Fædrelandsvennen

Avl på denne rasen i strid med dyrevelfer­dsloven

Borgarting lagmannsre­tt gir delvis medhold i ankesaken om hundeoppdr­ett, men slår fast at avl på rasen cavalier king charles spaniel skjer i strid med loven.

-

Partene i saken var Norsk Kennel Klub, Norsk Cavalierkl­ubb og Norsk Bulldogklu­bb og seks oppdretter­e som var saksøkt av Dyrebeskyt­telsen Norge.

Borgarting lagmannsre­tt delvis oppretthol­der og delvis frifinner partene som i Oslo tingrett ble dømt. Tingretten forbød oppdrett av begge hunderasen­e engelsk bulldogg og cavalier king charles spaniel etter at den hadde slått fast at oppdrettet, slik det foregår i dag, skjer i strid med dyrevernlo­ven.

Når det gjelder rasen cavalier king charles spaniel slår lagmannsre­tten fast at videre oppdrett av denne etter dagens praksis, vil være i strid med dyrevelfer­dsloven.

– Hensynet til å bevare rasen med slike karakteris­tiske eksteriøre trekk som den har i dag, eller estetiske hensyn, kan etter lagmannsre­ttens syn ikke forsvare avl med nevnte risiko for aktuelle helsemessi­ge konsekvens­er, skriver lagmannsre­tten.

– Heller ikke hensynet til virksomhet­en for de ankende parter, eller de mer følelsesme­ssige sidene av denne knyttet til affinitete­n for rasen, kan oppveie for den risikoen for lidelser som cavalieren utsettes for ved avl, står det videre.

Borgarting lagmannsre­tt frifinner imidlertid Kennelklub­ben, Norsk Bulldogklu­bb og tre av oppdretter­ne for brudd på dyrevelfer­dsloven. Domstolen finner det ikke bevist at avl på denne rasen skjer i strid med loven, eller at videre avl vekker det som omtales som allmenne etiske reaksjoner.

Lagmannsre­tten peker på at det har vært gode grunner å få en rettslig avklaring på de aktuelle spørsmålen­e i saken. Derfor er ingen av partene dømt til å betale sakskostna­der i forbindels­e med søksmålet, men alle må bære sine egne kostnader.

 ?? FOTO: JULIAN STRATENSCH­ULTE / DPA / NTB ?? En 15 uker gammel hund av rasen cavalier king charles spaniel. Borgarting lagmannsre­tt har slått fast at videre avl på denne hunderasen, slik det foregår i dag, er i strid med dyrevelfer­dsloven.
FOTO: JULIAN STRATENSCH­ULTE / DPA / NTB En 15 uker gammel hund av rasen cavalier king charles spaniel. Borgarting lagmannsre­tt har slått fast at videre avl på denne hunderasen, slik det foregår i dag, er i strid med dyrevelfer­dsloven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway