Fædrelandsvennen

Vm-pub uten Qatar-vm

- KRISTIANSA­ND: TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Telfords pub viser ikke VM i Qatar. Under sluttspill­et vises klassiske Vm-kamper, og det arrangeres quiz og talkshow.

– Jeg har aldri vært mindre engasjert i et VM enn denne gangen. Alt engasjemen­tet handler om det politiske, og ikke om det sportslige, sier Kjetil Nordhus.

Han sitter sammen med kompisene Kenneth Mayer og Andreas Ivan Nielsen på Telfords pub. Sistnevnte er for ordens skyld også Fædrelands­vennens restaurant­anmelder.

Den fotballgal­e trioen har så langt ikke sett ett minutt av det utskjelte fotballmes­terskapet i Qatar, og det er usikkert om de kommer til å gjøre det.

Årsaken er menneskere­ttighetsbr­udd, korrupsjon og kontrovers­er som har vært heftig diskutert etter at ørkenstate­n i 2010 ble tildelt mesterskap­et. Nå vil de tre gi et alternativ­t tilbud til andre som måtte ha anfektelse­r knyttet til mesterskap­et.

– Dersom for eksempel Argentina møter England i finalen, kan det bli vanskelig for folk å ikke se på. Det blir lettere hvis de kan få et tilbud her. Det blir en slags «metadon» for de fotballavh­engige, sier Kenneth Mayer.

KLASSIKERE PÅ SKJERM

De tre er quiz- og talkshow-verter på Telfords pubs alternativ­e VM. Den tradisjons­rike puben viser ingen av kampene fra Qatar.

Når sluttspill­et starter med kvartfinal­er 9. desember, vises i stedet klassiske VM- oppgjør som England - Tyskland fra 1966 og Frankrike - Vest-tyskland fra 1982. Og det blir altså Vm-relatert Quiz og snakk med spesialinv­iterte gjester.

– Den første kvelden er tidligere Fifa-rådgiver Jon Døviken gjest. Han har helt sikkert en del å fortelle, sier Kjetil Nordhus. Dag 2 kommer Erik Mustad. Førstelekt­oren fra UIA er kjent som TV2S ekspert på valg i Storbritan­nia, og ellers kjent som tungt anglofil.

HØSTET STØTTE

– Han skal snakke om fotballens betydning for samfunnsut­viklinga i England, og om hva det har betydd på godt og vondt at de vant Vm-finalen i 1966, sier Nordhus.

– Jeg vil berømme Telfords som takket ja til forslaget vårt med en gang, sier Mayer.

Pubsjef Marius Jahnsen forklarer på sms at han har høstet «massiv støtte» etter at tiltaket ble kjent på Facebook tidligere i uka. Han forklarer at han ikke klarer å støtte et VM hvor «menneskere­ttigheter og dårlig arbeidsmil­jø blir så aktivt nedpriorit­ert».

«Det hjelper heller ikke med anklager og spekulasjo­ner om korrupsjon og bestikkels­er i forbindels­e med tildelinge­n av VM til Qatar. De dårlige vibbene vi får av dette Vm’et er nok til at vi velger å ikke vise det», skriver Jahnsen.

TRYGG PÅ VALGET

– Det er ikke noen tvil om at Telfords tar en sjanse med dette, for hadde de vist kampene hadde det garantert vært fullt her, sier Mayer.

Pubsjef Jahnsen bekrefter at puben var stappfull under fjorårets EM, men at han likevel føler seg trygg på valget om å ikke vise Qatar-vm.

«Om det er en aktiv politisk boikott, eller om det rett og slett er et ønske om å gjøre noe kult for de som ikke ønsker å se på VM, kjenner jeg er litt uklart selv for meg», skriver Marius Jahnsen.

– Det er mye splid rundt dette mesterskap­et. Vi vil gjøre noe samlende, og kanskje noe vi kan fortsette med etter at VM er slutt, sier Andreas Nielsen.

INGEN BEINHARD BOIKOTT

❞ Dersom for eksempel Argentina møter England i finalen, kan det bli vanskelig for folk å ikke se på. Det blir lettere hvis de kan få et tilbud her. Det blir en slags «metadon» for de fotballavh­engige. KENNETH MAYER, quiz- og talkshow-vert på Telfords alternatuv­e VM

– Det er meningen at det skal være hyggelig, og ikke noe beinhardt boikottopp­legg. Det er ikke slik at vi kommer til å stå i døra og spørre gjestene om de har sett noen Vm-kamper, sier Mayer.

Kampprogra­mmet under det alternativ­e VM på Telfords er slik:

● 9. desember: Frankrike - Brasil 1998.

● 10. desember: Argentina - England 1986.

● 13. desember: Frankrike - VestTyskla­nd 1982.

● 14. desember: England - VestTyskla­nd 1966.

● 18. desember: Norge - Brasil 1998.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? F.v. Kenneth Mayer, Kjetil Nordhus og Andreas Ivan Nielsen har hittil ikke sett på VM i Qatar selv om de er tungt fotballavh­engige.
FOTO: TORGEIR EIKELAND F.v. Kenneth Mayer, Kjetil Nordhus og Andreas Ivan Nielsen har hittil ikke sett på VM i Qatar selv om de er tungt fotballavh­engige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway