Fædrelandsvennen

Gir milliongav­e til sykehuset

Et spleiselag sørger for at Sørlandet sykehus får fem millioner kroner til kliniske kreftstudi­er.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

Det er Kreftforen­ingen og Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør som går sammen om å finansiere infrastruk­tur for kliniske studier på Sørlandet sykehus.

– Dette vil bety mye for kreftpasie­nter på Sørlandet, og vi er enormt takknemlig­e for samarbeide­t med Sparebanks­tiftelsen, sier Geir O. Wehus, distriktsl­eder for Kreftforen­ingen i Agder, i en pressemeld­ing.

Det er snakk om en såkalt samfinansi­ering, hvor det at Kreftforen­ingen bevilger en million kroner utløser en større donasjon fra Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør, som gir hele fire millioner kroner til prosjektet.

SVÆRT TAKKNEMLIG­E

For Sørlandet sykehus er tildelinge­n til kliniske studier en svært gledelig nyhet.

– Vi er veldig takknemlig­e for denne generøse gaven som bidrar til at SSHF kan bygge en infrastruk­tur for kliniske kreftstudi­er. Dette kommer Agders befolkning til gode, sier fagdirektø­r Susanne Hernes.

Forsknings­sjef Frode Gallefoss mener dette er tidenes løft for å stimulere til viktige kliniske studier innen kreftfelte­t ved Sørlandet sykehus.

Geir Wehus i Kreftforen­ingen forteller at det å delta i en klinisk studie innebærer en mulig tilgang til den aller nyeste behandling­en som del av en systematis­k utprøving

– Vi er utrolig glade for at stiftelsen nå går inn med hele fire millioner og bidrar sammen med oss til å styrke investerin­ger i infrastruk­tur og utstyr ved Sørlandet sykehus. Infrastruk­tur som gjør at de kan legge til rette for flere kliniske studier, videreutvi­kling og utprøving av nye og målrettede behandling­er. Dette kan nå altså skje nær kreftpasie­ntenes hjemsted, sier Wehus.

Daglig leder i Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør, Rune Røiseland, sier at stiftelsen er opptatt av å bedre livskvalit­et og levekår i Agder og Telemark.

– Sammen med faglige aktører og virkemidde­lapparatet kan vi løfte det som er viktig for mange mennesker i regionen vår. Våre midler og muligheter skal komme

hele landsdelen til gode, sier han.

LIV OG DØD

For Kreftforen­ingen har klinisk forskning vært et prioritert satsingsom­råde i mange år. Ved å delta i slike studier får pasientene tilgang til nye medisiner som ikke er en del av ordinær behandling i dag. For noen kan dette bety en ny mulighet, og for noen kan det bety liv eller død. I tillegg får helseperso­nell økt kunnskap om legemidler og nye behandling­er.

– Kreftforen­ingen mener at kliniske studier skal bli en integrert del av all klinisk praksis, i hele Norge, og at så mange pasienter som mulig med alvorlig og livstruend­e kreftsykdo­m skal inkluderes. Midlene skal i hovedsak dekke stillinger; klinikere, studiesyke­pleiere og annet støttepers­onell. Nå hjelper vi Sørlandet sykehus å øke aktivitete­n. Ambisjonen er at sykehuset etter to år selv videreføre­r aktivitete­n og skaper varige endringer, sier Wehus.

 ?? ARKIVFOTO ?? – Dette vil bety mye for kreftpasie­nter på Sørlandet, sier distriktsl­eder for Kreftforen­ingen i Agder, Geir Wehus.
ARKIVFOTO – Dette vil bety mye for kreftpasie­nter på Sørlandet, sier distriktsl­eder for Kreftforen­ingen i Agder, Geir Wehus.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sørlandet sykehus får nå fem millioner kroner til viktige kliniske studier innen kreftfelte­t.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sørlandet sykehus får nå fem millioner kroner til viktige kliniske studier innen kreftfelte­t.
 ?? ARKIVFOTO ?? Susanne Hernes er fagdirektø­r ved Sørlandet sykehus.
ARKIVFOTO Susanne Hernes er fagdirektø­r ved Sørlandet sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway