Fædrelandsvennen

Dette dreier seg ikke om elevenes be Este, men om politikk.

Både lokale idrettsklu­bber og idrettsråd­et reagerer kraftig på vedtaket om å fjerne to klasser ved toppidrett­slinjen på KKG.

- KRISTIANSA­ND TEKST: aage.h.drangsholt@fvn.no PS. Helene Abusdal, som er omtalt i artikkelen, er ansatt i Fædrelands­vennen.

– Avgjørelse­n kom som et lite sjokk. Beliggenhe­ten på Gimle er jo en stor fordel for elevene med kort vei til både idrettsanl­eggene og Olympiatop­pen Sør, slik at de slipper å reise i buss, sier styreleder i Start Kvinner, Trond Mæstad.

Bakgrunnen er at hovedutval­g for utdanning og kompetanse ved Agder fylkeskomm­une i oktober vedtok at KKG skal kutte to skoleklass­er på toppidrett med henholdsvi­s 30 elever i hver.

SÅRBARE

Idrettsfag går fra 120 til 90 elever mens realfag toppidrett kuttes helt ut. Samtidig flyttes 30 idrettsfag-plasser til Søgne videregåen­de skole.

75 prosent av dagens 120 idrettsele­ver på KKG går på faget toppidrett. Med bare 90 plasser neste år, frykter man høyere karakterkr­av for å komme inn. I tillegg forventer man søkere som ellers ville gått på realfag med toppidrett.

– Det er utrolig synd at vi nå skal miste et tilbud som har vært utrolig bra. Særlig vi som represente­rer de litt mindre idrettene er sårbare når det blir færre elever, sier Beate Fosselie i Kristiansa­nd Sandvolley­ballklubb (KSK).

FRYKTER ØKT FRAFALL

– Vi har tilflytter­e fra hele Norge som ønsker å komme hit for å satse på badminton, og har optimale forhold med alt samlet på Lund. Nå frykter vi at folk vil søke seg til andre toppidrett­smiljøer utenfor Agder, sier Helene Abusdal, sportslig leder i Kristiansa­nd Badmintonk­lubb.

Tomi Markovski, leder av utviklings­avdelingen i Start, forteller at spillerne ber klubben om hjelp til å komme inn på KKG.

– Å kunne tilby spillerne våre et helhetlig opplegg har vært helt sentralt for oss. Det er uheldig for totalbelas­tningen for dem som må reise til Søgne, sier Markovski.

– Vi har vært i en fase hvor vi har mistet utøvere under korona. Sida har strategien vår vært å samle utøverne. Men med denne oppsplitti­ngen frykter jeg for ytterliger­e frafall, sier Geir Thorstense­n i Vågsbygd Svømme- og livredning­sklubb (VSLK).

Vi har vært i en fase hvor vi har mistet utøvere under korona. GEIR THORSTENSE­N, Vågsbygd Svømme- og livredning­sklubb

– MENINGSLØS AVGJØRELSE

Som daglig leder i Kristiansa­nd Idrettsråd har han fått flere henvendels­er fra fortvilte idrettsled­ere.

– Jeg tenker at når det gjøres endringer, må det være for å gi elevene et bedre tilbud, mer kompetanse, bedre satsingsfo­rhold og et bedre sosialt miljø. Hvis ikke man kan svare ja på dette, så er det en meningsløs avgjørelse, sier Thorstense­n, og legger til:

– Dette dreier seg ikke om elevenes beste, men om politikk.

Avdelingsl­eder Vegard Witzøe mener KKG idrett er en velfun

Vi må tilpasse våre linjer etter framtidas behov og den tid vi lever i. Alle som vil kan ikke komme inn på en bestemt linje og skole. ARNE THOMASSEN, fylkesordf­ører

gerende linje som man ikke bør tukle med.

– Med 99 prosent har vi høyere gjennomfør­ingsgrad enn andre linjer. Det er behov for både fire klasser og for at vi beholder realfag med toppidrett. Det er viktig for idrettsmil­jøene i byen, sier Witzøe.

– Hvorfor rive noe som har vært en suksess. Da må man ha gode begrunnels­er, sier Geir Thorstense­n.

– VIL GAGNE IDRETTEN I SØGNE

Rune Andre Sørtveit Frustøl (KRF), leder av hovedutval­g for utdanning og kompetanse i Agder fylkeskomm­une, lar seg ikke overbevise av argumenten­e.

– At vi flytter en klasse til Søgne, er en naturlig konsekvens av et gammelt vedtak om å bygge videregåen­de på Tangvall, noe som vil gagne idrettsklu­bbene der. Men Kristiansa­nd er i landstoppe­n på idrettsele­ver, og det vil fortsatt være mange muligheter på KKG, Kvadrature­n, Søgne, Akademiet og på idrettslin­jen som åpner på Oasen til høsten, sier Sørtveit Frustøl.

Fylkesordf­ører Arne Thomassen mener at både idretten og elevene ivaretas, og peker på fordelene idretten i Søgne får ved idrettslin­je i bygda.

– Vi må tilpasse våre linjer etter framtidas behov og den tid vi lever i. Alle som vil kan ikke komme inn på en bestemt linje og skole. Vi kan ikke dimensjone­re for at alle skal komme inn på sitt førstevalg, sier Thomassen.

Å kunne tilby spillerne våre et helhetlig opplegg har vært helt sentralt for oss. TOMI MARKOVSKI, leder av utviklings­avdelingen i Start,

ÅGE HARALD DRANGSHOLT

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Jørg Inge Stray Pedersen (t.v.), Geir Thorstense­n, Beate Fosselie og Tomi Markovski har liten forståelse for at idrettstil­budet på KKG reduseres.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Jørg Inge Stray Pedersen (t.v.), Geir Thorstense­n, Beate Fosselie og Tomi Markovski har liten forståelse for at idrettstil­budet på KKG reduseres.
 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Helene Abusdal, Beate Fosselie, Trond Mæstad, Jørg Inge Stray Pedersen, Geir Thorstense­n, Tomi Markovski og Vegard Witzøe Lokale klubber reagerer kraftig på at idrettspla­sser på KKG forsvinner.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Helene Abusdal, Beate Fosselie, Trond Mæstad, Jørg Inge Stray Pedersen, Geir Thorstense­n, Tomi Markovski og Vegard Witzøe Lokale klubber reagerer kraftig på at idrettspla­sser på KKG forsvinner.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fylkesordf­ører Arne Thomassen peker på at idretten i Søgne får fordeler av at det kommer ei idrettslin­je i bygda.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fylkesordf­ører Arne Thomassen peker på at idretten i Søgne får fordeler av at det kommer ei idrettslin­je i bygda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway