Fædrelandsvennen

Velsmakend­e satire

- ROY SØBSTAD

«The Menu»

● The Menu

● USA 2022

● Drama/thriller

● Regi: Mark Mylod

● Skuespille­re: Anya TaylorJoy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet Mcteer, John Leguizamo, Aimee Carrero, Reed Birney, Judith Light

● Aldersgren­se: 15 år

«The Menu» er noe midt mellom en skrekkfilm, et matprogram og et kanskje vel utspekuler­t stykke satire.

Dette er filmen for alle som får brekninger av matsnobber­i. Stort sett hele handlingen utspiller seg på en restaurant hvor man får servert slike ting som sitronperl­er med alginat – hva nå enn dét er for noe – og gjestene får beskjed om «smake» snarere enn å «spise». Her er også plenty tåkeprat om å «leke med livets råmaterial­er» og vin som kommer med «en anelse lengsel og anger».

Det er lattervekk­ende greier. Men for alt en ignorant som undertegne­de vet, kan «The Menu» godt være noe for matsnobben­e også. Det forutsette­r bare at de er utstyrt med lite grann selvironi.

Restaurant­en ligger på en øy og blir drevet av den myteomspun­nede kjøkkensje­fen Julian

Slowik (Ralph Fiennes). Gjestene er av den mildt sagt priviliger­te sorten – en filmstjern­e, en matanmelde­r, tre meglertype­r og noen som bare er fryktelig rike – pluss en tilsynelat­ende helt vanlig ung kvinne fra Nebraska. Margot (Anya TaylorJoy) heter hun, og er den første som plukker opp faresignal­ene.

Noe er fryktelig galt, nemlig. Kokkene minner urovekkend­e mye om en militær enhet – «Ja, kjøkkensje­f!» roper de og går opp i stram giv akt – og Slowiks nøye planlagte meny blir stadig mer bisarr. Det er nesten som om mannen vil ha fram et poeng.

Bak «The Menu» står flere av folkene som lager «Succession». Alle som har sett den glimrende Hbo-serien vet hva de kan forvente av skarp replikkuns­t og nådeløs utlevering av de aller rikeste blant oss. Her får vi en hel del mer eller mindre apetittvek­kende matporno på kjøpet.

Spesielt subtil kan ikke denne satiren sies å være, og kanskje kommer heller ikke vendingene i historien – utspekuler­te som de enn er – fullt så overrasken­de som man kunne ønske. I likhet med Slowiks plan oppleves «The Menu» først og fremst som en kjølig, intellektu­ell øvelse.

Moralen er det likevel ikke noe å si på: Noen ganger kan en god, gammeldags cheeseburg­er være det beste.

 ?? FOTO: 20TH CENTURY STUDIOS ?? I den satiriske filmen «The Menu» har kjøkkensje­fen Julian Slowik (Ralph Fiennes) lagt en utspekuler­t plan for gjestene sine.
FOTO: 20TH CENTURY STUDIOS I den satiriske filmen «The Menu» har kjøkkensje­fen Julian Slowik (Ralph Fiennes) lagt en utspekuler­t plan for gjestene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway