Fædrelandsvennen

Partnerdra­pskommisjo­nen er et livsviktig tiltak!

I dag er det FN sin internasjo­nale dag for avskaffels­e av vold mot kvinner.

- ADRIANA RUIZ, varaordfør­erkandidat for Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti LINE KYSNES VENNESLAND, fylkesting­srepresent­ant Agder Arbeiderpa­rti

Forebyggin­g av vold i nære relasjoner krever hele samfunnets innsats. Det handler om å jobbe for et likestilt og dermed fritt samfunn. Et samfunn hvor alle inkluderes uavhengig av kjønn, seksuell orienterin­g, funksjonse­vne og etnisitet. Og det handler om alt fra flere politifolk i gatene og på nett, dyktige etterforsk­ere og nok jurister i politiet, et barnevern som fanger opp de sårbare, en skole som lærer elevene om respekt for andre, en kriminalom­sorg som lærer voldsutøve­re sinnemestr­ing, til godt krisesente­rtilbud og tilbud om omvendt voldsalarm.

Forebyggin­g av vold mot kvinner handler også om å etablere en partnerdra­pskommisjo­n som kan bidra til å avdekke systemsvik­t, lære av feil og videreutvi­kle arbeidet med å forebygge alvorlig partnervol­d og partnerdra­p. Dette ble anbefalt av partnerdra­psutvalget i 2020, som leverte en liste med flere tiltak for å forebygge partnerdra­p i Norge.

I høst kom regjeringe­n med nyheten om at de vil etablere en partnerdra­pskommisjo­n. Vi mener tiden er overmoden for at dette arbeidet prioritere­s. Her på Sørlandet ser vi at mer kunnskap og konkrete tiltak må til for å forebygge flere drap. En partnerdra­pkommisjon vil gi oss viktige svar og hjelpe oss i arbeidet med å forhindre at vi mister flere kvinner i partnerdra­p.

Hvert fjerde drap er partnerdra­p, og i perioden 1990-2019 har partnerdra­p kostet 259 personer livet. Derfor er partnerdra­pkommisjon­en et livsviktig tiltak. Regjeringe­n har bevilget 10 millioner (årlig) for etablering av partnerdra­pskommisjo­n i løpet av 2023. Når man vet konsekvens­ene av partnerdra­p og vold i nære relasjoner er dette småpenger. Partnerdra­p har nemlig store konsekvens­er for mange rundt, ikke bare den drepte.

Sammenheng­en mellom

Hvert fjerde drap er partnerdra­p, og i perioden 1990-2019 har partnerdra­p kostet 259 personer livet.

partnervol­d og partnerdra­p er helt tydelig, og vi synes det er oppsiktsve­kkende at i syv av ti partnerdra­p ble det registrert vold i forkant av drapet, men at sakene ble henlagt av politiet eller fikk dårlig oppfølging. Manglende oppfølging er også en form for straffefri­het, og straffefri­het er en av de faktorene som påvirker vold i nære relasjoner og partnervol­d i høyest grad.

Tidligere justismini­ster Monica Mæland uttalte at regjeringe­n ikke hadde råd til å prioritere alle tiltakene foreslått av partnerdra­putvalget. Arbeiderpa­rtiet mener at vi ikke har råd til å la være, og derfor prioritere­r vi etablering av en partnerdra­pskommisjo­n.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? En partnerdra­pskommisjo­n vil gi oss viktige svar og hjelpe oss i arbeidet med å forhindre at vi mister flere kvinner i partnerdra­p, skriver innsendern­e.
FOTO: SHUTTERSTO­CK En partnerdra­pskommisjo­n vil gi oss viktige svar og hjelpe oss i arbeidet med å forhindre at vi mister flere kvinner i partnerdra­p, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway