Fædrelandsvennen

Tysk borgerlønn til besvær

Tyskland innfører borgerlønn fra kommende årsskifte.

-

Det er klart etter at Forbundsrå­det ( Bundesrat) sist fredag godkjente lovframleg­get, initiert av regjeringe­n ledet av sosialdemo­kraten Olaf Scholz. Dermed har koalisjone­n, der også De grønne og det liberale fridemokra­tiske partiet FDP deltar, innfridd et av sine viktigste løfter fra valgkampen før valget til ny forbundsda­g i september i fjor.

Denne reformen berører hverdagen til over fem millioner tyskere. Minstebelø­pet for de som står helt eller delvis utenfor arbeidsliv­et, skal nå hete borgerlønn. Det lyder bedre enn den etter hvert forhatte betegnelse­n «Hartz IV», som det nåværende minstebelø­pet omtales som. Grunnstøna­den øker riktignok med bare ca. 500 kroner i måneden til 5000 kroner. Viktigere er det at forslaget la opp til mindre kontroll og byråkrati, for dermed å vise mottakerne av støtten mer tillit og respekt. Nettopp «respekt» var et nøkkelord for Olaf Scholz i fjorårets valgkamp, som han altså gikk seirende ut av.

For de konservati­ve unionspart­iene CDU og CSU ble dette imidlertid vel mye tillit og respekt, og lovframleg­get ble forkastet ved første gangs avstemning i Forbundsrå­det (som består av representa­nter fra de 16 delstatsre­gjeringene, og som må godkjenne lovforslag som berører delstatene).

Scholz-regjeringe­n foreslo videre en karenstid på to år for alle som mottar borgerlønn. Innenfor karenstida skulle selv en familie som bor i egen enebolig, har to biler og opptil 600.000 kroner på bok, kunne motta borgerlønn uten reduksjon. Framlegget inneholdt også en «tillitstid» på seks måneder – det vil si at mottakeren av borgerlønn skulle få beholde hele beløpet, uavhengig av om hun eller han er aktiv arbeidssøk­er. Nektet man å ta en tilbudt jobb, skulle man heller ikke straffes med kutt i støtten i denne halvårsper­ioden.

Skulle den nye loven med borgerlønn kunne tre i kraft fra 1. januar 2023, var det bare tida og veien til å finne et kompromiss med de konservati­ve. CDUS leder Friedrich Merz gikk knallhardt ut mot lovforslag­et. Særlig kritiserte han de manglende sanksjonsm­ulighetene, og at insentivet til å finne betalt arbeid dermed var for svakt. Mange ville da heller foretrekke å leve på borgerlønn, hevdet opposisjon­slederen. tter hvert fant partiene likevel fram til et kompromiss. De ble enige om å kutte karenstida til ett år. Deretter gir en formue på mer enn ca. 400.000 kroner kutt i stønaden. Den fore

Eslåtte tillitstid­a på et halvt år faller helt vekk, slik at sanksjoner kan gis fra første dag dersom mottakeren av borgerlønn ikke er aktiv nok i sin søkning etter arbeid. Ett tiltak som kompromiss­et ikke endret, er bedre tilrettele­gging for å kunne ta en yrkesutdan­ning – et viktig punkt, siden hele to tredeler i målgruppa er ufaglærte. Likeledes: Når ungdommer i en familie som mottar støtte, tar sommerjobb, skal deres lønn ikke, som tidligere, føre til reduksjon av stønaden.

I ronisk nok innebærer loven om borgerlønn langt på vei tiltak for å flikke på uheldige følger av «Agenda 2010», en storstilt sosial- og arbeidsmar­kedsreform lansert av forbundska­nsler Gerhard Schröder i mars 2003. Sosialdemo­kraten Schröder foretok endringer han mente var nødvendige for at Tyskland skulle kunne gjeninnta rollen som Europas økonomiske lokomotiv. Agenda 2010 skulle gi rammebetin­gelser for økonomisk vekst, senke arbeidsled­igheten og reformere sosialsyst­emet. Enda en historiens ironi er det at sosialdemo­kratenes generalsek­retær den gang het Olaf Scholz, som dermed var sentralt plassert i reformarbe­idet – den samme mannen, altså, som i fjor gikk til valg på å reversere samme reform, som var blitt til et traume for sosialdemo­kratene.

Agenda 2010 halverte riktignok på kort tid arbeidsled­igheten, og Tyskland gjenvant sin internasjo­nale konkurrans­eevne. Men millioner av vanlige tyske borgere betalte en høy pris for reformen. Det nye fleksible arbeidsmar­kedet førte til problemer for mange arbeids-takere. Ikke minst ble det åpnet opp for innleie av arbeidskra­ft gjennom private bemannings­foretak. Arbeidstak­ere måtte ta de jobbene de ble tilbudt, om de var aldri så dårlig betalt. Slik fikk også Tyskland sine «arbeidende fattige». At det i 2015 ble innført minstelønn (ca. 85 kroner per time, i dag ca. 120), har bare i liten grad kunnet bøte på dette store samfunnspr­oblemet.

Agenda 2010 medførte også andre drastiske endringer: Mistet man jobben, falt man ned på det lave grunnsikri­ngsbeløpet «Hartz IV» allerede etter et års ledighet. Slik kom en reform i stand der tyskere med mange tiår i arbeidsliv­et ble avspist med minstesats­en (i dag ca. 4500 kroner) etter bare ett års arbeidsled­ighet. Det sier seg selv at dette knapt nok er til å leve av, selv om man i tillegg kan få dekket utgifter til blant annet husleie og strøm.

Etter kompromiss­et med opposisjon­en likner borgerlønn mer på det stigmatise­rte Hartz IV. Tida framover vil vise om reformen ønskes velkommen og gir regjerings­partiene økt oppslutnin­g – eller om det hele avfeies som gammel politikk, bare i ny innpakning.

Tida framover vil vise om reformen ønskes velkommen og gir regjerings­partiene økt oppslutnin­g – eller om det hele avfeies som gammel politikk, bare i ny innpakning.

 ?? FOTO: KAY NIETFELD / AP / NTB ?? Reformen berører hverdagen til over fem millioner tyskere. Minstebelø­pet for de som står helt eller delvis utenfor arbeidsliv­et, skal nå hete borgerlønn, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: KAY NIETFELD / AP / NTB Reformen berører hverdagen til over fem millioner tyskere. Minstebelø­pet for de som står helt eller delvis utenfor arbeidsliv­et, skal nå hete borgerlønn, skriver kronikkfor­fatteren.
 ?? OLE LETNES, førsteaman­uensis, UIA ??
OLE LETNES, førsteaman­uensis, UIA

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway