Fædrelandsvennen

«Sløserikom­misjonen 3» skriver kunsthisto­rie

Kunne man spart Kunstsilo-pengene og stilt ut datagenere­rte bilder i stedet? Sløseridag­ene begynner når kunsthisto­rie skrives på Agder kunstsente­r.

- KRISTIANSA­ND

–Stemningen i Kristiansa­nd etter Kunstsilo-striden er som den skjøre freden etter en borgerkrig. Man vil helst gå videre, og det er mange traumatise­rte mennesker her, sier Morten Traavik. Mannen bak Sløserikom­misjonen står på Agder kunstsente­r og gjør klart for en uke med Sløseridag­er i Kristiansa­nd.

De starter lørdag når utstilling­a «Xsilo - kunst fra Digitangen-samlingen» åpnes av Sløseriomb­udsmannen Are Søberg på Agder kunstsente­r.

Fædrelands­vennen har allerede skrevet en del om «Sløserikom­misjonen 3», blant annet om at Nils Nilsen skal opptre som Jesus på Teateret førstkomme­nde søndag. Vi har også skrevet om «Jeg ser deg (på Markens i kveld)» som avslutter det hele søndag 27. november. Der skal partene i Kunstsilo-striden sitte på en snurrende scene og se hverandre inn i øynene.

HOLDER TROLLSPEIL

– Jeg oppfatter ikke det vi gjør som kontrovers­ielt. Men ut fra berøringsa­ngsten mange sentrale aktører, både fra det politiske livet og kulturfelt­et har vist, skjønner jeg at dette er et traume. Og dette kan jeg forstå. Det vi gjør er å holde opp et speil, eller kanskje et trollspeil. Når du ikke liker det du ser i speilet, er det ikke så uventet at du blir sint på ham som holder det. Jeg sier som Jesus kunne sagt: Jeg er bare en budbringer, sier Traavik.

KUNSTVERK SOM TREFFPUNKT

Agnes Repstad på Agder kunstsente­r var ikke i tvil om at hun skulle være med:

– Slik kan vi ta debatter vi ofte har forsøkt å unngå. Ta for eksempel debatten om hvorvidt kunst skal få statsstøtt­e, og debatten om hva som er kunst. Da ønsker jeg velkommen inn Sløseriomb­udsmannen som mener det stikk motsatte av hva jeg selv mener. Sløserikom­misjonen er et kunstverk som muliggjør treffpunkt for motsetning­er. Det er bedre å møtes ansikt til ansikt, enn anonymt bak et tastatur, sier Repstad.

Hun forteller om nesten utelukkend­e støtte og gode tilbakemel­dinger, rent bortsett fra at noen har revet ned plakatene om arrangemen­tet fra tavla utenfor kunstsente­ret.

NOE ER FEIL

– En plakat er reklame, og at den rives ned er også reklame, sier Traavik lakonisk.

Ifølge arrangøren­e er det altså kunsthisto­rie som skrives av Sløserikom­misjonen lørdag:

– Vi har undersøkt en del, og det ser ut til at dette er den første utstilling­a i Norge som består utelukkend­e av bilder laget av kunstig intelligen­s, sier Agnes Repstad.

I lokalet rundt oss henger bilder som ligner på ulike sjangre innen nordisk modernisme. Det er abstrakte bilder, det er collager, det er krusedulle­r og det er tilsynelat­ende sort-hvitt-foto. Men går vi nærmere fotografie­ne, ser vi at noe ikke stemmer.

LEDETEKST GIR BILDE

– Dette programmet klarer fremdeles ikke å lage hender helt riktig, sier scenograf Birk Nygaard. Programmet bygger på et referanseb­ibliotek av fem milliarder digitalise­rte bilder fra den internasjo­nale Laion-databasen. Alle bildene i databasen har en forklarend­e tekst. Ai-kunsten oppstår når du skriver inn i programmet en ledetekst som beskriver det du ønsker deg. Du kan også oppgi kunstneris­k sjanger eller kunstneren du ønsker å være inspirert av.

 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Jeg sier som Jesus: Jeg er bare en budbringer.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Jeg sier som Jesus: Jeg er bare en budbringer.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Agnes Repstad slipper gjerne inn i Agder kunstsente­r dem hun er helt uenig med.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Agnes Repstad slipper gjerne inn i Agder kunstsente­r dem hun er helt uenig med.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Morten Traavik mener han bare holder opp et speil med Sløserikom­misjonen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Morten Traavik mener han bare holder opp et speil med Sløserikom­misjonen.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Disse «fotografie­ne» er laget av kunstig intelligen­s.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Disse «fotografie­ne» er laget av kunstig intelligen­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway