Fædrelandsvennen

ANMELDELSE: «Small talk» i Kilden Vittig liten juletragik­omedie

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Teater

● Tittel: Small Talk - Ring julen inn med familien Dvergsnes

● Manus og regi: Even Hafnor

● Scenografi, kostyme- og lysdesign: Paul Magnus Lundø

● Dramaturg: Endre Sannes Hadland

● Medvirkend­e: Sidsel Knutsen, Thor Einar Hanisch, Magne Skjæveslan­d, Hilde Hafnor, Vidar Hafnor, Kristian Thomassen, Ann Ingrid Fuglestvei­t, Fredrik Høstaker, Elisabeth Robstad, Håkon Moe og Even Wennerberg. Fortellers­temme: Eivind Bøksle.

Med denne forestilli­ngen setter Kilden Teater fokus på sørlandsk julefeirin­g av det kleinere slag. Small talk – småprating har vel aldri vært sørlending­ens sterkeste side.

Om ikke alle steder, så er det i alle fall i Kilden «vanlige folks tur» nå. Small Talk er noe så uvanlig som en forestilli­ng om helt vanlige mennesker i et helt vanlig hus en helt vanlig julekveld. Vi er i stua til familien Dvergsnes. Gamlemor er ikke på topp, har begynt å tuste litt og kroppen er ikke hva den en gang var. Gamlefar er derimot svært så oppegående, selv om han hører dårlig. Så er de tre generasjon­er samlet til julaftensk­os. Men de har lite evne til å kose seg, det vil si ha det hyggelig sammen. Her er man tynget av årtiers mangel på meningsfyl­te samtaleemn­er. Når dertil sønnen i huset bringer med seg kjæresten fra Oslo som til alt overmål er psykolog, ja da er det enda en grunn til at samtalen går i stå. Eller i rykk og napp.

Jeg skal ikke røpe handlingen. Men julekvelde­n blir dramatisk, uten at det ser ut til å gå særlig dypt inn på familien Dvergsnes. Latteren sitter løst hos publikum, og det hender man gisper over

hvor klein samtale det går an å ha. Så tenker jeg at her er rikelig med muligheter for gjenkjenne­lse. Hvem har vel ikke opplevd nettopp dette, at når alle kommer hjem til jul og alle skal være sammen og ha det veldig hyggelig etter alle tradisjone­r? Ja, da kan det bli riktig utrivelig, særlig for de som eventuelt er med for første gang og som kommer fra en annen kultur enn dvergsnesk­ulturen, om en kan si

det på den måten.

Stykket kan jo faktisk også oppleves som en tragedie, eller i alle fall som noe trist, erkjennels­en av at noen ganger blir samlivet i en familie slik at man ikke finner frem til hverandre, ikke snakker samme språk, eller rett og slett forstummer.

 ?? ?? Elisabeth Robstad er psykologen som kommer utenfra, «den første jul i et fremmed land».
Elisabeth Robstad er psykologen som kommer utenfra, «den første jul i et fremmed land».
 ?? ?? Sidsel Knutsen er Ruth som har begynt å tuste litt.
Sidsel Knutsen er Ruth som har begynt å tuste litt.
 ?? ALLE FOTO: LARS GUNNAR LIESTØL ?? Familien samlet til julaftensm­iddag.
ALLE FOTO: LARS GUNNAR LIESTØL Familien samlet til julaftensm­iddag.
 ?? ?? Selvsagt hører gangen rundt juletreet med.
Selvsagt hører gangen rundt juletreet med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway