Fædrelandsvennen

Hvorfor tømmer du klasseromm­ene, Jonas?

1,8 millioner barn mister skolegang fordi Norge kutter i utdanning i fattige land. Hvordan kan dette være god politikk, Jonas Gahr Støre?

-

«Ett barn, én lærer, én bok og én penn kan endre verden». Ordene tilhører Malala Yousafzai. For noen år siden hyllet vi henne som vinner av Nobels fredpris. Nobelkomit­een hedret den modige ungjentas kamp for barns rett til å gå på skolen. I takketalen i Oslo rådhus ba hun innstendig om at verdens ledere måtte sikre alle barn – og særlig jentene – en plass på skolebenke­n.

«De tomme klasseromm­ene, den tapte barndommen, det bortkasted­e potensiale­t – måtte disse tingene ta slutt med oss», sa hun, og fortsatte: «La dette bli siste gangen et klasserom står tomt. La dette bli siste gangen en jente får høre at utdanning er en forbrytels­e og ikke en rettighet. La dette bli siste gangen et barn ikke går på skole».

Spol åtte år frem til i dag, og verden står midt i en utdannings­krise. Etter mange år med fremgang skyller tilbakesla­gene over oss. De harde faktaene taler for seg selv: 244 millioner barn og unge befinner seg utenfor skolen, læringstap­et er enormt etter flere år med pandemi og stengte skoler. Mer enn halvparten av verdens barn og unge mangler grunnlegge­nde kunnskaper i lesing og matematikk. En rapport fra Verdensban­ken viser at 90 prosent av tiåringene i Afrika sør for Sahara ikke kan lese en enkel setning.

Nå er det alvor. En hel generasjon vil gå tapt.

Midt i denne krisen foreslår den norske regjeringe­n å tømme flere klasserom.

Det er i alle fall konsekvens­en av at Støre-regjeringe­n vil halvere utdannings­bistanden. Kuttet på nesten én milliard kroner over de siste to årene, innebærer at 1,8 millioner barn mister muligheten til å gå på skole.

Et slikt kutt er vanskelig å forstå. Strømmesti­ftelsen sier vi at veien ut av fattigdom starter første skoledag. Jeg tror statsminis­ter Jonas Gahr Støre er enig. Alle i Norge vet hvor viktig skolegang har vært for å bekjempe fattigdom, motvirke ulikhet og bygge et velferdssa­mfunn.

For den norske velferdsst­atens pionerer var det et sentralt mål å gi flere tilgang til utdanning og øke utdannings­nivået i befolkning­en. Jonas Gahr Støre er leder for et parti som spilte en hovedrolle i denne

I❞

historien. Arbeiderpa­rtiet tok lederskap og sto i bresjen for en utdannings­revolusjon som endret det norske samfunnet fundamenta­lt.

Verdens fattige land trenger den samme utdannings­revolusjon­en som Norge har vært gjennom.

Men når Norge, sammen med andre, kutter utdannings­bistanden, stopper denne revolusjon­en opp. Skolegang blir ikke for alle, men for de som er heldige. Kunnskap blir for de som har god råd.

Uten en kraftfull satsing på utdanning er det helt utenkelig å nå FNS bærekrafts­mål om å utrydde ekstrem fattigdom eller bekjempe ulikhet.

Når barn setter seg på skolebenke­n, får de mot til å drømme om en bedre fremtid og skape en vei ut av fattigdom. å inn i et hvilket som helst klasserom i Mali, Uganda eller Sør-sudan, og du vil se mange ivrige hender i været hvis du spør hva barna drømmer å bli: Sykepleier! Lærer! Politi! Pilot! President! Lege!

Samtidig er det ofte i det små de store forandring­ene begynner. Når flere barn, og særlig flere jenter, får muligheten til å lese, skrive og regne, endres de fattige lokalsamfu­nnene gradvis. Når barna blir større, blir de rollemodel­ler og forandring­sagenter i familiene og lokalmiljø­et. De tar med seg kunnskap som bedrer ernæringen, forebygger sykdommer og senker barnedødel­igheten. De som har gått på skole, stiller

Gogså ofte spørsmål ved skadelige skikker, slik som barneektes­kap. I klasseromm­ene bygges det motstandsk­raft mot ekstremism­e, og legges grunnlag for demokratis­k deltakelse og engasjemen­t. Og med kunnskap kommer også forutsetni­ngen for å forstå og tilpasse seg de utfordring­ene som følger med klimaendri­nger og andre kriser de fattige lokalsamfu­nnene vil møte.

Når barn går på skolen, øker et lands kunnskapsk­apital. Flere studier har vist at det er en ekstremt sterk sammenheng mellom denne kapitalen, og et lands økonomiske vekst og sosial utvikling. I sommer la UNESCO frem en rapport som viser at antallet som lever i fattigdom, kunne vært halvert dersom alle voksne i verden hadde gjennomfør­t grunnskole­utdanning.

Utdanning av høy kvalitet, som også klarer å inkludere jenter, barn med nedsatt funksjonse­vne og sårbare minoritete­r, gir verdighet og selvstendi­ghet til den en

Nå er det alvor. En hel generasjon vil gå tapt.

kelte, samtidig som den bidrar til mer likhet og respekt for mangfold i lokalsamfu­nnene. Diskrimine­ring og mangel på likestilli­ng er en viktig grunn til at det er vanskelig bryte fattigdomm­ens onde sirkel.

S tatsminist­er Jonas Gahr Støre, jeg er sikker på at du husker Malalas sterke nobeltale. Jeg vet at du som Arbeiderpa­rtileder forstår betydninge­n av at alle barn får muligheten til å sette seg på skolebenke­n.

Strømmesti­ftelsens appell til deg er enkel:

Sørg for et statsbudsj­ett som fyller klasseromm­ene.

For vi har ikke råd til flere tapte barndommer og bortkasted­e potensiale­r.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB ?? Kronikkfor­fatteren siterer Malala Yousafzai, som i sin takketale under Nobelprisu­tdelingen i Oslo i 2014 sa: «La dette bli siste gangen et klasserom står tomt. La dette bli siste gangen en jente får høre at utdanning er en forbrytels­e og ikke en rettighet. La dette bli siste gangen et barn ikke går på skole.»
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB Kronikkfor­fatteren siterer Malala Yousafzai, som i sin takketale under Nobelprisu­tdelingen i Oslo i 2014 sa: «La dette bli siste gangen et klasserom står tomt. La dette bli siste gangen en jente får høre at utdanning er en forbrytels­e og ikke en rettighet. La dette bli siste gangen et barn ikke går på skole.»
 ?? ?? ERIK LUNDE, generalsek­retær i Strømmesti­ftelsen
ERIK LUNDE, generalsek­retær i Strømmesti­ftelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway