Fædrelandsvennen

Russ fra Mandal samler utstøtte russejente­r

Mange føler seg ekskludert på videregåen­de

- LINDESNES TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Problemet med at russ blir utstøtt, ville jentene på Mandal videregåen­de skole gjøre noe med. Nå har de dannet en nasjonal russegrupp­e.

– Alle russejente­r uansett hvor de bor kan melde seg inn, sier Thea Celine Vasby og Tiril Sikveland.

De er russ selv og er blant flere jenter som har tatt initiative­t. Det skjedde etter skolestart i høst da de oppdaget fenomenet med at mange russ blir ekskludert fra ulike grupper av en eller annen grunn.

– Så da fant vi ut at vi lager en gruppe for hele landet, forteller de.

Det handler i første omgang om utstøtte russejente­r, rett og slett fordi det er mest vanlig med kjønnsdelt­e grupper.

VILLE BLI KJIPERE

– Men kommer det gutter som vil være med, skal nok det ordne seg, lover Tiril.

Hun har selv følt på å ikke tilhøre en russegrupp­e. Hun er fra Lyngdal og kjente knapt noen da hun begynte på skolen i høst.

– Det gjorde meg lite i starten, men jeg tror at det hadde blitt kjipere etter hvert som mai og russefeiri­ngen for alvor hadde nærmet seg, sier hun.

Om lag 40 russejente­r er så langt med i gruppa som de kaller NR 2023. Lengst nord er det noen fra Bodø med, men de fleste er fra hele Sørlandet.

MØTES VIA SKJERM

De chatter med hverandre via messenger, snap og tiktok. De har også hatt videomøter med alle på en gang.

– Da har vi snakket om at vi skal skaffe oss en felles genser. Dessuten håper vi og fysisk treffes i løpet av vinteren, sier Thea.

VG skrev nylig om Ullern videregåen­de skole i Oslo der utestengin­g skaper psykiske problemer for elevene. Mange gruer seg for å gå på skolen og sitter heller i trappeløp eller do enn i kantina. Flere ønsker å slutte.

– Jeg tror ikke det finnes så alvorlige tilfeller her på skolen, uten at jeg kan si det sikkert. Vi gjør i alle fall hva vi kan for å fange opp og inkludere alle i våre arrangemen­t, sier Helena Hjemdal.

– FANTASTISK BRA

Hun er en av to russepresi­denter på skolen.

– Det er fantastisk bra at denne nasjonale russegrupp­a er etablert. Selv om det ikke er så lett å møtes fysisk skaper det samhold og inkluderin­g, sier hun.

Hun sier videre at de nå planlegger å anskaffe felles T-skjorter for samtlige russ på skolen.

Tiril og Thea forteller om mye positiv respons og ikke minst glade russejente­r som er lei seg for å være ekskludert­e.

– Det er bare å søke oss opp på messenger så får alle være med, smiler de to.

STØRRE UTFORDRING DE SISTE ÅR

Avdelingsl­eder Kari Haaland Wichne på skolen har ansvaret for å følge opp russen. Det handler blant annet om å ha dialogmøte­r med elevene og forberede dem på hvordan russetida blir.

– Også på vår skole er dette med ekskluderi­ng en utfordring og er noe som har økt de siste årene. Elevene starter veldig tidlig med å danne grupper, gjerne i 10. klasse på ungdomssko­len, sier hun.

PLEIER Å ORDNE SEG

Men ettersom russetida nærmer seg, er det mange som har kjent på gruppepres­s og ekskluderi­ng.

– Så da pleier mye på mange måter å løse seg. Men utfordring­ene er der og all ære til disse jentene som vil gjøre noe med dette, sier Wichne.

 ?? ARKIVOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Russebuss i lille Mandal var i mange år knapt å se. Men de siste årene har flere kommet til og dermed har nok flere opplevd det vanskelige­re å få innpass i disse. Denne «russeseson­gen» er det to slike busser i byen. Bildet er fra borgertoge­t i 2017.
ARKIVOTO: JARLE R. MARTINSEN Russebuss i lille Mandal var i mange år knapt å se. Men de siste årene har flere kommet til og dermed har nok flere opplevd det vanskelige­re å få innpass i disse. Denne «russeseson­gen» er det to slike busser i byen. Bildet er fra borgertoge­t i 2017.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Russepresi­dent Helena Hjemdal, Celine Vasby og Tiril Sikveland synes det er trist at mange føler seg utstøtt i russetida. Nå har de to sistnevnte vært med å lage en nasjonal gruppe for slike elever.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Russepresi­dent Helena Hjemdal, Celine Vasby og Tiril Sikveland synes det er trist at mange føler seg utstøtt i russetida. Nå har de to sistnevnte vært med å lage en nasjonal gruppe for slike elever.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway