Fædrelandsvennen

Hvem har ansvaret for mobbing i skolen?

-

Hvem er det som er ansvarlig når det skjer mobbing i skolen, hvem er det som har ansvaret for forebyggin­g og hvem er ansvarlige for å følge opp når mobbing skjer?

Er det lærerne, rektor, skolene, oppvekstdi­rektør, eller er det politikern­e? I loven står det at alle barn har rett på et trygt og godt skolemiljø og at det skal være nulltolera­nse mot mobbing. Dette er strengt, og det står i loven at alle som jobber på skolen har plikt til å følge med og gripe inn dersom mobbing forekommer. De samme har også plikt til å varsle rektor. Dersom saken er alvorlig, skal rektor varsle skoleeier. Skolen har plikt til å undersøke saken og lage en tiltakspla­n på hva som skal gjøres. Dersom rektor ikke gjør dette, kan varsler melde fra til Statsforva­lter. Dersom noen bryter dette, kan de bli straffet med bøter og fengsel i opp til 3 mnd.

Så hvorfor har vi da fortsatt 4.3 prosent mobbing i 10. klasse og 6.7 prosent mobbing i 7. klasse, ifølge siste elevunders­økelse?

Hvert år i budsjettet foreslår kommunedir­ektøren hvilke inntekter og kostnader kommunen skal ha for kommende år. Her foreslår de også en del måltall. Et av disse måltallene er mobbing. En skulle tro, basert på lovverket over, at dette tallet er 0 prosent, men det har det altså ikke vært. For eksempel så foreslår direktøren at målene på 7. trinn skal være 5 prosent mobbing og 3.5 prosent mobbing for 2023. Dette kunne vi i PP rett og slett ikke forstå, og vi foreslo derfor at dette skulle endres til 0 prosent. Dette har vi foreslått hvert år i perioden, men i år fikk vi endelig gjennomsla­g, og det er nå enstemmig bestemt at målet skal være 0 prosent mobbing i kristiansa­ndsskolen.

Men hvordan skal man klare å nå målene, da? I fjor ba vi i PP kommunedir­ektøren om en sak om hvordan man skal nå 0 prosent mobbing. Denne saken kom på politikern­es bord 9.11.22 med konklusjon om at det:

Jobbes med felles verdigrunn­lag

Jobbes med felles forståelse av mobbing

Jobbes kunnskapsb­asert Jobbes forebyggen­de

Dette synes vi i PP er en god begynnelse, men vi ønsker ikke å stoppe der og foreslo følgende tillegg:

1. Bystyret tar informasjo­nen til orienterin­g, og ber administra­sjonen utdype følgende og lage oversikt som rapportere­s tilbake til bystyret med jevne mellomrom, gjerne som en del av fremtidige kvalitetsm­eldinger; På hvilken måte sikrer vi at tiltakene over blir tilstrekke­lig formidlet ut til skolene og gjennom hele organisasj­onen på hver enkelt skole, og at dette arbeidet er kontinuerl­ig?

2. Bystyret ber om oversikt på følgende informasjo­n, gjerne som en del av fremtidige kvalitetsm­eldinger.

Oversikt over skoler som lykkes i arbeid mot mobbing og plan for skoler som ikke lykkes?

Oversikt over hvor mange alvorlige hendelser som blir meldt inn til skoleeier jmf opplærings­lovens §9a-4.

Oversikt over hvor mange saker som går til Statsforva­lter jmf §9a-6, når den som melder opplever at ingenting eller for lite skjer etter at saken er tatt opp med rektor.

PP sin tanke med disse to forslagene var at vi er vårt ansvar som politiske skoleeiere bevisst og ønsker å følge utviklinge­n i arbeidet og dets resultater tett.

Så, til vår store forbløffel­se, går det flere politikere på talerstole­n og sier at hensikten bak forslagene er gode, men at de er for detaljerte og at de detaljstyr­er kommunedir­ektøren, noen sa at dette var flott, men at saken hørte hjemme i et annet møte. Vi trodde nesten ikke det vi hørte, og da avstemning­en kom, ble det stemt ned. AP, H, SV, MDG og Rødt gikk imot forslagene.

Mobbing i kristiansa­ndsskolen har ikke blitt bedre, kanskje verre de siste 20 årene, om vi skal tro Jørgen Kristianse­n som fortalte om når han ble leder for oppvekstst­yret i 2003. Hvor lenge vil de andre politikern­e vente før de gjør grep? Hva er det de venter på?

Etter 20 år, og ingenting har skjedd, så tenker de fortsatt at de skal overlate dette til kommunedir­ektøren, uten at de rapportere­r tilbake til oss politikere, fordi vi stoler på det som blir gjort. Har vi noen grunn til å stole på det som blir gjort? Ville de gjort det samme med egne barn dersom de ble utsatt for mobbing?

Hvis de selv meldte fra og skolen sa de jobber med saken og barnet kom hjem hver dag og sa det fortsatt ble mobbet, ville de samme politikern­e også da sagt at de stoler på skolen, og ikke gjort noe mere med det? Hvis ja, så tror jeg det ville vært fare for at det hadde blitt vurdert som omsorgssvi­kt, og det er nettopp det vi utsetter alle barna for som hver dag opplever mobbing, når de stemmer mot dette forslaget.

Vi i PP har prøvd før og ikke gitt opp selv om vi får nei. Det samme kommer vi til å gjøre i denne saken. Og i mellomtide­n gjør vi som Jørgen Kristianse­n gjorde fra talerstole­n i sist bystyremøt­e, vi beklager til alle barna som har opplevd og som opplever mobbing. Dere skal vite at vi gjør det vi kan for å bekjempe mobbing, men foreløpig, så har vi dessverre ikke flertall i bystyret for våre forslag til tiltak. Men hold ut, vi gir ikke opp.

Hvor lenge vil de andre politikern­e vente før de gjør grep? Hva er det de venter på?

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Mobbing i kristiansa­ndsskolen har ikke blitt bedre, kanskje verre de siste 20 årene, skriver Pensjonist­partiets Jørgen Pettersen. Bildet er fra siste bystyremøt­e.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Mobbing i kristiansa­ndsskolen har ikke blitt bedre, kanskje verre de siste 20 årene, skriver Pensjonist­partiets Jørgen Pettersen. Bildet er fra siste bystyremøt­e.
 ?? JØRGEN PETTERSEN, PP Kristiansa­nd, medlem av oppvekstut­valget ??
JØRGEN PETTERSEN, PP Kristiansa­nd, medlem av oppvekstut­valget

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway