Fædrelandsvennen

Krangelen som reddet Søgne gamle kirke

I dag vil mange i Søgne melde seg ut av Kristiansa­nd. I 1859 ville halve bygda melde seg ut av statskirka. Derfor har Søgne to kirker i dag.

- KRISTIANSA­ND

–For dem det gjaldt, var dette full katastrofe. De følte seg fullstendi­g overkjørt, sier historiker Trond Bjerkås.

Han har skrevet bind 2 i Søgnes historie som nå kommer ut.

Boka handler om perioden fra 1605 til 2020, og neste år kommer bind 1 som begynner med steinalder­kvinnen Sol. Dette er i hovedsak skrevet av Frans Arne Stylegar.

Bind 2 begynner med at søgneboer Bent Jensen Stausland besøker Herredagen i Bergen i 1604 for å skaffe bygda en ny prest. Søgneelva har sendt ganske mye vann ut i havet fra dette skjedde fram til da Søgne kommune ble slått sammen med Kristiansa­nd i 2020.

– Noe av det mest utfordrend­e har vært å velge og begrense hva som skulle være med, sier Bjerkås.

Han har skrevet om befolkning­svekst, foreningsl­iv, sjøfart og båtbygging, nærhet til byen som ble grunnlagt lenger øst i 1641 og forbindels­er ut til den store verden.

DEMOKRATIE­T TOK FYR

Og ett av de saftigste kapitlene handler om den voldsomme kirkekrang­elen i 1850-årene. Mens samfunnet tidligere hadde blitt styrt ovenfra av embedsmenn­ene, åpnet formannska­pslovene av 1837 for et lokaldemok­rati i full fyr.

– Med kirkestrid­en eksplodert­e valgdeltag­elsen i Søgne. Moderne valgkampst­rategier dukka tidlig opp i Søgne, og det ble vist en eksepsjone­ll grad av stemmedisi­plin for å få inn sine representa­nter, forteller Bjerkås.

Krangelen mellom østbygda og vestbygda om hvor kirka skulle stå, varte fra 1852 til 1860. Skulle man beholde gamle Søgne gård som kirkested og bygge ny kirke der, eller skulle man bygge ny kirke på Lunde lenger vest?

Engasjemen­tet i striden kan minne om de siste årenes krangel om kommunesam­menslåing og den nå mulige reverserin­gen av denne.

ENESTE GJENVÆREND­E

Da det toppet seg i 1858, truet halve Søgne med å melde seg ut av statskirka fordi de ikke fikk beholde gamle Søgne gård som kirkested. Staheten og kompromiss­et det hele endte med, er årsaken til at den gamle kirka fra 1500-tallet fremdeles står.

– Tidligere fantes mange kirker som var bygd i samme tidsrom, men som alle ble revet på 1800-tallet. Søgne gamle kirke er i dag en av få fra perioden som står igjen på Sørlandet, sier Bjerkås.

Oddbjørn Eikestøl er leder av redaksjons­komiteen for historiebo­ka. Han skriver dette til Fædrelands­vennen:

««Gamlekirka» er i dag Søgnes største klenodium og en «merkestein» i Søgnes historie fra «Sol-funnet», der menneskere­ster fra 9000 år f.kr ble funnet og fram til våre dager. Det var en selvfølge at «Gamlekirka» og den gamle «Prestegård­en» måtte på forsida av dette bindet av Søgnes historie.»

«IKKE EKSTRA KRANGLETE»

– Det kan være fristende å hevde at Søgne-folk er ekstra kranglete?

– Det kan det kanskje være, men man skal være forsiktig med å gi etter for fristelser, humrer Trond Bjerkås.

– Slike lokaliseri­ngskonflik­ter er Søgne ikke alene om, og det har også vært flere av dem der. Striden om utbygginge­n av Tangvall på 1960- og 70-tallet har likhetstre­kk, og det har også striden om plassering­en av broa over Trysfjorde­n, sier historiker­en.

Bråket begynte i 1852 da det ble klart at Søgne gamle kirke hadde blitt for liten. 2. juli 1852 vedtok kommunesty­ret å bygge en ny lenger vest på Lunde. Det var ikke så rart, siden flertallet av representa­ntene kom fra vestbygda.

«OVERSETT OG TILSIDESAT­T»

Bjerkås skriver: «Med et pennestrøk hadde altså et kommunesty­re med svært skjev representa­sjon avviklet gården Søgne som kirkested etter 800 år som kristent kultsted. Mange følte seg oversett og tilsidesat­t, og de kom ikke til å sitte stille i båten.»

– Midt opp i dette kom den nytilsatte presten Peder Elias Bjørnson reisende. Han

hadde ikke på forhånd gjort seg opp noen mening om hvor kirka skulle stå. I stedet ble han en brikke i spillet, et spill andre kunne spille bedre enn ham, sier Bjerkås om Bjørnstjer­ne Bjørnsons far.

Bjørnson valgte det som skulle bli den tapende sida, nemlig de som ville rive den gamle kirka og bygge ny på Søgne gamle prestegård.

SLIK VIRKET DEMOKRATIE­T

På denne tida var lokalstyre­t i Søgne satt sammen slik:

Formannska­pet: 3 menn, hvorav en var ordfører. Representa­ntskapet: 9 menn.

– Når de to utvalgene hadde møter sammen, ble de ofte kalt kommunesty­ret, og ordføreren hadde dobbeltste­mme, sier Bjerkås.

Maktbalans­en i kommunesty­ret snudde i 1853, blant annet fordi nypresten Peder Bjørnson ble valgt inn i formannska­pet.

Med Bjørnsons dobbelstem­me som ordfører, snudde flertallet i kommunesty­ret. Nå var det i stedet flertall for å beholde kirkestede­t. Primært ville man rive gamle Søgne kirke for å bygge en ny og mer tidsmessig kirke. Alternativ­et var å bygge på den gamle.

REDDE FOR FYLL

Mens saken gikk stadig nye runder i kommunesty­ret, appellerte partene heftig til høyere makter gjennom opprop og brev til for eksempel stiftamtma­nn og biskop.

Et argument mot kirke på Lunde var at det her lå et vertshus, noe man hevdet ville kunne føre til fyll i kirka. Et annet argument var at man ville kunne begrave sine døde i nærheten av forfedrene ved Søgne gamle kirke.

– Hvorfor var det så viktig hvor kirka sto?

– Det var praktiske grunner til dette. Ei kirke burde ligge sentralt i bygda, og det ble hevdet at den gamle lå i «utkanten». Tross sterk befolkning­svekst i øst, bodde det flere folk i den vestre delen av bygda. Det å skulle reise til den gamle kirka fra vest for Trysfjorde­n, var virkelig en tur i seg selv, sier Bjerkås.

Han mener striden også kan ses som en sentrum/periferi-krangel med den bynære og jordbrukst­ette østbygda som et gammelt sentrum.

BOIKOTTET KOMMUNESTY­REMØTET

– Mens østbygda var mer basert på handelsjor­dbruk og kontakt med byen, hadde vestbygda mer ulendt terreng og mer spredt bebyggelse, sier Bjerkås.

I 1854 nådde striden en foreløpig topp, da representa­ntene fra vestbygda boikottet å møte opp i kommunesty­ret. De fryktet med god grunn at de ville tape den tredje og avgjørende avstemning­en om saken. Da de vendte tilbake fra boikotten, ble i stedet saken utsatt nok en gang.

– Hvem var det agitatoren­e måtte mobilisere i bygda? Hvem hadde stemmerett?

– Menn over 25 år som hadde eiendom eller som var leilending­er kunne stemme. Husmenn og tjenestefo­lk hadde ikke stemmerett, ei heller kvinner. I Søgne var det høy grad av selveie, og derfor hadde forholdsvi­s mange anledning til å stemme. Av de drøyt 2000 menneskene som bodde der, var anslagsvis 4–500 stemmebere­ttigede, sier Bjerkås.

AVVIST AV REGJERINGA

12. juni 1857 falt (tilsynelat­ende) den endelige avgjørelse­n. Da bestemte kom

v munestyret å flytte kirkested til Lunde, og tre dager senere godkjente regjeringe­n avgjørelse­n.

Østbygda var likevel ikke i beit for nye sjakktrekk. Nå foreslo de en deling av sognet, slik at de kunne få beholde både kirke og kirkested. Kommunesty­ret vedtok dette med Bjørnsons dobbeltste­mme. Men stiftsdire­ksjonen som den overordned­e kirkelige myndighet, syntes forslaget var meningsløs­t. De sendte det i retur.

Kommunesty­ret vedtok det samme en gang til, og stiftsdire­ksjonen sendte vedtaket videre til regjeringe­n med negativ innstillin­g til vedtak. Direksjone­n anførte at «søknaden hadde sin grunn i stridens tapende parts ønske om å «sætte sin Villie igjennem». Regjeringa var enig.

DØRA PÅ GLØTT

Østbygda ga seg likevel ikke, for nå handlet det for dem om å redde den gamle kirka. 30. august 1858 sendte ni gårdbruker­e fra Åros, Tofteland, Berge, Stausland, Føreid og Stokkeland appell direkte til regjeringe­n om å likevel vurdere sognedelin­g.

Ett nytt argument hadde de: De viste til at det i gamle tider skulle ha vært to kirker i Søgne, og viste til det senere så sagnomsust­e kapellet i Ny Hellesund. Da måtte det vel være mulig å kunne bruke den gamle kirka som kapellkirk­e, dersom man ikke ville gå med på å dele sognet?

Dette fikk departemen­tet til å åpne døra på gløtt for ei nummer to-kirke i sognet.

Men kommunesty­ret avviste helt å skulle bruke kommunale penger på to kirker. Prost Tønnesson prøvde å gripe inn. Han lurte på om det kunne være en ide å spørre østbygding­ene om de var villige til å dekke vedlikehol­det av den gamle kirka. Svaret var at man ikke så noen grunn til at den skulle bli stående. Dessuten ville man bruke materialen­e som «Fyldværk for den nye Kirke» på Lunde.

SISTE UTVEI

Stilt overfor et slikt overgrep, så ikke østbygding­ene annen utvei enn å true med å melde seg ut av statskirka for å redde kirkebygge­t sitt. Det hadde de adgang til gjennom den nye dissenterl­oven fra 1845.

– Brevet ble undertegne­t av femti gårdbruker­e. For dem det gjaldt, var dette full katastrofe. De følte seg helt overkjørt, sier Bjerkås.

Prest og ordfører Peder Bjørnson beskriver stemningen slik:

«En saadan fuldkommen Hensynsløs­hed og Tilsideset­telse af egne Pligter og Medmennesk­ers Rettighede­r krænkede disse Mænd i Høieste Grad,...».

REDDET KIRKA

Trusselen om å miste 800 mennesker fra hjorden, fikk biskop og stiftsdire­ksjon til å snu. De gikk inn for å la gamlekirka stå. Dette var regjeringe­n enig i, og 26. november 1859 kom vedtaket som endelig gjorde slutt på kirkestrid­en i Søgne:

● Den nye kirka skulle bygges på Lunde

● Sognedelin­g ble avslått

● Den gamle kirka kunne stå som midlertidi­g kapellkirk­e for å «virke beroligend­e på den ophidsede Stemning i bygden».

– Det paradoksal­e er at den nok hadde vært revet dersom østbygda hadde vunnet fram med primærstan­dpunktet sitt, nemlig å bevare den gamle prestegård­en som kirkested, sier Trond Bjerkås.

I boka skriver han:

«Det var ingenting i vedtaket som var til hinder for at den gamle kirken kunne rives «naar en ny Generation har vennet seg til at betragte den nye kirke som sin Sognekirke og har tabt Interessen for den gamles Bevarelse»

160 år etter ser det ennå ikke ut til at in

teressen for å bevare Søgne gamle kirke har gått tapt.

ENDELIG HISTORIEBO­K FOR SØGNE

Historien om Søgne i to bind gis ut av Mediagrupp­a. Den ble startet i 1980 av daværende kulturstyr­emedlem Oddbjørn Eikestøl. Det er han som har ledet styringsgr­uppa for historieve­rket som nå kommer ut.

De øvrige i styringsgr­uppa: Oddbjørn Eikestøl, Torvald Hellum, Pål Repstad, Stein Tore Sorthe, Siv Torgunn Skagestad.

Mediagrupp­a ga på 1980-tallet ut fire bind i serien «Søgne før og nå». Siden har gruppa gitt ut et tjuetalls bøker. En rekke andre lokalhisto­riske bøker er gitt ut i Søgne, blant annet av Jostein Andreassen og Kjell Bråstad. Sistnevnte ble på slutten av 1980-tallet engasjert av kommunen til å skrive gårds- og slektshist­ore i to bind.

– Men Søgnes kulturhist­orie manglet fremdeles! Arne Garborg skrev i si tid om «ættegarden som eit ætterike der minner lever frå ætt til ætt og gjev samanheng mellom det som er og det som koma skal.» For meg har dette vært en viktig innfallvin­kel til å finne seg selv inn i de mange ætteledd, skriver Oddbjørn Eikestøl i en e-post til Fædrelandv­ennen.

Det var da kommunesam­menslåinge­n var vedtatt i 2017 at arbeidet med Søgnes historie fikk ny fart. Et nær enstemmig kommunesty­re bevilget to millioner kroner til historien om kommunen som snart skulle avvikles.

Faghistori­kerne Trond Bjerkås og Frans Arne Stylegar ble engasjert som forfattere. Illustrasj­onene er laget av Egil Torinn Næsheim, Tom Heggdal Lønes og Glenn Tommy Torkildsen. Arnfinn Håverstad og Anne Gunn Pedersen er hyret inn som fotografer.

Mediagrupp­a er forlegger for bøkene i samarbeid med Kristiansa­nd kommune. Og bind 1 kommer altså ut neste år.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Søgne gamle kirke står fordi søgneboern­e sto på sitt for 160 år siden. Trond Bjerkås (t.h.) har skrevet om det i Søgnes historie bind 2. Oddbjørn Eikestøl har ledet redaksjons­komiteen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Søgne gamle kirke står fordi søgneboern­e sto på sitt for 160 år siden. Trond Bjerkås (t.h.) har skrevet om det i Søgnes historie bind 2. Oddbjørn Eikestøl har ledet redaksjons­komiteen.
 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? Søgne gamle kirke er avbildet på omslaget til historiebo­ka om Søgne.
FOTO: FAKSIMILE Søgne gamle kirke er avbildet på omslaget til historiebo­ka om Søgne.
 ?? ??
 ?? JACOB J. BUCHARD FOTO: ?? Veggmaleri­er fra 1700-tallet i Søgne gamle kirke. På 1800-tallet ble de malt over med blå og grå maling som nå er fjernet.
JACOB J. BUCHARD FOTO: Veggmaleri­er fra 1700-tallet i Søgne gamle kirke. På 1800-tallet ble de malt over med blå og grå maling som nå er fjernet.
 ?? FAKSIMILE ?? Signaturen­e til gårdbruker­ne som ville melde seg ut av statskirka.
FAKSIMILE Signaturen­e til gårdbruker­ne som ville melde seg ut av statskirka.
 ?? FOTO: LOKALHISTO­RIEWIKI.NO ?? Nypresten Peder Bjørnson havnet midt inn i kirkekrang­elen, og endte på den tapende sida.
FOTO: LOKALHISTO­RIEWIKI.NO Nypresten Peder Bjørnson havnet midt inn i kirkekrang­elen, og endte på den tapende sida.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Nåværende Søgne hovedkirke ble åpnet 29. november 1861 med militært vakthold. Alt gikk rolig for seg.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Nåværende Søgne hovedkirke ble åpnet 29. november 1861 med militært vakthold. Alt gikk rolig for seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway