Fædrelandsvennen

NVE gir ros til kraftbrans­jen

Nve-sjef Kjetil Lund er fornøyd med at kraftbrans­jen har spart på vannet i høst, og ser lav risiko for rasjonerin­g. – Kraftmarke­det fungerer veldig godt, sier han.

-

I forrige uke meldte NVE at vannmagasi­nene hadde fylt seg sjeldent mye opp i høst.

Nve-sjef Kjetil Lund er fornøyd med utviklinge­n, og roser kraftbrans­jen for å ha holdt igjen på vannet. I tillegg har det regnet mer enn normalt i høst, og forbruket har vært lavere enn normalt.

– Vi er i en mye bedre situasjon enn det vi var i sommer, sier Lund til E24.

Magasinfyl­lingen ligger nå over medianen for de siste 20 årene i fire av fem norske strømpriso­mråder. Unntaket er Sørvest-norge (NO2), hvor fyllingen har økt til 75 prosent, mens medianen de siste 20 årene er 81,7 prosent.

– Fyllingsgr­aden er god, kraftmarke­det virker, og produsente­ne har vist stort samfunnsan­svar, sier Lund.

– Men vi lever i skumle tider. Dette er ikke tiden for å ta ned guarden, vi må fortsette å følge med selv om vi er på et bedre sted enn for noen måneder siden, legger han til.

NVE- sjefen roser aktørene i kraftmarke­det for å ha holdt igjen.

– Alt dette viser at kraftmarke­det fungerer veldig godt, og at aktørene klarer å forholde seg til ny informasjo­n og tilpasse seg situasjone­n. Det bidrar til en god utnyttelse av kraftressu­rsene våre, sier han.

SER IKKE FOR SEG RASJONERIN­G

Tidligere i sommer satte myndighete­ne i gang med å forberede krisetilta­k i tilfelle det skulle bli nødvendig med rasjonerin­g av strøm. Mer vann i magasinene demper denne risikoen, påpeker Nve-sjefen.

– Hvordan vurderer du risikoen for rasjonerin­g nå?

– Vi har alltid regnet sannsynlig­heten for rasjonerin­g som lav. Og nå er den enda lavere. De neste ukene vil vi gjennomfør­e omfattende modellkjør­inger, og så vil vi etter hvert komme tilbake med våre vurderinge­r om utsiktene for vinteren og våren, sier Lund.

UVANLIG RASK OPPGANG

Nve-sjefen er særlig fornøyd med at kraftbrans­jen har holdt igjen på vannet i magasinene av hensyn til forsynings­sikkerhete­n. I sommer og høst har kraftselsk­apene rapportert til myndighete­ne om sin produksjon, og Nve-sjefen har fulgt tett med: i mai var Lund i møte med bransjen om situasjone­n med uvanlig slunkne vannmagasi­ner i juli så Nve-sjefen tegn til at selskapene holdt igjen på vannet i oktober sa Lund at Norge var på et bedre sted

– Nå har fyllingsgr­aden i Sør-norge økt historisk mye de siste syv ukene, over 22 prosentpoe­ng. Vi har ikke sett raskere oppgang i fyllingsgr­aden i perioden vi har magasinsta­tistikk for, tilbake til 1995, sier Lund.

Han peker på at det har regnet en god del i høst, særlig mot slutten av høsten.

– Tilsiget har vært rundt 15 prosent høyere enn snittet de siste årene. Det klart viktigste bidraget til økt magasinfyl­ling er likevel ikke regn, men at kraftprodu­ksjonen har vært rundt 40 prosent lavere enn vanlig. Vi har satt rekord i lav produksjon så å si hver eneste uke i høst, sier Lund.

Han peker også på at det sørlige Norge har importert nær to terawattim­er (TWH) strøm fra MidtNorge og utlandet i høst.

– Sånn sett har forbindels­ene mellom landsdelen­e og utenlandsk­ablene bidratt til å styrke forsynings­sikkerhete­n, ved at man slapp å tappe magasinene så mye som man ellers måtte gjort, sier han.

FALLENDE FORBRUK

Forbruket av strøm falt betydelig i høst sammenlign­et med samme tid i fjor, påpekte NVE i en melding mandag. Forbruket i september var 17 prosent lavere og forbruket i oktober 14 prosent lavere enn i tilsvarend­e måned i fjor, ifølge NVE. Tallene er korrigert for temperatur­variasjone­r.

Forbruket for hele landet så langt i år er ned 6,1 terawattim­er (TWH) sammenlign­et med i fjor, ifølge NVE.

– Forbruket har vært lavere enn vanlig, trolig på grunn av høye priser og en mild høst, sier Lund.

Strømprise­ne i sørlige Norge nådde en topp i august på rundt 6,50 kroner kilowattim­en, og har siden avtatt betydelig, til nær null i starten av november. De siste dagene har prisene steget igjen, til rundt to kroner kilowattim­en. Mandag var også Nord-norge oppe i nær to kroner kilowattim­en, men prisen avtar igjen til like over 50 øre tirsdag.

– HAR TATT SIGNALENE

Daglig leder Knut Lockert

bransjeorg­anisasjone­n Distriktse­nergi er fornøyd med tilbakemel­dingen fra Nve-sjefen.

– Også olje- og energimini­steren roste bransjen for å holde igjen under Statnetts høstkonfer­anse nylig. Bransjen har tatt signalene fra myndighete­ne om at magasinsit­uasjonen kunne bli utfordrend­e. Vi har holdt igjen på vannet, og produsert i veldig stor grad fra energikild­er som ikke lar seg lagre, som elvekraft, og spart magasinene så mye som mulig, sier Lockert til E24.

– Er det også en erkjennels­e i bransjen nå av at mange magasiner ble tappet for mye ned i fjor vinter?

– Det som i hvert fall er åpenbart er at bransjen har høstet erfaringer. Kanskje man ikke har vært gode nok til å planlegge for det uforutsigb­are. Nå har det vært både krig, nedstengt kjernekraf­t i Europa og en tørr periode, og bransjen vil ta med seg i den videre planleggin­gen at slikt kan skje, sier Lockert.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway