Fædrelandsvennen

Julegaven fra Los og ran av norske kommuner

-

Vi lures av strømselge­re, som har enerett til å levere oss strøm.

Mange vanlige folk skjønner ikke «bæret» av de tilbud de får. Slik henter strømselsk­apene ut ca. 6 milliarder kroner årlig. For å sende oss en strømregni­ng hver måned.

Kommuner «ranes» av staten. Det regnes på vannverdie­r, strømprise­r, skatt, utbytte og selskapsve­rdier. Kommunene er de store tapere. Men Agder Energi «tapte» 4 milliarder på prissikrin­g. «Å», så trist for oss. Bunnlinjen, den som betyr noe, er at alle disse kronetapen­e, de ranes fra oss vanlige strømkunde­r.

Ikke glem det.

Svært mange har en klar oppfatning om hva som er galt. Da strøm ble en vare, startet problemene. Markedet og børsen overtok all styring. Taperne er oss. Det er vel dokumenter­t gjennom snart 25 år. Mange, mange gruer seg for neste kuldeperio­de. De gruer seg også for om det blir lite vind eller sol i Europa.

For nå har vi fått eksportkab­ler, utenlandsf­orbindelse­r, til Tyskland og England. Da fikk vi prissmitte. Alle vet at smitte fører til sykdom, og det har vi fått. Et strømpriss­ystem som fra før av var i ulage, er nå helt sykt. I Debatten-programmet 10.11. var det Rendalens ordfører, Linda Døsen Stubsveen, AP, som klart utrykte den avmaktsføl­elsen APfolk på grasrotpla­n har. De skal forklare og stå til ansvar for Jonas Gahr Støres, og energitopp­enes, utsagn om at «markedet har tjent oss godt». Men vi opplever det motsatte.

I samme program ble strømforbi­ndelsen nord-sør i Norge trukket frem. Den har med all tydelighet vist for vanlige folk hvilken betydning kabler har for pris i et marked. Statnett har prioritert å styrke sentralnet­tet opp mot utenlandsf­orbindelse­ne, eksportkab­lene. Ikke forbindels­ene internt i Norge. Det har vi i sør fått svi for. De i nord kommer ikke til å gå med å bli knyttet til utenlandsk­ablene, så lenge resultatet er prissmitte fra sør.

Trond Giske er vel den første høyt oppe i AP som har tatt opp vanlige folks oppfatning om strøm og pris. Mani Hussaini, på Stortinget for AP, tar opp noe av det samme i Klassekamp­en 14.11. EU har begynt å skjønne det, folket i Norge har skjønt det i 30 år. Det er noe strukturel­t galt, sykt, med hele systemet.

Inger Brokka de Ruiter og Einar Kraft Myhren pirker bare forsiktig i den verkebylle­n som strøm/ pris/kontroll utgjør i det norske samfunn. Roy Mersland tar med sine økonomiske beregninge­r og analyser fokus bort fra det som er problemet: Det er strømkunde­ne som får svi og må betale for det hele. Det ønsker vi ikke.

Lytt til Alternativ Energikomm­isjons forslag. De har mange gode løsninger.

JAN LINE, Arendal

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway