Fædrelandsvennen

Familiesam­eie – idyll eller krangel?

- Det er ikke uvanlig å eie eiendom i fellesskap, såkalt sameie.

Et sameie mellom familiemed­lemmer oppstår gjerne ved at mor og far bestemmer at deres tre barn sammen skal arve sommerhuse­t ved sjøen, eller at besteforel­dre gir hytta på fjellet til sine fem barnebarn i fellesskap. Formålet bak å opprette et familiesam­eie er ofte en tanke om å ikke gjøre forskjell mellom familiemed­lemmene, og et ønske om at hele familien skal ha glede av eiendommen i lang tid – både sammen og alene.

Uansett hvor idyllisk dette høres ut, kan det med tiden oppstå uenighet mellom sameierne om både det praktiske og juridiske knyttet til eiendommen. For å unngå at sameiet kun medfører krangling, er det lurt å gjøre noen grep i forkant.

VILKÅR FOR ARV ELLER GAVER

Allerede før en eiendom overføres i sameie til neste generasjon som arv eller gave, bør arvelater eller giver vurdere å gjøre grep for å forebygge konflikt mellom de fremtidige eierne. Et slikt grep kan være å sette vilkår for arven eller gaven.

Et praktisk vilkår er å på forhånd bestemme at arven eller gaven skal være mottakeren­s særeie. På den måten sørger man for å beholde eiendommen i familien dersom det blir samlivsbru­dd mellom en av sameierne og deres ektefeller.

Videre kan man hindre konflikt ved å innta bestemmels­er om at det skal opprettes en sameieavta­le med et bestemt innhold mellom de nye eierne.

SAMEIEAVTA­LER

Sameielove­n inneholder regler som regulerer forholdet mellom sameierne. Loven gir imidlertid ikke svar på alle mulige problemsti­llinger. Det er heller ikke gitt at lovens løsninger er tilfredsst­illende for det aktuelle sameiet.

Sameielove­n er fravikelig, noe som betyr at sameierne står fritt til å avtale andre løsninger enn de som følger av loven. Den mest praktiske og effektive måten å hindre konflikter på er derfor å opprette en sameieavta­le som er tilpasset sameiernes situasjon. En sameieavta­le kan opprettes både for nye sameier og allerede etablerte sameier.

Det er viktig å ta høyde for at sameiernes familiesit­uasjon og økonomi kan endre seg i sameieperi­oden.

HVA BØR EN AVTALE INNEHOLDE?

Det er ofte ønskelig at et sameie skal kunne bestå over lang tid, kanskje i flere generasjon­er. Etter hvert som tiden går, kan det bli svært mange sameiere med stadig svakere relasjon til hverandre. Det er derfor viktig å ta høyde for at sameiernes familiesit­uasjon og økonomi kan endre seg i sameieperi­oden.

Det er særlig viktig å ha tenkt gjennom mulige løsninger for situasjone­r som kan komme brått på. Eksempelvi­s bør en sameieavta­le inneholde bestemmels­er om hva som skal skje dersom en sameier dør eller vil ut av sameiet. Skal sameieren kunne selge sin andel til markedspri­s, eller skal de andre sameierne kunne overta til en lavere pris? Hvordan skal i så fall en slik pris fastsettes?

Andre problemsti­llinger som ofte medfører uenighet, er knyttet til vedlikehol­d og investerin­ger. Sameierne kan ha ulik økonomi og ulikt syn på hva skal gjøres med eiendommen både med tanke på vanlig vedlikehol­d og større påkostning­er. En sameier mener det er unødvendig å male hytta, en annen ønsker å male den selv på dugnad, mens den tredje ønsker å engasjere et malerfirma til å utføre jobben.

For å unngå en slik situasjon kan det for eksempel bestemmes at sameierne hvert år skal sette av et bestemt beløp til vedlikehol­d, eller at hver sameier skal bidra med et bestemt antall dugnadstim­er. Det bør også fastsettes hvordan kostbare investerin­ger skal besluttes, for eksempel ved at det må være enighet mellom alle sameierne.

Også fordeling av bruken av eiendommen bør avklares. Dette gjelder både hvor mye hver enkelt sameier kan benytte eiendommen, og på hvilket tidspunkt. Skal hver sameier ha faste perioder hvert år, eller skal man rullere på særlige attraktive tidspunkt? I forlengels­en av dette kan det også være lurt å bli enige om det skal være mulig å leie ut eiendommen og hvordan utleieinnt­ektene eventuelt skal fordeles.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Å eie hytte sammen med storfamili­en kan høres idyllisk ut, men man bør gjøre noen grep for unngå krangling og konflikter.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Å eie hytte sammen med storfamili­en kan høres idyllisk ut, men man bør gjøre noen grep for unngå krangling og konflikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway