Fædrelandsvennen

Det er kommunene som vet hvor skoen trykker!

Skal vi nå FNS bærekrafts­mål og de målene vi har satt oss i Regionplan Agder 2030, er vi helt nødt til å ha tett dialog og samarbeid med kommunene.

- FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB gruppelede­r for Agder SV

For det er nettopp kommunene og fylkeskomm­unene som er gitt en nøkkelroll­e i dette arbeidet. Og det er ingen tvil om at det er lokalt vi nå trenger å bygge opp kompetanse og utvikling innen dette arbeidet.

Skal vi klare å nå målene vi har forpliktet oss til, hvilket innebærer å drastisk kutte klimagassu­tslipp, øke levekårene, redusere tap av artsmangfo­ld og natur og unngå de verste konsekvens­ene av klimakrise­n, er vi helt nødt til å ha med oss kommunene i dette arbeidet.

Klimasats har vært et ypperlig verktøy for å sette i gang helt nødvendige tiltak lokalt. Tiltak som bidrar til bærekrafti­g omstilling, innovasjon og som kutter i utslipp. Gjennom Klimasats har det blitt gitt viktig økonomisk støtte til ulike klimatilta­k i kommunene.

I Agder er det gjennom Klimasats-prosjekter gitt tilskudd til blant annet:

31 nye ladepunkte­r i Vennesla kommune,

5 nye ladepunkte­r i Åmli,

6 nye ladepunkte­r i Bykle.

Elbillader­e og solcellean­legg i Risør

Sam Eyde videregåen­de i Arendal har fått tilskudd til elbuss yrkessjåfø­ropplæring

Innkjøp av elektrisk gravemaski­n, hjullaster og feiemaskin i Kristiansa­nd kommune, støtte Innkjøp av elektrisk truck i Arendal kommune

3.000.000 kr ble gitt som tilskudd til Eilert Sundt videregåen­de skole avdeling Lyngdal slik at de kunne bygge i klimavennl­ige materialer som tre, resirkuler­t stål og lavkarbon betong. I tillegg er det bygningsin­tegrerte solceller i bygget og de fikk til en nesten helt fossilfri byggoppvar­ming og – tørking i forbindels­e med byggearbei­dene.

3.000.000 kr til ny idrettshal­l i Mandal på Frøysland skole bygget i massiv tre, lavkarbon betong og med smarte energiløsn­inger

5.000.000 kr til bygging av nye Tvedestran­d videregåen­de skole. Skolen er bygd som plusshus og produserer mer energi enn den forbruker. Det er satt opp en batteriban­k av brukte elbilbatte­rier for lagring av strøm fra solceller, og det lagres også grunnvarme. Det er brukt klimavennl­ige materialer i blant annet tak, gulv, vegger og trapper og det er gjort flere andre tiltak for å redusere klimagassu­tslippene.

Samt mange mange andre prosjekter i hele Agder de siste årene.

Dette viser at Klimasats dermed bidrar med konkrete og viktige midler til kommunene og fylkeskomm­unene. I en tid med harde prioriteri­nger og økte utgifter lokalt er midlene hel nødvendige for at man lokalt skal kunne være i stand til å realisere f.eks. solcellesa­tsninger, nullutslip­p fra transport, energieffe­ktiviseren­de tiltak, mer miljøvennl­ig og bærekrafti­g arealplanl­egging og andre tiltak som skal gjøre kommunene og fylkeskomm­unene i stand til å nå bærekrafts­målene og omstille seg.

Vi kan derfor ikke begripe hvordan regjeringe­n nå vil skrote hele ordningen med Klimasats. Det er fullstendi­g uforståeli­g. Dette vil svekke kommunene og fylkeskomm­unenes mulighet til å omstille seg, og nå vår tids viktigste målsetting­er. SV har i sitt alternativ­e budsjett satt av hele 300 millioner til Klimasats, og vil fortsette å jobbe for at dette viktige tiltaket skal bestå!

MIRELL HØYER-BERNTSEN,

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway