Fædrelandsvennen

Nervepirre­nde om Harvey Weinsteins fall

- CATHRINE SORDAL

«She Said»

● USA 2022

● Drama

● Regi: Maria Schrader

● Manus: Rebecca Lenkiewicz, basert på boken med samme navn av Megan Twohey og Jodi Kantor

● Skuespille­re: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Jennifer Ehle, Samantha Morton, Patricia Clarkson

● Aldersgren­se: 9 år

«She Said» forteller historien om journalist­ene og de modige ofrene som til slutt felte Hollywood-kjempen Harvey Weinstein.

Filmen er basert på journalist­ene Megan Twohey og Jodi Kantors bok She Said. De ble både truet og forfulgt mens de gravde seg fram til sannheten om alvorlig seksuell trakasseri­ng mot både skuespille­re og ansatte i Weinsteins filmselska­p Miramax. Alt ble avslørt i en artikkel i New York Times i 2017 som sparket i gang Metoo-bevegelsen.

Filmen av Maria Schrader leverer en nøktern, men likevel nervepirre­nde fremstilli­ng av historien. Filmen løfter ikke bare fram de modige ofrenes historier, men viser også på en forbilledl­ig måte hvor tøft det er for yrkeskvinn­er å sjonglere karriere med familieliv.

Schrader lar Weinstein være som en mørk skygge i bakgrunnen og gir ham ikke mer oppmerksom­het enn nødvendig, men fokuserer mest på systemet rundt som tillot et seksuelt rovdyr å jakte på uskyldige ofre i årevis uten at noen gjorde noe for å stoppe ham.

Skuespille­rne leverer sterke og troverdige prestasjon­er som viser hjerte for saken og lidenskap for jobben, og det er både imponerend­e og inspireren­de. Det er fremdeles mange sider av denne saken, så det er sikkert ikke siste filmen om emnet, men dette er en vellaget start som fikk fram både frysninger og klump i halsen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway