Fædrelandsvennen

Pirelli Benestad trues med å

Kreftsyke Esben Esther Pirelli Benestad kan fratas retten til å være lege. 73-åringen hevder at liv går tapt dersom hen må stenge døra.

- TEKST:

– Antall personer som trenger råd og hjelp med sin kjønnsiden­titet, er sterkt økende. Noen vil nok tro det er noe galt med drikkevann­et. Man kan lure på hvor alle disse menneskene har vært før? sier Esben Esther Pirelli Benestad.

Hen er på legekontor­et sitt som ligger i første etasje i hjemmet i Grimstad sentrum. Legen svarer kjapt på sitt eget spørsmål.

– I skammekrok­en. De har tenkt på stakkars mor og far. Nå er det lettere å be om hjelp til å få leve ut sitt egentlige jeg. Tv-serien «Orange is the New Black» og internett har bidratt til det. Man skjønner at man ikke er alene om tanker og følelser. Det pågår et opprør mot trange kjønnsnorm­er, sier Benestad.

– LIV GÅR TAPT

Denne uka er Benestad innkalt til et møte hos Statens helsetilsy­n for å forklare hvordan hen jobber. Helsetilsy­net vurderer å frata Benestad autorisasj­onen, slik at hen ikke lenger kan jobbe som lege.

I 37 år har Benestad, som selv er transperso­n, tatt imot personer fra hele landet som opplever kjønnsinko­ngruens – altså en uoverensst­emmelse mellom kjønnsiden­titet og kjønnet man har fra fødsel.

– Det er farlig hvis jeg slutter å jobbe, fastslår Benestad.

Ifølge Benestad har hen totalt hatt 1800–2000 klienter som har henvendt seg om kjønnsinko­ngruens. De siste fire årene har hen jobbet i privat legepraksi­s uten offentlig tilskudd.

– Hvis jeg slutter å jobbe, vil noen ta livet sitt. Jeg kan ikke si sikkert at det skjer, men jeg tror ganske sikkert at liv går tapt. Jeg kommer til å ha vondt i hjertet fryktelig lenge.

SKRIVER JOURNALER PÅ FRITIDEN

Statsforva­lteren i Agder har bedt helsetilsy­net undersøke om Benestad kan fortsette som lege.

Begrunnels­en er en helhetsvur­dering av tidligere tilsynssak­er og fire tilsynssak­er av nyere dato, ifølge fylkeslege Aase Aamland.

– De nyeste tilsynssak­ene handler om bekymring for behandling av pasienter med kjønnsinko­ngruens, rekvirerin­g av vanedannen­de legemidler, informasjo­nsplikt og journalfør­ing, opplyser fylkeslege­n.

Statsforva­lteren har konkludert med brudd på helselovgi­vningens krav til forsvarlig­het, journalfør­ing og informasjo­nsplikt.

Benestad medgir at journalfør­ingen kan være mangelfull.

– Jeg skriver journaler stort sett på fritiden. Jeg vil ikke bruke tid på det, for da må klientene betale mer. Det er klientene som betaler for arbeidstid­en, forklarer Benestad.

Legen innrømmer også at hen ikke er like restriktiv som mye annet helseperso­nell med rekvirerin­g av vanedannen­de medisiner.

– Jeg lager nesten aldri planer for nedtrappin­g. Blir klienten bedt om å trappe ned, blir vedkommend­e ansett som en rusbruker, noe som trigger skyld og skam. I stedet veileder jeg personen til å ta bedre valg for seg selv. Det er kjekt med medikament­regulering når det gjelder lungebeten­nelse,

men det finnes ikke samme fasit når det gjelder medisineri­ng av selve livet, sier Benestad.

FRYKTER IKKE ANGER

– Hva gjør du når det kommer en ny klient som ikke opplever samsvar mellom sitt biologiske kjønn og kjønnsiden­titet?

– Jeg gjør tre ting. Først spør jeg om hva slags pronomen du foretrekke­r – altså han, hun, hen eller de/dem. Så spør jeg om klientens navn, som kan være noe helt annet enn det jeg har foran meg på skjermen. Det tredje jeg sier, er at jeg aldri vil mene at du er noe annet enn det du selv mener. Jeg skal ikke overbevise­s til noe som helst. Da puster personen lettet ut og senker skuldrene, sier Benestad.

– Hvordan kan du være sikker på at det er rett å starte behandling?

– Fordi jeg ikke bestemmer over andre. Det er ikke sånn at de som

kommer hit, fant ut i går at de føler seg som et annet kjønn. Noen vil angre, men det finnes også folk som angrer på at de fjernet et bryst eller en prostatakj­ertel. Man slutter ikke å operere av den grunn. Man kan ikke unnlate å gjøre ting fordi man er redd for å angre.

Derfor vil ikke Benestad betvile klientens oppfattels­e av seg selv.

– Når jeg spør «Er du sikker?», fratar jeg personens egne vilje, hevder Benestad.

Ifølge Benestad har hen hatt én klient som har angret etter å ha startet med kjønnsbekr­eftende hormoner. Det var en kvinne i 20-årene.

– Det er den personen jeg minst ville trodd at skulle angre, men hun fant ut at hun ville være kvinne likevel. Hun får ikke tilbake den lyse kvinnestem­men, men kan ellers leve helt fint, hevder Benestad som mener at behandling med kjønnsbekr­eftende hormoner helt eller delvis er reversibel­t.

Benestad har likevel en regel som klientene må følge:

– Hvis du løper fortere enn at jeg klarer å følge med, løper du for fort. Man kan sammenlign­e kjønnsreis­en med en togreise fra Oslo til Trondheim. Du kommer ikke helt til Trondheim, for du vil alltid være forskjelli­g fra det du føler deg. Men du kan komme nesten fram, kanskje til Støren. Det er viktig å gå av på alle stasjonene underveis, og være der en stund. Kjenne etter om du trenger å dra videre.

Når det gjelder å gi unge personer pubertetsb­lokkerende medisiner, er Benestad på kant med mye annet helseperso­nell.

Ifølge Helsedirek­toratets retningsli­njer kan pubertetsb­lokkerende behandling gis transbarn

for å stoppe kroppen fra å gå inn i en uønsket pubertet. Ungdom mellom 16 og 18 år kan få kjønnsbekr­eftende hormoner.

– Er du ikke redd for at unge personer skal angre på at de bremser utviklinge­n i puberteten?

– Pubertetsb­lokker er reversibel­t. Vil du stoppe, er det åpen vei tilbake, hevder Benestad.

– Hvem andre støtter du deg på faglig?

– Jeg har lang utdanning, er på hundrevis av konferanse­r, leser artikler og snakker med klienter. Jeg har skrevet vitenskape­lige publikasjo­ner siden 1985. Jeg samarbeide­r internasjo­nalt og har stort nettverk. Jeg er uhyre respektert.

INGEN KLAGER

Fædrelands­vennen har fått innsyn i saker som handler om kjønnsinko­ngruens hos Pasientog brukerombu­det i Agder – fra 2015 til i dag.

De har fått inn fire saker. Benestad har vært involvert i tre av sakene, men klagen var ikke rettet mot hen.

Sakene gjaldt:

Fikk diagnose som åpnet for kjønnsskif­te, og fikk hormonbeha­ndling hos Benestad. Klage handlet om at behandling­sforløpet ved Rikshospit­alet hadde stoppet opp.

Avslag på henvisning til Rikshospit­alet. Ble først utredet hos Benestad.

Klage på ufin oppførsel av lege på Rikshospit­alet.

Ble kjønnsoper­ert i utlandet etter å ha fått avslag i Norge. Benestad anbefalte hen å søke om å få dekket utgiftene til operasjon.

BUKKER OG NEIER

Legekontor­et til Benestad er fylt med bøker, permer og fotografie­r. Her kan man få et spesialskr­evet dikt framført av legen.

Benestad reiser seg opp og bukker eller neier for klientene når hen opplever at de har gjort noe bra.

– I programmet «Folkeopply­sningen» på NRK sa du at du er aktivist?

– Selvfølgel­ig er jeg aktivist! Ellers hadde jeg vært hjerteløs og hodeløs.

– Kan du være aktivist når du er autorisert helseperso­nell?

– Å være aktivist gjør meg ikke til en mindre profesjone­ll fagperson. Jeg kjemper for menneskere­ttighetene, og å hjelpe folk til å se sin indre skjønnhet. Jeg bukker og neier for klientene, og er absolutt ikke nøytral. Når de fortjener det, neier jeg til og med to ganger.

– HÅPLØST

Benestad har også fått kritikk av helsetilsy­net for ikke å henvise til tverrfagli­g helseperso­nell når det ikke er forsvarlig å ta beslutning­er alene.

– Jeg blir bedt om å henvise til en mer kompetent instans. Javel, sier jeg da. Hvor finnes den?

Benestad har i lengre tid vært i faglig diskusjon med Rikshospit­alet, som behandler personer med kjønnsinko­ngruens.

– Min erfaring er at Rikshospit­alet avviser klienter, da er det håpløst. Ventetiden er lenger, og det kan være skadelig, mener Benestad.

IKKE REDD FOR Å DØ

Tidligere i år bestemte Benestad seg for ikke å ta imot nye pasienter. Kreften som startet i tykktarmen hadde spredt seg til leveren og lungesekke­n.

Nå får Benestad cellegift. 73- åringen spiller Jesus som transperso­n i teateret «Evangeliet etter Jesus, Himmelens Dronning», jobber i egen privat praksis og som professor på Universite­tet i Agder.

– Jeg er ikke redd for å dø, men synes det er for tidlig. Jeg kunne sikkert gjort noe annerledes i løpet av alle disse årene, men jeg mener at jeg er en grunnlegge­nde god terapeut. Hadde jeg gjort noe galt, hadde jeg lagt meg flat. Derfor tar jeg kampen mot helsetilsy­net, sier Benestad.

Avdelingsd­irektør Anne Myhr i Statens helsetilsy­n vil ikke kommentere saken mens den er under behandling.

– Jeg er tøff som en spiker, men denne saken preger meg. Jeg blir svett og skadet av å bli jaktet på, sier Benestad.

MARIT ELISABETH STRAND marit.elisabeth.strand@fvn.no

TEKST: ANETTE OS anette.os@fvn.no

 ?? FOTO: KRISTIN ELLFSEN ?? Statens helsetilsy­n vurderer å frata Esben Esther Pirelli Benestad autorisasj­onen som lege.
FOTO: KRISTIN ELLFSEN Statens helsetilsy­n vurderer å frata Esben Esther Pirelli Benestad autorisasj­onen som lege.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway