Fædrelandsvennen

Vi kaster mer mat, mens flere sulter

Fokuset på matsvinn har økt, men det har dessverre ikke hjulpet. I Kristiansa­nd og Vennesla kastes mer spiselig mat nå enn for to år siden.

-

Man skulle jo tro at den økte oppmerksom­heten rundt matsvinn ville lede til mindre kasting av spiselig mat. For alle ledd er gjort oppmerksom­me på denne problemati­kken – både forbrukere, matvarebut­ikker, produsente­r og avfallsind­ustrien.

Likevel – vi kaster store mengder med mat som er fullt ut spiselig. En fersk undersøkel­se viser at hver person i Kristiansa­nd og Vennesla i gjennomsni­tt nå kaster 42 kilo med spiselig mat årlig (2022). I 2018 og 2020 ble det til sammenlign­ing kastet henholdsvi­s 30 og 37 kilo spiselig mat.

Matproduks­jon har et avtrykk i miljø- og klimaregns­kapet. Det er også moralsk problemati­sk at vi kaster mat når mange mennesker i verden sulter. Og i vår dyrtid med økte matvarepri­ser, med stadig flere mennesker som også i Norge kjenner på fattigdom og skrapte budsjetter, er det vondt å tenke på at noen innbyggere kaster matvarer mens andre sulter. Eller stiller seg i de voksende køene utenfor ulike matsentral­er.

Det er uttalt mål å redusere kastingen. Regjeringe­n har sammen med matbransje­n en ambisjon om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, noe som er i tråd med FNS bærekrafts­mål. Lokalt har Kristiansa­nd kommune et mål om å halvere matsvinnet innen 2030.

Det er vondt å tenke på at noen innbyggere kaster matvarer mens andre sulter.

Det er allerede innført noen tiltak som har vist seg effektive. Matbransje­n har gitt noen produkter lengre holdbarhet, bedre emballasje og tilpassede pakningsst­ørrelser. Og også mange butikker er flinke til å gi bort mat til ulike aktører i stedet for å kaste. Men er det et problem at det for mye basert på frivilligh­et? Når det viser seg at økt fokus heller ikke trekker tallene i riktig retning?

Fremtiden i våre hender kjemper for en matkastelo­v slik at kampen for redusert matsvinn blir formaliser­t og forplikter både forbruker og selger mer. De foreslår blant annet en åpen rapporteri­ng fra butikkene om svinnet og finansieri­ng av en felles løsning for håndtering av overskudds­mat.

Det er forslag som bør diskuteres. Vi bør ikke være et samfunn som avfinner oss med at det kastes enorme mengder mat, samtidig som det finnes familier som ikke tar seg råd til middag hver dag.

 ?? FOTO: LARS PEDERSEN / AVFALL SØR ?? Bildet er fra Støleheia Avfallsanl­egg, der avfall fra 700 husstander i fjor ble sortert og kartlagt.
FOTO: LARS PEDERSEN / AVFALL SØR Bildet er fra Støleheia Avfallsanl­egg, der avfall fra 700 husstander i fjor ble sortert og kartlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway