Fædrelandsvennen

Situasjone­n ved Hånes skole

I oktober 2020 forpliktet Kristiansa­nd kommune seg til å vurdere en ny struktur for skolene i området rundt Hånes og Tveit.

-

I henhold til administra­tive forslag vedtok bystyret i september 2022 å bygge en ny barneskole på Brattbakke­n for inntil 600 elever og en samlet ungdomssko­le med idrettshal­l for 385 elever fra Hånes og Tveit på Lauvåsen. Vedtaket ble gjort etter lange og mange konsultasj­oner og råd fra Norconsult. Kommunen så flere positive virkninger av disse løsningene. Hånes skulle styrkes som lokalsente­r med et bydelshus bygd sammen med den nye barneskole­n, og ungdommer fra Hånes og Tveit skulle samles i ungdomssko­le-alder.

Denne satsingen har vi ventet på lenge. Hånes har i dag tre skoler (barneskole­n har egne avdelinger for klassetrin­nene 1-3 og 4-7) som alle er gamle og mangler vesentlig renovering, og med tiden har de blitt for små for et økende antall elever. Av ulike årsaker er imidlertid den administra­tive prosessen med bygging av nye skoler utsatt, og det er fare for at vedtakene i kommunesty­ret ikke blir gjennomfør­t som planlagt.

Området i og rundt Hånes ble lenge sett som perifert og noen ganger problemati­sk i kommunen. I senere år har imidlertid befolkning­en vokst, og området har utviklet seg. Nye boliger har blitt bygget, nye aktivitete­r har åpnet, og området er nå en av de mest lovende bydelene i kommunen. Men investerin­ger i offentlige skoler har latt vente på seg. Problemene med skolenes infrastruk­tur er godt kjent for lokale myndighete­r og gjennom lokale medier: defekte ventilasjo­nsanlegg, vinduer og dører som ikke fungerer, klasserom som ikke kan brukes, og mangelfull­e kvaliteter ved uterom og idrettspla­sser.

Noen mangler har blitt forsøkt rettet på i siste liten. I sommer ble det satt opp midlertidi­ge brakker for å løse mangelen på klasserom. Men problemet er dypere, og reflektere­r generell plassmange­l og mangel på langsiktig­e løsninger.

Elevtallet i Hånes skoleenhet har økt med 36 prosent på 10 år (fra 374 i 2012 til 510 i 2022), skolene i Randesund og Tveit har økt mindre (opp 1 prosent). Brattbakke­n skole har i dag vesentlig dårligere fasilitete­r målt som areal per elev enn andre bydeler i Kristiansa­nd øst som Randesund og Tveit (22 prosent mindre plass), og forskjelle­n er enda større hvis vi ser på arealer til SFO, musikk, mat og helse, arbeidsrom (2,8 vs. 5,4 kvadratmet­er per elev). En grunn er at disse andre skolene har blitt bygget ut og oppgradert over lang tid.

Det vil være svært uheldig dersom nødvendig utbygging av nye skoler på Hånes og Lauvåsen forskyves i tid, og dersom vedtatte planer ikke følges opp. Foreldre og barn i bydelen vil ikke lenger være vitne til ytterliger­e forfall ved skolene. Bydelen trenger å bli satset på, og barna fortjener bedre fasilitete­r enn dagens.

MARCO SEEBER, MORTEN BLEKENESAU­NE og

ROMULO PINHEIRO, innbyggere på Hånes, ansatt på UIA

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway