Fædrelandsvennen

Abort og likestilli­ng er god underholdn­ing

I en tid hvor abort-saken er i spill i mange deler av verden kan det være viktig å bli minnet om hva det egentlig handler om. Nå tar til og med amerikansk underholdn­ingsindust­ri tak i temaet.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

En studine ble voldtatt hjemme i sin egen seng på campusen på universite­tet i Chicago. Etter en stund oppdaget hun at hun var gravid. Hun prøvde å «ordne» det selv. Det gikk dårlig. Hun trengte hjelp. Og banket på en venninnes dør. Blødende. Venninnen ble med henne på sykehuset. Der ble hun nektet abort. Ulovlig som det var. Hun fikk i stedet en preken om ikke å være løsaktig.

Chicago var en religiøs by, som mange steder i verden på 70-tallet. Byen var preget av katolsk innvandrin­g fra Irland, og kirken var premisslev­erandør i moralske diskusjone­r. Abort var ulovlig. Prevensjon var også vanskelig. Dyrt og utilgjenge­lig for unge kvinner. Du måtte være gift for å få pessar og du måtte få resept på p-piller - og være gift - for å bruke det som prevensjon.

Ville du virkelig, og trengte du virkelig, å gå inn i et svangerska­psavbrudd måtte du skaffe deg kontakter i underverde­nen. Mafiaen var tungt involvert og tjente gode penger på abortforbu­det, som de alltid har tjent gode penger på ulike forbud.

Avdelingen på det sykehuset i Chicago, som tok imot alle disse kvinnene som hadde prøvd å ta abort, forteller at kvinnene kom inn med de underligst­e gjenstande­r i underlivet. De verste skader. Blødende. Av og til døende. Alltid skamfulle. De hadde prøvd alt for å håndtere det selv, etter å ha fått farlig og usikker hjelp, men de hadde ventet med å oppsøke lege. Redde for å bli avslørt i synd og i skam.

Men så kommer Jane.

Og da skjer det noe. For Jane er navnet på et kvinnenett­verk som utvikler seg på bakgrunn av denne voldtekten på campusen. Kvinnene selv får tak i hjelp, tryggere og rimeligere hjelp. Kvinner begynner og hjelpe kvinner. Det formaliser­es, organisere­s og strukturer­s. Kvinnene begynner til og med selv å utføre inngrepene. Det er ikke så vanskelig, det er ikke bare mannlige leger som kan lære seg dette.

Dette nettverket som utviklet seg i det moralske og konservere­nde Chicago-miljøet har nå underholdn­ingsindust­rien grepet fatt i. Med rette. For det er en sterk og interessan­t historie. Om moderne kvinnehist­orie. Og det er en god påminnelse om hva som var virkelighe­ten før abort ble lovlig i store deler av verden. Før det ble trygt, hygienisk og gratis.

På HBO kan du se dokumentar­en «The Janes». Der er mange av kvinnene i dette nettverket intervjuet, og de forteller gjerne om hvordan denne undergrunn­sbevegelse­n vokste fram. I takt med den økende bevissthet om likestilli­ng, om rettssikke­rhet for fattige og for kvinner. Det grep inn i borgerrett­ighetsbeve­gelsen og kampen for menneskere­ttigheter. Den økende klassebevi­sstheten.

Men du kan også nå se fiksjonen og filmen som er bygget på denne kriminelle virksomhet­en. «Call Jane» går på kino akkurat nå. Den understrek­er at abort-forbudet rammet alle kvinner hardt, uavhengig av klasse, uavhengig av farge.

I USA er abort-saken polarisere­nde, giftig og av og til voldelig. Det er vanskelig å argumenter­e overfor motpolene, vanskelig å skape forståelse eller forsoning. Også i Norge er abort-saken med ujevne mellomrom i spill. Selv om mange mener at vi har funnet frem til et kompromiss, som er et minste felles multiplum som både forkjemper­e og motstander­e kan bære. Og ingen vet helt hva som er spill hvis den på ny settes under debatt, hvor harde frontene her i landet vil være i vår tid.

Vi vet at populærkul­tur kan bevege og flytte massene, og det er interessan­t at filmindust­rien nå griper fatt i et vanskelig og tabubelagt tema. Tidligere skygget som oftest underholdn­ingen unna vanskelige ting. Alle skulle helst like alt.

Nå kommer et annet vanskelig likestilli­ngs-tema opp på de store lerreter. Filmen «She Said» handler om de to journalist­ene Megan Twohey og Jodi Kantor, som startet hele Metoo-bevegelsen med sine avsløringe­r om Harvey Weinstein. Og det er jo ekstra gøy når Hollywood tar et oppgjør med - Hollywood.

Likestilli­ng, abort og kvinnehist­orie blir både god og viktig underholdn­ing. Det kan bevege verden. Kanskje mer enn politikk.

 ?? ??
 ?? FOTO: TIMOTHY D. EASLEY / AP ?? Abort-debatten i USA er hard og polarisert. Nå har populærkul­turen tatt tak i tabuet.
FOTO: TIMOTHY D. EASLEY / AP Abort-debatten i USA er hard og polarisert. Nå har populærkul­turen tatt tak i tabuet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway