Fædrelandsvennen

Jeg får henvendels­er hver dag fra folk s

Profilerte næringsliv­sfolk merker økt pågang fra folk som trenger penger. Bli Vakker-gründeren får daglige henvendels­er fra folk som ikke får endene til å møtes, men mener han har godt av det.

- KRISTIANSA­ND

Å blottlegge seg selv på den måten, og å si at man trenger hjelp, det gjør ikke folk lett. KURT MOSVOLD, næringsliv­sleder

– Jeg får henvendels­er hver dag fra folk som trenger penger, og det har blitt mer i det siste, sier Einar Øgrey Brandsdal.

Fædrelands­vennen har sett meldinger, håndskrevn­e brev og e-poster Brandsdal har mottatt.

Flere av de håndskrevn­e brevene er over mange sider.

– Når de skriver så mye bare til meg, så føler jeg at jeg må lese det.

Han tror økningen i henvendels­er skyldes at flere har det trangere økonomisk. Høyere strømprise­r, rentehevin­ger og dyrere matvarer er blant det som gjør at flere har pengeprobl­emer.

– Er det slik at du helst ikke ville hatt alle disse henvendels­ene?

– Jeg har godt av det, å se hvordan folk har det der ute. Jeg bor på Andøya, som nok har et postnummer hvor folk har mer enn snittet i byen, og da er det nyttig å se hvordan folk i andre deler av byen har det.

Han sier de fleste som kontakter ham til slutt blir henvist til Blå Kors eller andre organisasj­oner, samt personer han kjenner.

– Jeg tror 100 prosent av dem kan få hjelp av Blå Kors.

BØNNESVAR

Det er stort spenn i hvem som spør Brandsdal om finansiell støtte, og hva de spør om. Alt ifra høye regninger, tunge lån, spillegjel­d i millionkla­ssen til folk som har fått beskjed om å ta kontakt fra høyere makter.

– Det var ei som ringte og sa at hun hadde vært i bønn, og fått mitt navn klart for seg, at jeg skulle hjelpe henne med 17.000 kroner. Det at jeg tok telefonen var et bønnesvar. Da ble jeg stresset, når man blander inn Gud i det, humrer han.

– Hvor mye tid bruker du på dette?

– Jeg pleier alltid å svare, men det kan ta mye tid, spesielt hvis jeg ringer opp. Mange er i en desperat situasjon, sier Brandsdal alvorlig.

– Hva gjør det med deg?

– Stort sett alle mennesker har lyst å hjelpe. Dessverre har jeg fått så mange slike meldinger og brev at jeg har blitt vant til det. Men i det siste har det blitt mye mer.

SPØR MOSVOLD OGSÅ

Også forretning­smann Kurt Mosvold blir spurt om hjelp.

– Det er ikke daglig, men det er alltid folk som har utfordring­er som tar kontakt, og det er nok en økning den siste tiden, sier han.

For Mosvold hander det om å vise empati med de som ringer. Folk han ikke kjenner blir henvist til organisasj­oner han støtter.

Han tror dagens situasjon med privatøkon­omiske utfordring­er, bare vil forverre seg framover

– Det tar ofte seks måneder før rentehevin­ger biter på. Akkurat nå er arbeidsled­igheten lav, men til neste år tror jeg mange flere vil kjenne det.

❞ Jeg kan få unødvendig mye goodwill for det jeg gir, men du må se det i henhold til hva man har. EINAR ØGREY BRANDSDAL, næringsliv­sleder

❞ Når desperasjo­nen øker, så gjør du hva som helst. Folk kontakter jo ofte folk som er omtalt i media for å være rause. Kjipe rikfolk får nok ikke telefoner. ARVID SOLHEIM, leder for Blåkors Kristiansa­nd

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Einar Øgrey Brandsdal får daglige henvendels­er fra folk som strever økonomisk, og ber ham om hjelp. – Jeg har godt av det, å se hvordan folk har det der ute, sier den Andøya-bosatte forretning­smannen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Einar Øgrey Brandsdal får daglige henvendels­er fra folk som strever økonomisk, og ber ham om hjelp. – Jeg har godt av det, å se hvordan folk har det der ute, sier den Andøya-bosatte forretning­smannen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? En av tekstmeldi­ngene Brandsdal har fått denne uken. Han er usikker hva han sal svare, men mener alle som ber ham om hjelo, kan hjelpes av Blå Kors.
FOTO: JACOB J. BUCHARD En av tekstmeldi­ngene Brandsdal har fått denne uken. Han er usikker hva han sal svare, men mener alle som ber ham om hjelo, kan hjelpes av Blå Kors.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway