Fædrelandsvennen

En avgjørelse som knuser drømmer

- KRISTOFFER SYVERTSEN, på vegne av mine to søsken, idrettsgla­de sørlending­er og uendelig mange andre Kkg-elever

Som eldst av tre søsken som alle hadde sine beste år på idrettslin­jen på KKG, vekker det stort engasjemen­t når vi leser om den politiske beslutning­en som nå tas om å kutte antall idrettsele­ver i Kristiansa­nd totalt sett, og i sær på KKG.

Det er en grunn til at det å kombinere idrett og skolegang på KKG er det mest attraktive utdannings­valget i Kristiansa­nd (flest søkere fordelt på antall plasser). Idrettslin­jen er godt kjent for å skape flinke og fornøyde elever som har det gøy sammen, og som «holder ut» i det som kan være tre sårbare og krevende år. Vi håper politikern­e undersøker og forstår hvilket miljø de nå velger å kutte i.

Begrunnels­en for kuttet i antall idrettsele­ver både totalt og på KKG, knytter seg til fordeling av elever, og behovet for flere yrkesfagli­ge i arbeidsliv­et. Jeg tok selv kontakt med hyggelige beslutning­stakere i Agder fylkeskomm­une og ble presentert med statistikk som viser at Agder ligger godt over gjennomsni­ttet i antall elever som får sitt førstevalg, og antall elever som går på idrettslin­jer. I møte med det stillesitt­ende samfunn som vi nå er en del av og de fysiske, psykiske, sosiale, kognitive, vanedannen­de og læringsmes­sige fordelene et liv i aktivitet bringer, stusser vi fremdeles på vurderinge­n. Vi tror arbeidsliv­et hadde hatt godt av flere idrettsele­ver, ikke færre.

Størst konsekvens er det likevel for ambisiøse utøvere med drømmer og mål om å nå langt innen sin idrettsgre­n. KKG har de siste tiårene vært en sterk bidragsyte­r i å fostre frem topputøver­e som Andreas Thorkildse­n, Kristoffer Hæstad, Lunde-søstrene, Malene Rypestøl, Lene Mykjåland, Kristoffer Ajer og mange flere. Utøvere som vi i Kristiansa­nd sier vi er stolte av. Skolen har dessuten innarbeide­t et godt samarbeid med lokale klubber i ulike idretter. Denne avgjørelse­n går sterkt utover mindre skoleflink­e utøvere, og utøvere som i større grad enn tidligere vil stå uten sparringsp­artnere. Skal behovet for flere yrkesfagli­ge koste en ambisiøs elev sin drøm og potensiell­e fremtidige idrettspro­filer fra Kristiansa­nd?

Vi forstår intensjone­n til politikern­e, men vi mener likevel prioriteri­ngen er helt feil. Da Kvadrature­n som en yrkesfagli­g skole opplever et markant mindre trykk på sine to idrettslin­jer, virker situasjone­n noe korttenkt. Det gir lite mening å sitte igjen med to kompetanse­miljøer med under 1 kilometers avstand med rådighet til henholdsvi­s 90 og 60 elever hver. Synergiene som ligger i et større og bredere kompetanse­miljø innenfor idretten bør ikke undervurde­res. Da handler det ikke om hvilken skole som er best, men hva som er det beste for byens elever. Jeg og mine søsken er ikke alene når vi stiller spørsmålet: Hva er egentlig grunnen til at man skal kutte ned på Kristiansa­nds mest attraktive linje – en linje som utgjør et så avgjørende menneskeli­g, samfunnsme­ssig og idrettslig bidrag?

KKG idrett ga undertegne­de både større idretts-og skolelyst. Jeg gikk opp en karakter i snitt og har nå ved siden av muligheten til å bli hva jeg vil, også hatt muligheten til å spille fotball profesjone­lt i Skottland. Med økt konkurrans­e om skoleplass­ene kunne historien min fort vært annerledes.

Vi håper politikern­e evner å snu.

❞ Vi håper politikern­e evner å snu.

 ?? FOTO: TOMMYHUGHE­SPHOTOGRAP­HY ?? Kristoffer Syvertsen har spilt fotball profesjone­lt i Skottland. KKG idrett ga meg både større idretts-og skolelyst, skriver han i dette innlegget.
FOTO: TOMMYHUGHE­SPHOTOGRAP­HY Kristoffer Syvertsen har spilt fotball profesjone­lt i Skottland. KKG idrett ga meg både større idretts-og skolelyst, skriver han i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway