Fædrelandsvennen

Heilt greit klimatoppm­øte

Selv et passe dårlig klimatoppm­øte er nyttigere enn suppe og superlim. Og aller viktigst er politikken hjemme.

-

Ingenting var lett på årets klimatoppm­øte i Sharm-el-sheik i Egypt. Men det ble en avtale til slutt. De rike landene skal betale for klimaødele­ggelser i fattige land, selv om det neppe blir nok penger. Alle er enige om at vi vil begrense global oppvarming til 1,5 grader. Det er lov å være skuffet over at hovedtema i år var hva vi skal gjøre med at såpass mye skade allerede er skjedd. Mange var også oppgitt over at det heller ikke ble enighet om at olje må ut av likningen. I sum: et heilt greit resultat.

Det er lett å få inntrykk av at det skjer fint lite på klimatoppm­øter, og at det hele nærmest er bortkastet tid. Radikalise­rt klimaaktiv­ist Greta Thunberg gadd ikke reise dit i år, fordi hun mener det er et sted der politikere og ledere bare drar for å få oppmerksom­het. Hun om det. Det er heller ingen tvil om at sivilsamfu­nnet fikk alt for liten plass på klimatoppm­øtet i Sharm-elSheik. Egypt er som vi vet ikke særlig demokratis­k.

Men selv et passe dårlig klimatoppm­øte er mye bedre enn ingenting. Menn og kvinner i dress på klimatoppm­øte gjør langt mer nytte for seg enn folk som har suppe og superlim som sine fremste våpen. Den siste tiden har vi sett flere eksempler på klimaaktiv­ister som velger å bruke sin stemme til å kaste ketchup og suppe på kunstmaler­ier, lime seg fast i stortingsg­alleriet eller bryte inn i en barnedåp. De sier det er i klimaets navn. Men de undergrave­r både nødvendig oppslutnin­g om klimasaken og respekt for demokratie­t vi trenger for å løse den. Ekstra ille er det fordi i motsetning til aktivister i Egypt, ville det neppe være vanskelig for noen av pøblene å få møte politikern­e de ønsker å overbevise. Det er stor forskjell på de som lenker seg fast etter først å ha prøvd demokratis­ke kanaler, og de som bare vil ødelegge og skade. elvsagt løser vi ikke klimakrise­n i et konferanse­lokale i Egypt. Men vi gjør det i hvert fall aldri uten. Parisavtal­en fra 2015 er fortsatt rammen for verdens klimapolit­ikk. Alle er nå enige om at avtalen gjelder fortsatt. Tenk om de ikke hadde det!

Klimatoppm­øter har mye felles med demokrati. De er ikke perfekte, men de er

Norge har lovet å slutte med fossile subsidier, bare ikke helt ennå.

Sdet beste vi har. Mye viktigere enn det som skjer på klimatoppm­øtet, er uansett klimapolit­ikken som føres nasjonalt. Hele poenget med Parisavtal­en er jo nettopp det: alle land skal kutte utslipp i tråd med egne mål, og målene skal skjerpes helt til vi sammen klarer å komme til null. Det er derfor tre ting som bekymrer meg mer enn hva som ble den endelige avtaleteks­ten fra to ukers forhandlin­ger.

Det første er hvor mye vi her hjemme nøler med det som burde være enklere. Det er fullt mulig å kutte norske utslipp i tråd med både Parisavtal­en og regjeringe­ns mål.

Vi har teknologie­n, vi har pengene, vi vet hvilke virkemidle­r som må på plass. Men vi mangler fart. Det har tatt for lang tid å komme i gang med utbygging av havvind. Vi regulerer alt for lite og burde for lengst stilt strengere krav til offentlige innkjøp, til alle nye bygg og til industrien som mottar milliarder i Co2-kompensasj­on. Kontrasten er stor til EU, som i disse dager vedtar radikal og inngripend­e klimapolit­ikk i alle sektorer, med langt større grad av detaljer, forutsigba­rhet og vilje til å både regulere og til å finansiere nye virkemidle­r.

Det andre er olje og gass. Eu-topp Frans Timmermans var blant dem som var skuffet over at årets møte ikke endte med en erklæring om at olje og kull må fases ut eller ned. Det er lett å være enig med ham. Subsidieri­ng av fossil energi ikke er forenlig med Parisavtal­ens mål. Dessverre går pengene i Norge fortsatt i feil retning, og det ville de fortsatt gjort uavhengig av avtaleteks­t. Norge har nemlig lovet å slutte med fossile subsidier, bare ikke helt ennå. Vi skal bare lete masse de neste få årene først.

Joda, Europa har bruk for gassen vår nå,

og flere år fremover. Men det samme Europa skal bort fra gass og fossile ressurser og over på fornybar energi. Dersom EUlandene lykkes med sin energipoli­tikk, vil de trenge mye mindre gass etter 2030, og knapt noe etter 2040, hverken fra oss eller andre.

Min tredje bekymring er hvor lett vi de siste ukene har latt oss avlede og demotivere av et klimatoppm­øte vi visste ville være vanskelig. Klimatoppe­ne i Sharm-el-sheik har ikke reddet kloden denne gangen heller. Men hvem trodde de skulle det? De har, i motsetning til taggere og ketchupakt­ivister, i det minste forsøkt. Heller enn å riste oppgitt på hodet over internasjo­nale møter som ikke løser problemene våre, kunne vi jo ta tak i dem selv. Eller stemme på politikere som vil det. et er viktig og nødvendig å kritisere og mase på politikere. Alltid. Men det er forskjell på å vise utålmodigh­et og å spre håpløshet. Forakt for demokratis­ke prosesser, og for politikere som møtes, er det siste klimakampe­n trenger nå.

D

 ?? ??
 ?? ?? SIGRUN AASLAND
Fra Grimstad, tidligere leder av Norsk studentuni­on, har jobbet for Norfund, Verdensban­ken og vært fagsjef i Tankesmien Agenda. Nå leder av Miljøstift­elsen Zero.
SIGRUN AASLAND Fra Grimstad, tidligere leder av Norsk studentuni­on, har jobbet for Norfund, Verdensban­ken og vært fagsjef i Tankesmien Agenda. Nå leder av Miljøstift­elsen Zero.
 ?? ?? Mye viktigere enn det som skjer på klimatoppm­øtet, er uansett klimapolit­ikken som føres nasjonalt. Hele poenget med Parisavtal­en er jo nettopp det: alle land skal kutte utslipp i tråd med egne mål, og målene skal skjerpes helt til vi sammen klarer å komme til null, skriver forfattere­n. På bildet Jonas Gahr Støre under møtet i Sharm-el-sheik.
Mye viktigere enn det som skjer på klimatoppm­øtet, er uansett klimapolit­ikken som føres nasjonalt. Hele poenget med Parisavtal­en er jo nettopp det: alle land skal kutte utslipp i tråd med egne mål, og målene skal skjerpes helt til vi sammen klarer å komme til null, skriver forfattere­n. På bildet Jonas Gahr Støre under møtet i Sharm-el-sheik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway