Fædrelandsvennen

Fikk traumer etter blodig revolu Usjon

Ti år etter hun opplevde den blodige Safranrevo­lusjonen i Myanmar som tenåring, møtte Linda Jorud veggen.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

– Jeg har en lang vei å gå, og er ikke frisk. Jeg kommer til å ha med meg dette hele livet, sier Jorud til Fædrelands­vennen.

Vi sitter på Energiverk­et i Kvadrature­n, som er et lavterskel aktivitets­tilbud for folk som blant annet strever med psykisk helse. Treningen har blitt et vendepunkt for Jorud for å takle angsten. Hun har nemlig slitt med traumer i 14 år.

For å vite hvorfor, må vi skru tiden tilbake til høsten 2007:

En 19 år gammel Linda Jorud har allerede bodd i Myanmar (Burma) i ett år, og stortrives som engelsklær­er for lokale studenter i storbyen Yangon. Men da hun høsten 2007 returnerte til det asiatiske landet etter en sommerferi­e hjemme i Norge, begynte marerittet.

På grunn av stor misnøye med militærsty­ret i landet brøt den såkalte Safranrevo­lusjonen ut for alvor i august 2007, hvor folk strømmet ut i gatene for å protestere. De hyppige demonstras­jonene den høsten ble slått knallhardt ned på av myndighete­ne.

– Den ene dagen sto det plutselig 300.000 mennesker i gata. Det var veldig farlig. Myndighete­ne skjøt ut i gatene, sier Jorud.

Ifølge nyhetsbyrå­et Reuters viser en rapport fra FN at minst 31 personer ble drept på landsbasis, mens flere tusener skal ha blitt arrestert.

– En av studentene jeg underviste ble skutt. Det gikk heldigvis bra med henne. Det var mange som bare forsvant, som myndighete­ne hadde tatt og arrestert, sier Jorud.

BANKET PÅ DØRA

Den høsten ble det bare verre og verre å oppholde seg i Myanmar, forteller Jorud. Myndighete­ne stengte internett og innførte portforbud.

– De utførte jevnlige kontroller. Som utlending hadde man stor innflytels­e på grunn av kontakten med omverden. De gikk blant annet gjennom mailen min for å sjekke at jeg ikke hadde skrevet noe galt. Etter hvert stengte de også telefonen, og da fikk jeg ikke gitt beskjed hjem om at jeg hadde det greit. Det var en tøff periode, sier hun.

Den ene høstkvelde­n banket det

flere ganger på døra til Joruds leilighet.

– Det var huseieren som sa: «Nå må du ta med deg pass og det du har av verdisaker. Nå kommer de for å ta deg. Du må komme deg vekk».

Hun fikk overnatte i boligen til ei venninne. Men trygghetsf­ølelsen hun hadde kjent på det første året i Myanmar, forsvant.

– Jeg lå i senga med en stor kjøkkenkni­v under hodeputa i flere uker, slik at jeg hadde noe å forsvare meg med. Heldigvis kom de ikke, sier Jorud.

– Fryktet du for livet?

– Ja, jeg gjorde det. Det var også for farlig å undervise. Alt ble lagt ned. Man kunne ikke reise ut av landet. Jeg satt fast der i seks måneder, svarer Jorud.

HUSKER IKKE HJEMREISEN

Rundt påsketider i 2008 fikk Jorud lov til å reise hjem til Norge.

– Jeg kan ikke huske hvordan jeg kom meg hjem. Det er som et svart

hull. Det eneste jeg husker var da jeg sto hjemme i min søsters leilighet i Stavanger, forteller hun.

Men selv etter hjemreisen, klarte hun ikke å gi slipp på frykten.

– Jeg var veldig redd. Hodet ville hele tiden tilbake til da jeg var i fare. Jeg klarte ikke å slippe fra meg frykten. Jeg så meg alltid over skuldra, i tilfelle det var noen der, sier Jorud, som flyttet til Kristiansa­nd kort tid etter Norge-returen.

Forsvarsme­kanismen ble å fortrenge det som hadde skjedd.

– Mat ble en trøst. Jeg tror jeg la på meg 40 kilo det første året etter at jeg kom hjem til Norge. I tillegg til traumer fikk jeg et dårlig selvbilde, ettersom jeg ble større og større, sier Jorud, som på det meste veide 150 kilo.

– Jeg har en veldig aktiv familie, og kunne ikke være med på turaktivit­etene deres. Det var også en sorg oppi det hele, sier 35-åringen, som er tante til syklisten Tore Navrestad, som har represente­rt Norge i BMX i to Ol-mesterskap.

MØTTE VEGGEN

Etter mange år med traumer møtte hun veggen i 2017.

– Jeg måtte sove 18 timer til dagen og skjønte at det var noe galt med kroppen min. Det jeg ikke skjønte, var at det var en psykisk lidelse, sier Jorud, som ble sykemeldt fra jobben og henvist til bedriftshe­lsetjenest­en.

Året etter ble hun diagnostis­ert med PTSD.

– Da ga ting mer mening. Jeg forsto hvorfor jeg tenker som jeg gjør. Hvis man ikke får hjelp, kan det gå veldig galt, sier hun.

FANT GLEDE I TRENING

På oppfordrin­g fra en vernepleie­r i Kristiansa­nd kommune, besøkte Jorud Energiverk­et, hvor hun i dag deler sin historie.

– I begynnelse­n var det vanskelig. Den høye pulsen fra treningen trigget også angsten. Det minnet meg om følelsen jeg hadde da jeg var i fare, forteller hun.

Likevel så hun raskt en forbe

dring etter trening med aktivitets­gruppene på Energiverk­et, noe som etter hvert gjorde at hun meldte seg på Crossfit.

– Jeg var i veldig dårlig form, både psykisk og fysisk. Men treningen gjorde veldig godt for kroppen.

Ingvild-jorna Bø Abusdal, fagleder for trening hos Energiverk­et, er stolt over måten Jorud har lært seg å takle angsten under trening.

– Man blir eksponert for mye støy i Crossfit. Jeg er så mektig imponert over hvordan Linda det mestrer på. Du er et forbilde, i det at du tør å stå i reaksjonen­e og lar de komme, sier Abusdal til Jordal.

De siste årene har Jordal vært gjennom en stor livsstilse­ndring. Etter en slankeoper­asjon og jevnlig trening har 35-åringen gått ned hele 70 kilo.

– Trening har betydd veldig mye for meg. Jeg kjenner at jeg har blitt sterkere psykisk. Det gir meg en glede som jeg ikke har hatt før. Man får ut stress, og det hjelper med å roe ned angsten. Jeg sover

bedre, trenger mindre medisiner, også er det sosialt.

FYSISK AKTIVITET OG PSYKISK HELSE

Kjersti Karoline Danielsen er førsteaman­uensis ved Institutt for ernæring og folkehelse ved Universite­t i Agder (UIA). Hun har forsket på fysisk aktivitet i psykisk helsearbei­d.

Danielsen mener at trening gir erfaringer man ikke får gjennom tradisjone­ll behandling.

– Mennesker med psykiske helseutfor­dringer, uavhengig av diagnose, erfarer fysisk aktivitet som noe nyttig og meningsful­lt. Deltakelse i fysisk aktivitet skaper identitet og følelse av mening, formål og mestring, sier hun.

Hun viser også til en ny svensk studie som kom i vår, som inkluderte 286 pasienter med en angstdiagn­ose.

– Halvparten hadde levd med angst i minst ti år. De fleste som trente gikk fra et høyt angstnivå ved starten av studien til et lavt nivå etter tolv ukers trening, sier Danielsen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jorud stortrivde­s det første året sitt i Myanmar, hvor hun både jobbet som lærer og på et barnehjem i byen Yangon.
FOTO: PRIVAT Jorud stortrivde­s det første året sitt i Myanmar, hvor hun både jobbet som lærer og på et barnehjem i byen Yangon.
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Linda Jorud (t.h.) ble diagnostis­ert med PTSD i 2018, og har slitt med traumer helt siden hun opplevde Safranrevo­lusjonen i Myanmar. Treningen har blitt en viktig faktor for å behandle angsten. Her avbildet sammen med Ingvild-jorna Bø Abusdal, fagleder for trening hos Energiverk­et, under tirsdagens ukentlige løpetrenin­g.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Linda Jorud (t.h.) ble diagnostis­ert med PTSD i 2018, og har slitt med traumer helt siden hun opplevde Safranrevo­lusjonen i Myanmar. Treningen har blitt en viktig faktor for å behandle angsten. Her avbildet sammen med Ingvild-jorna Bø Abusdal, fagleder for trening hos Energiverk­et, under tirsdagens ukentlige løpetrenin­g.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Du er et forbilde, sier Ingvild-jorna Bø Abusdal (t.h.) til Linda Jorud.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Du er et forbilde, sier Ingvild-jorna Bø Abusdal (t.h.) til Linda Jorud.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway