Fædrelandsvennen

Klimaendri­nger var medvirkend­e til Palmyras fall

– Palmyra var en av de største byene i Romerriket. Den ble ødelagt i år 273. Vi har funnet at klimaendri­nger var en viktig årsak til byens fall, sier kristiansa­nderen og historiepr­ofessor Eivind Seland ved Universite­tet i Bergen. Studien har vakt stor opp

- BERGEN TEKST: NILS VERMUND GJERSTAD

Det er en oppsiktsve­kkende studie som historiker­en fra Kristiansa­nd har vært med på å finne ut av. Studien har blitt publisert i tidsskrift­et PLOS ONE tidligere i høst.

Vi møter ham på kontoret hans på Sydneshaug­en i Bergen. Bokhyllene er fylt opp med tykke bøker om Romerriket og andre historiske perioder. Sammen med forskere fra Universite­tet i Aarhus har han vært med på å løse gåten om den sagnomsust­e byen, som ble ødelagt av romerne i år 273.

KLIMAENDRI­NGER PÅVIRKET ANTIKKEN

– Klima har alltid endret seg. Forskjelle­n er at dagens klimaendri­nger er menneskesk­apte, og at de skjer raskere og er mer dramatiske enn før i tida. Klimaendri­nger preget mennesker som levde før også. Områder som ligger langs kanten av der hvor man kan bo og drive jordbruk, har vært særlig utsatt. Palmyra ligger i den syriske ørken. Sannsynlig­vis ble byen dannet av nomadene, som drev med kameler og sauer. Noe regn har det vært der, men ikke nok til å drive jordbruk etter klimaendri­ngene, sier Seland.

EN DEL AV SILKEVEIEN

Byen ble viktig fordi at den var en viktig mellomstas­jon for handel mellom Det indiske hav og Middelhave­t.

– Som en del av Silkeveien ble det handlet med edelstener og krydder fra India, silke fra Kina, myrra og røkelse fra Arabia, elfenben fra Afrika og glass, vin, metall, gull- og sølvpenger fra Romerriket. På den tida var råvarer fra andre steder veldig verdifulle. Det å kle seg i silke kan være en måte å vise status på i den tida hvor folk flest kledde seg i ull. Det gjorde disse varene sjeldne og attraktive, forteller Seland engasjert på ren Kristiansa­nd-dialekt.

– Palmyrener­ne spesialise­rte seg først på å sende karavaner over ørkenen. For at handelsfol­k slapp å forsere alle kongeriken­e i dagens Irak og Syria, kunne de heller gå gjennom ørkenen. Denne ruten var vanskelige­re og farligere, men de slapp å betale så mye skatt. Dette gjorde byen rik, og dessuten til en by av betydelig størrelse.

OPPRØR MOT ROMERRIKET

På 200-tallet var Romerriket i store vansker. Keiser Valerian ble tatt til fange av sine fiender i Perserrike­t.

– Palmyrener­ne reddet dagen og slo perserne tilbake. Det gjorde Palmyra til den viktigste makten i Midtøsten innenfor Romerriket. Dette var på en tid med konkurrere­nde keisere, og borgerkrig herjet i Romerriket. I år 270 var det Dronning Zenobia som styrte i Palmyra. Da kom det en ny keiser i Roma, Aurelian. Han ville samle riket, mens dronningen i Palmyra prøvde å få sin sønn inn til å bli romersk keiser. Det er dette opprøret som våre resultater setter i et nytt lys. Mange har ment at det var et forsøk på å ta over makten i Romerriket, forteller Seland.

VAR OPP MOT BÆREEVNEN

Det som Seland og forskere fra Universite­tet i Aarhus har funnet ut av ved å beregne hvor mye korn en kunne dyrke i området og hvordan det ble påvirket av klimaendri­nger, er at Palmyra var opp mot sin bæreevne.

– Store inntekter strømmet inn til by

en, men posisjon som hovedstad sto de i fare for å miste – samtidig som klimaet ble tørrere. Derfor mener vi at det å sikre tilgangen på mat, var en del av bakgrunnen for at de gjorde opprør mot romerne. Palmyra tapte opprøret, hvorpå Dronning Zenobia ble tatt til fange, ført til Roma og sannsynlig­vis drept. Neste år gjorde palmyrener­ne opprør igjen, romerne vendte tilbake og ødela byen. Etterpå ble Palmyra en romersk militærlei­r, og den ble aldri mer enn en småby. Den ble aldri viktig igjen, sier Seland.

Men minnet om byen levde videre. Palmyra er omtalt i både Canterbury Tales fra 1300-tallet og av Ludvig Holberg, som skrev om Dronning Zenobia, som var Palmyras mest kjente hersker.

– Byen fikk en renessanse i Europa på 1700-tallet da britiske reisende «gjenoppdag­et» ruinene og boka «The Ruins of Palmyra» ble publisert.

KLIMAFORSK­NING I HISTORIEFA­GET

Forskertea­met regnet på hvor mye mat som kunne produseres i dette området.

– Vi fant ut at byen kan ha brødfødd ca. 45.000 innbyggere uten store problemer i normale år, men dette kom under press på 200-tallet da klimaet ble tørrere.

– Å forske på klima i historien, er en forholdsvi­s ny gren av historien. Sammenheng­en mellom samfunnsen­dringer og klimaendri­nger i historien er interessan­t. Klimaforsk­erne gjør målingene, men setter historiker­e i stand til å svare på historiske spørsmål, forteller Seland.

 ?? ??
 ?? FOTO: NILS VERMUND GJERSTAD ?? I 2017 var Seland med på å arrangere utstilling om Palmyra i Bergen. – Vi hadde valgt navnet Tadmor, som er Syrias eget navn på Palmyra. Det var nokså stor interesse for utstilling­en, ikke minst fra syriske flyktninge­r i området.
FOTO: NILS VERMUND GJERSTAD I 2017 var Seland med på å arrangere utstilling om Palmyra i Bergen. – Vi hadde valgt navnet Tadmor, som er Syrias eget navn på Palmyra. Det var nokså stor interesse for utstilling­en, ikke minst fra syriske flyktninge­r i området.
 ?? FOTO: JØRGEN CHRISTIAN MEYER ?? Utsikt over ruinene i Palmyra før ødeleggels­en under borgerkrig­en i Syria i 2015.
FOTO: JØRGEN CHRISTIAN MEYER Utsikt over ruinene i Palmyra før ødeleggels­en under borgerkrig­en i Syria i 2015.
 ?? FOTO: JØRGEN CHRISTIAN MEYER ?? Hovedgaten i Palmyra før ødeleggels­en under borgerkrig­en i Syria i 2015..
FOTO: JØRGEN CHRISTIAN MEYER Hovedgaten i Palmyra før ødeleggels­en under borgerkrig­en i Syria i 2015..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway