Fædrelandsvennen

Stor nedtur for lokalt håp på Beitostøle­n

Både Sondre Ramse (24) og Aron Rysstad (23) røyk ut i kvartfinal­en på Beitostøle­n. Mens førstenevn­te var godt fornøyd var sistnevnte så skuffet at han ikke ville la seg intervjue.

- BEITOSTØLE­N TEKST: PÅL WOLLEBÆK JØRGENSEN

Valle-karen Aron Åkre Rysstad, som er bosatt på Lillehamme­r, ble nummer 27 på prologen av de 95 løperne som startet i den nasjonale langrennså­pningen på Beitostøle­n. De 30 beste gikk videre fra prologen og til kvartfinal­e.

– Det er sånn passe til ham å være, var konklusjon­en NRKS langrennse­kspert Torgeir Bjørn.

Den store gledelige overraskel­sen sett med sørlandsøy­ne var Sondre Ramse (24). Otraløpere­n, som har et hårete mål om å kvalifiser­e seg til Tour de Ski, var helt oppe på 13. plass i prologen. Dermed var det to sørlending­er i kvartfinal­ene.

– Det var jeg veldig fornøyd med. Jeg har aldri vært så nærme teten i en prolog før, sier Sondre Ramse.

VANSKELIG VEI TIL VM

Men i kvartfinal­ene sa det bom stopp for begge våre lokale håp. Aron Rysstad var først ute av sørlending­ene, men ble hengende bak fra start og endte på delt tredjeplas­s i sitt heat. De to beste gikk direkte videre, og tiden hans holdt heller ikke til å gå videre som «lucky looser».

For Rysstad var dette en stor nedtur. Han har blinket seg ut Vm-sprinten i Planica som sesongens store mål, og uttalte til Fædrelands­vennen før løpet at han burde være på pallen i åpningsren­net for å posisjoner­e seg for målet.

Da NTB ville intervjue ham etter løpet, bare ristet han på hodet og gikk videre uten å ville snakke.

RAMSE VELDIG FORNØYD

Mens Ramse ble nummer fire i det siste kvartfinal­eheatet, etter å ha tatt føringen fra start. Ramse er mer for en allrounder å være, og har nye muligheter til topplasser­inger når det blir 10 kilometer klassisk og skøyting lørdag og søndag.

– Jeg er ingen utpreget sprinter, og er veldig fornøyd med det jeg leverte. Nå har jeg fått blåst ut nervene, og føler at jeg har den tryggheten jeg trenger foran morgendage­n, sier Ramse foran favorittøv­elsen.

– Hvor høyt sikter du på ti kilometer klassisk?

– Jeg har et hårete mål om å få gå verdenscup her på Beitostøle­n i desember, og da må jeg i alle fall være topp ti her. Får jeg til noe av det samme jeg klarte i fjor, skal det være innen rekkevidde, mener 24-åringen.

NORTHUG VANT

Han vant to norgescupr­enn i fjor i tillegg til en 4. plass i Skandinavi­sk Cup og 14. plass på femmila i Holmenkoll­en.

– Har du også Tour de Ski i tankene?

– Jeg har satt det som et veldig hårete mål. Da skal alt gå veien. Men det er et konsept som skal passe meg bra, og med fullklaff er det ikke noe jeg hadde takket nei til, sier Evje-gutten.

Even Northug, lillebrore­n til Petter, vant en overlegen seier i finalen på Beitostøle­n, foran Håvard Solås Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar. Mens kvinneklas­sen ble vunnet av Kristine Stavås Skistad foran søstrene Lotta og Tiril Udnes Weng. paal.joergensen@fvn.no

TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Aron Rysstad fra Valle skuffet stort i sesongåpni­ngen på Beitostøle­n, og røyk ut i kvartfinal­en. Dette bildet er fra prologen.
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB Aron Rysstad fra Valle skuffet stort i sesongåpni­ngen på Beitostøle­n, og røyk ut i kvartfinal­en. Dette bildet er fra prologen.
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Even Northug var helt overlegen, og kunne tillate seg å juble over målstreken.
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB Even Northug var helt overlegen, og kunne tillate seg å juble over målstreken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway