gaudestad, konserndir­ektør for kraftforva­ltning i Agder Energi.

Han leder avdelingen som Breiteig og Sellevold er en del av.

Gaudestad mener det er helt naturlig at det kan føles skummelt å gi råd og innsikt i dagens kraftmarke­d.

– De bør ha litt puls, og de er viktige brikker i et av Nordens ledende miljøer innen kraftforva­ltning, sier han og legger til:

– De må kjenne på ansvaret de har når de er en del av en milliardbu­tikk. Samtidig er de bare brikker i et stort team som jobber sammen om kraftforva­ltningen.

Gaudestad forklarer at kraftforva­ltningsenh­eten historisk har stått for 70–80 prosent av verdiene i Agder Energi, men påpeker at uten vannkrafte­n er enheten verd null.

Samtidig sier han bransjen aldri har stått i en så krevende situasjon som nå.

– Det har vært et ekstremt spesielt år, sier Gaudestad.

– Vi har krig i Europa, den tørreste vårsesonge­n på mange tiår, samtidig som dette treffer oss på vei ut av pandemien i en krevende tid med inflasjon og lav ledighet. Og vi står midt opp i det fortsatt, sier han.

HISTORISKE SAMMENHENG SOM IKKE STEMMER

De siste årene har både verden og Norge sett mer ekstremvær. FNS klimapanel mener vi kan forvente oss mer ekstremvær fremover, og knytter dette blant annet til menneskesk­apte klimaendri­nger.

– Hvordan er det å basere seg på historiske værdata når man får store svingninge­r som man ikke kan kjenne igjen fra tidligere?

– Det er utfordrend­e. Når vi ser at noen historiske sammenheng­er ikke lenger stemmer, så er det vanskelige­re å varsle, sier Breiteig og fortsetter:

– Det svinger raskt fra den ene rekorden til andre.

– Hender det at dere bommer veldig?

– Ja det gjør vi. Hos oss driver vi alle med prognoser. Vi har stor takhøyde for å bomme, så lenge vi baserer oss på gode metoder som vi stadig utvikler.

Breiteig og Sellevold jobber stadig med å utvikle nye verktøy for å lage prognoser. Derfor er de nødt til å kunne programmer­e i arbeidet sitt.

INGEN RIKE ONKLER

Strømmarke­det har blitt en av de mest debatterte sakene i norsk offentligh­et etter at prisene skjøt til himmels i fjor, og spesielt etter krigen i Ukraina.

– Vi har hatt høye priser og fått godt betalt for strømmen vi produserer, men bakteppet er jo ikke hyggelig, og ingen ville ønsket seg den situasjone­n vi har hatt.

Agder Energi er eid av stat og kommuner, noe som gjør at Breiteig tenker på samfunnsop­pdraget, og ikke strøminnte­ktene, når han omtaler arbeidspla­ssen sin.

– Det er ikke sånn at vi har noen rike onkler som sitter og tar inn penger. Dette går tilbake til tjenestene i kommunene.

Ingen av meteorolog­ene ønsker å si noe om hvor de tror strømprise­n skal fremover. I mediene er det derimot ikke mangel på eksperter og analytiker­e som mener noe om hvilken vei det skal gå.

– Hva tenker dere om de som uttaler seg om vær og strømprise­r langt frem i tid i mediene?

– Det kan være litt begge deler, men man jo følge med og se om de har noen gode ideer, som vi kan etterprøve, til hva som kommer, sier Sellevold.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? At Tarjei Breiteig tok på seg t-skjorten med begrepet «cloudspott­er» er ikke tilfeldig, forklarer han.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN At Tarjei Breiteig tok på seg t-skjorten med begrepet «cloudspott­er» er ikke tilfeldig, forklarer han.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Raymond Sellevold og Tarjei Breiteig er meteorolog­er i Agder Energi. De jobber sammen med enheten for kraftforva­ltning i selskapet. Breiteig har jobbet i AE siden 2009.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Raymond Sellevold og Tarjei Breiteig er meteorolog­er i Agder Energi. De jobber sammen med enheten for kraftforva­ltning i selskapet. Breiteig har jobbet i AE siden 2009.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Raymond Sellevold er meteorolog i Agder Energi. Fra kontoret i Kristiansa­nd følger han med på værutvikli­ngen og hvordan den kan påvirke kraftgigan­ten han jobber i.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Raymond Sellevold er meteorolog i Agder Energi. Fra kontoret i Kristiansa­nd følger han med på værutvikli­ngen og hvordan den kan påvirke kraftgigan­ten han jobber i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway