Fædrelandsvennen

Konteiners­kip fikk full stans i havnebasse­nget

Et konteiners­kip på 143 meter fikk fredag formiddag «full blackout» i havnebasse­nget i Kristiansa­nd. Skipet ble slept til kai ved Kongsgåde / Vige senere på dagen.

- KRISTIANSA­ND ELLING SVELA TORMOD FLEM VEGGE

Konteiners­kipet skal ha fått «full blackout» rett etter avgang fra Kristiansa­nd havn, fikk Fædrelands­vennen opplyst. Hendelsen ble først beskrevet som en nødssituas­jon. Skipet var mørklagt, uten elektrisit­et og framdrift.

Fredag formiddag fikk det hjelp av slepebåten «BB Supporter», som holdt det på plass i havnebasse­nget. Slepebåten var tilfeldigv­is i Kristiansa­nd på et annet oppdrag.

– DROPPET ANKER

– Vi lå i Kristiansa­nd etter å ha vært der på andre jobber, så det var litt tilfeldig at vi var der. Skipet hadde fått en blackout etter at det la fra kai, fikk droppet anker og vi ble tilkalt, fortalte Vetle Sverdrup, daglig leder i Buksér & Berging, som eier slepebåten «BB Supporter», til Fædrelands­vennen.

– Vi holder båten og avventer, la Sverdrup til.

Det 143 meter lange konteiners­kipet «Spirit» er hjemmehøre­nde i Nederland, og var på vei til Tees i Storbritan­nia da hendelsen skjedde fredag morgen.

SLEPT TIL KAI

Skipet la fra kai ved Lagmannsho­lmen klokka 07. Om lag klokka 08.15 startet problemene, og skipet mistet all framdrift på vei ut av havnebasse­nget.

Det var sterk østlig vind med vindkast på 15–16 meter i sekundet i området.

Morten Årikstad i Seafront, som er terminalop­eratør (ansvarlig for å losse og laste skip.) for skipet, opplyste følgende til Fædrelands­vennen klokka 11.20:

– Skipet prøver å finne ut av det, og gjør en vurdering av om de klarer å løse det selv eller om de må inn til kai.

AVDRAMATIS­ERER

Havnevakta i Kristiansa­nd avdramatis­erte fredag ettermidda­g situasjone­n.

– Dette er en situasjon uten dramatikk, uten fare for miljøet og uten fare for mennesker, understrek­et Karl Danielsen, havnekapte­in i Kristiansa­nd Havn, ved 14.30-tida fredag.

Danielsen opplyser at konteiners­kipet ville bli slept inn til havna i Kongsgård/ Vige fredag ettermidda­g. Det ble det lagt til ved kai 35. Der skal konteiners­kipet kontroller­es av Sjøfartsdi­rektoratet før det kan seile videre.

 ?? FOTO:KJARTAN BJELLAND ?? Konteiners­kipet lå mørklagt i Byfjorden i Kristiansa­nd fredag formiddag.
FOTO:KJARTAN BJELLAND Konteiners­kipet lå mørklagt i Byfjorden i Kristiansa­nd fredag formiddag.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Skipet Spirit til kai ved Kongsgård/vige fredag ettermidda­g.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Skipet Spirit til kai ved Kongsgård/vige fredag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway