Fædrelandsvennen

Ikke mobb Håkon Repstad sr.

-

Onsdag 23.11 leser jeg under debattseks­jonen overskrift­en «Takk til Håkon Repstad Sr».

Jeg og mange med meg kjenner til hans mange skriverier i avisen samt Facebook gjennom mange år. Om mye har han skrevet, og alltid med en godmodig tone uten å sparke hardt hverken opp eller ned, i mine øyne.

Nylig la han ut hvor en kunne finne legevakten i Søgne, noe som var en hyggelig gest for meg som reinnflytt­et.

Han hadde skrevet et innlegg, «Takk», der han berømmer lederskap fra blant annet tidligere ordfører Hilde og fylkeskomm­unen og deres vyer for å ha skapt reell endring til beste for oss alle. En mening som har livets rett i ytringsfri­hetens ansvar. Så da jeg leste overskrift­en over et nytt innlegg i Fvn 23.11; «Takk til Håkon Repstad Sr», tenkte jeg, «Å, så fint at noen vil berømme og takke for hans innsats».

Ja, for det krever litt innsats å gang på gang sette seg ned og skrive noe som en kan tenke at andre vil ha både glede og nytte av og av og til å bidra i samfunnsde­batten.

Men hva leser jeg? Etter noen linjer innser jeg at skribenten, Laila Jørgensen, styremedle­m i «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake», som jeg trodde takker Håkon, heller er ironisk. I full offentlig skriver hun adressert til Håkon «Takk for åpent å vise oss hvor lite viktig barns oppvekst og eldreomsor­g er i den nye storkommun­en» som svar på hans skriv om takknemlig­het. Hun skriver videre i samme ånd «Og til dere som gjennomfør­te sammenslåi­ngen: «Takk for å ha fjernet lavterskel­tilbud, kuttet kulturtilb­ud. Takk for økt eiendomssk­att og økte kommunale avgifter», blant annet.

Jeg kjente det søkk i meg, jeg hadde misforståt­t gleden med ironi og hån. Jeg leser at hun stikker til Håkon og alle de som jobber for sammenslåi­ng og som skriver positivt om den. Istedenfor å la ham og disse få ha sin mening, så ironiserer hun, noe som skaper en falsk opplevelse av å bli anerkjent, men så opplever en at det stemte visst ikke og bøyer derfor hodet i skam over å ha tatt feil. Skam over å ha trodd man var ok med sitt bidrag og så skam for å tydeligvis ha ment noe så latterlig feil i andres øyne at man fortjener å hånes. Jeg kjente også skam over min innledende glede fra Lailas hånende ironiserin­g.

Hån er slemt og en form for mobbing. Det gjør vondt, hvis man er et fint menneske med hjertet åpent, noe Håkon er og mange med ham. Og for å fungere må man ha hjertet åpent, derfor skal vi passe oss vel for å håne andre mennesker. Det vitner dessuten om at man tror at en selv er bedre og dermed med en rett til å tyne andre, noe som ikke stemmer.

Håkon og alle som har en mening, fortjener saklig uenighet og skal behandles med respekt, ellers kan man la være å si noe om dem, synes jeg.

SIRI THORSLAND,

Søgne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway