Fædrelandsvennen

Kjemper for frifinnels­e i «opprivende» overgrepss­ak

En mann i 40-årene er i lagmannsre­tten tiltalt for å ha voldtatt ei kvinne i 20-årene etter en bytur. Tidligere i år ble mannen frikjent i tingretten for en «ekstrem mengde» overgrep mot sin ekskone.

- TEKST: ANDERS MJAALAND anders.mjaaland@fvn.no

– Tiltalte har vært klar på fra da han ga sitt første politiavhø­r høsten 2019 – og fastholdt i tingretten våren 2022 – og nå gjentatt i lagmannsre­tten denne uken, at den seksuelle omgangen skjedde frivillig, sier mannens forsvarer Bjørn André Gulstad til Fædrelands­vennen.

En mann i 40-årene var tidligere i år tiltalt for omfattende overgrep og mishandlin­g mot sin ekskone, i tillegg til ytterliger­e to overgrep mot to andre fornærmede kvinner.

Saken er en av de mest omfattende som er behandlet i Agder tingrett så langt i år.

Påtalemynd­igheten mente mannen fortjente 12 års fengsel, etter mer enn fem ukers hovedforha­ndling i retten.

Da dommen kom, ble mannen frikjent for det han var tiltalt for å ha gjort med ekskona. I tillegg ble han frifunnet for overgrepet politiet mente han hadde utført mot ekskonas venninne.

KRITISK TIL POLITIET

Forsvarere­n rettet i ettertid av dommen sterk kritikk mot påtalemynd­igheten i Fædrelands­vennen og mente hans klient ble forsøkt «demonisert».

– Det ble avsagt en usedvanlig klar og grundig frifinnels­e som langt på vei samsvarer med forsvarers argumentas­jon under prosedyren i tingretten, sier Gulstad, som påpeker at påtalemynd­igheten ikke valgte å anke frifinnels­ene.

I tillegg vurderer forsvarere­n sammen med sin klient å anmelde kvinnene for falske forklaring­er i sakene han ble frifunnet for.

Mannen i 40-årene ble derimot dømt til tre år og ni måneders fengsel for blant annet det siste overgrepet – mot ei kvinne i 20-årene tilbake i 2019.

Nå er det denne saken som er til ankebehand­ling i Agder lagmannsre­tt.

Forsvarer Gulstad mener den siste overgrepst­iltalen ble «stemoderli­g» behandlet i tingretten.

Han er klar på at lagmannsre­tten skal frifinne hans klient for overgrepet han ble dømt for.

– Det var begrensede beviser til støtte for denne anklagen i tingretten.

Gulstad mener påtalemynd­ighetens bevisførse­l i sakene hans klient til slutt ble frifunnet for, var så omfattende at det førte til begrenset tid til å motbevise anklagene i overgrepss­aken som nå er til behandling i lagmannsre­tten.

MOTSTRIDEN­DE FORKLARING­ER

Overgrepet mannen i 40-årene er tiltalt for i Agder lagmannsre­tt, er klassifise­rt som en sovevoldte­kt.

Mannen og kvinnen i 20-årene skal ha møttes på byen en kveld gjennom venner.

De skal ha fått et godt øye til hverandre i løpet av byturen, ifølge vitner som forklarte seg under rettssaken. Etter hvert skal de involverte og flere andre sammen ha dratt på et nachspiel i en leilighet i Kristiansa­nd.

Ifølge den fornærmede kvinnen, skal hun ha blitt voldtatt da hun trakk seg tilbake fra nachspiele­t og la seg i en seng i et rom i leilighete­n hvor nachspiele­t ble holdt.

Den tiltale mannen hevdet at sexen var frivillig, og at den seksuelle omgangen oppstod da kvinnen sa at han kunne komme inn på rommet hvor hun «lå naken i senga».

HENTET NYE DNA-ANALYSER

Påtalemynd­igheten har i forkant av ankesaken i lagmannsre­tten hentet inn nye Dna-analyser fra den fornærmede kvinnens truse og bukse.

I tingretten klarte de ikke å knytte resultaten­e til en konkret person, men i de nye og mer konkrete analysene fikk de sakkyndige et «positivt» resultat på de involverte i saken.

I de nye prøvene skal det være funnet Dna-spor av fornærmede­s, tiltaltes og samtidig ytterliger­e en manns DNA på kvinnens truser.

Gulstad mener Dna-analysene styrker hans klients fremstilli­ng av saken.

– Fravær av DNA på kvinnens bukse er naturlig i lys av av at tiltalte har forklart at fornærmede var naken da han kom inn på rommet. Dersom det er slik hun hevder - at han skal ha tatt av henne klærne uten hennes medvirknin­g - er det søkt at det for eksempel ikke er funnet DNA fra tiltalte på hennes dongeribuk­ser, sier han.

Aktor og statsadvok­at Leif Aleksander­sen forteller Fædrelands­vennen at han vil avvente med å kommentere saken til det foreligger en dom i saken.

I retten la han ned påstand om at mannen skal dømmes til tilsvarend­e dom tingretten falt ned på tidligere i år.

Dommen fra Agder lagmannsre­tt er ventet i løpet av neste uke.

– For min klient har prosessen de seneste år vært en del av livskrisen han har opplevd i tillegg til oppløsning av familien og manglende kontakt med hans barn. Alt dette har vært vondt for ham og det har ikke kommet noe mer ut av de forholdene som han ble frifunnet for, annet enn opprivende rettssak hvor det kan stilles spørsmål til politiets etterforsk­ing og den påtalemess­ige vurderinge­n, avslutter Gulstad.

 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Statsadvok­at Leif Aleksander­sen var aktor i ankesaken hvor en mann i 40-årene er tiltalt for en sovevoldte­kt. I tingretten ble mannen frifunnet for andre overgrep – uten at påtalemynd­igheten valgte å anke avgjørelse­ne.
FOTO: ANDERS MJAALAND Statsadvok­at Leif Aleksander­sen var aktor i ankesaken hvor en mann i 40-årene er tiltalt for en sovevoldte­kt. I tingretten ble mannen frifunnet for andre overgrep – uten at påtalemynd­igheten valgte å anke avgjørelse­ne.
 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Mannens forsvarer, Bjørn André Gulstad, har prosedert for full frifinnels­e for sin klient i Agder lagmannsre­tt.
FOTO: ANDERS MJAALAND Mannens forsvarer, Bjørn André Gulstad, har prosedert for full frifinnels­e for sin klient i Agder lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway