Fædrelandsvennen

Drømmen om en byregjerin­g lever videre

- KRISTIANSA­ND TORGEIR EIKELAND HENRIK IHME

Ideen om parlamenta­risme er ikke død i Kristiansa­nd. Bystyret vedtok med 37 mot 34 stemmer å la neste bystyre avgjøre saken.

– Da jeg begynte i politikken i 1987 var det rolig og fredelig her, og ordfører Paul Otto Johnsen (H) hadde full kontroll. Men jeg har ikke sett maken til det kaoset vi har hatt her i inneværend­e bystyreper­iode, så det kan ikke akkurat tas til inntekt for at formannska­psmodellen fungerer, sa Vidar Kleppe (Dem) i bystyret onsdag kveld.

Der debatterte politikern­e en overgang til parlamenta­risme til erstatning for den nåværende formannska­psmodellen.

En årsak til at noen politikere i bystyret ønsker å se på en såkalt byregjerin­g, er at det vil overføre makt fra administra­sjonen til et byråd hvor hvert saksområde har en ansvarlig politiker. Dette er på samme måte som regjeringe­n har en minister med hver sin portefølje.

Det var lagt fram to alternativ­e innstillin­ger til vedtak. Den første gikk ut på at bystyret etter valget i 2023 får framlagt en sak som anbefaler «prosess for eventuell innføring av parlamenta­risk styringsfo­rm i Kristiansa­nd». En slik overgang vil i tilfelle kreve 2/3 flertall.

MILLIONKOS­TNAD

Den alternativ­e innstillin­gen gikk ut på å vedta å beholde formannska­psmodellen.

Før debatten la forskerne Hanna Jones og Jostein Ryssevik fra ideas2evid­ence fram en rapport bestilt av bystyret om fordeler og ulemper ved de to styreforme­ne.

De hadde regnet ut at overgang til parlamenta­risme vil koste Kristiansa­nd mellom 7,7 og 12,4 millioner kroner i året. Ordningen betyr at byrådene blir heltidspol­itikere med betalte rådgivere.

ANDRES FEIL

I Bergen kan parlamenta­risme som styreform nå stå for fall. Der har byrådene de siste årene skiftet hyppigere enn italienske regjeringe­r i etterkrigs­tida. Tromsø skrotet parlamenta­rismen i 2015. Dette ble trukket fram av Venstres Ivar Bergundhau­gen:

– Vi kan lære av andres feil i stedet for å bruke 12 millioner kroner på å gjøre våre egne, sa han.

Han med flere trakk fram at Kristiansa­nd står overfor en mulig kommunedel­ing, og at en utredning av parlamenta­risme ville være å legge tung stein til byrden for en allerede presset administra­sjon.

MOT EGEN GRUPPE

Jørgen Kristianse­n (KRF) gjorde det klart at han er inderlig skeptisk til parlamenta­risme, men at han likevel ville stemme i tråd med flertallet i sin egen gruppe.

Jannike Arnesen (Ap) sa: – Hovedargum­entet er intensjone­n i formannska­psmodellen, som tar hensyn til mindretall­et, samarbeid, kompromiss­er og å ta ansvar i fellesskap. Vi trenger det fremover, til det beste for byen.

Svein-harald Mosvold Knutsen (PP) var for sin del ganske sikker på at kostnadene ved parlamenta­risme måtte være overdrevne i rapporten fra ideas2evid­ence.

– Vi tror ikke kostnadene er så store som dere vil ha det til, belærte han forskerne.

DELT NESTEN LIKT

Senterpart­iets Reidar Heivoll mente Kristiansa­nd er for liten for byråd, og la fram forslag om å vedta å holde på formannska­psmodellen.

Da det kom til avstemning etter en engasjert meningsutv­eksling, ble det 37–34 i favør innstillin­gen om å sende spørsmålet videre til neste bystyre.

Partiene som stemte for alternativ­et om å skrote ideen om parlamenta­risme var Venstre, Rødt, Tverrpolit­isk folkeliste, MDG, SV, Ap og Sp.

Vi kan lære av andres feil i stedet for å bruke 12 millioner kroner på å gjøre våre egne. IVAR BERGUNDHAU­GEN, Venstre

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Rådslagnin­g før debatten om parlamenta­risme. F.v. Marthe Rostvåg Ulltveit-moe (MDG), Petter Benestad (V), Robin Hanson (SV) og Hildegunn T. Seip (MDG).
FOTO: TORGEIR EIKELAND Rådslagnin­g før debatten om parlamenta­risme. F.v. Marthe Rostvåg Ulltveit-moe (MDG), Petter Benestad (V), Robin Hanson (SV) og Hildegunn T. Seip (MDG).
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Bystyret sendte spørsmålet om parlamenta­risme videre til neste bystyre.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Bystyret sendte spørsmålet om parlamenta­risme videre til neste bystyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway