Fædrelandsvennen

– Dette var veldig rart. Og veldi

Tusenvis av ganger har pendleren Paal Pedersen kjørt E 39 med bil og buss mellom Mandal og Kristiansa­nd. På hans første tur på nyveien kjente han på en «rar» følelse.

- LINDESNES/KRISTIANSA­ND TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Ja, dette var veldig rart. Og veldig herlig, sier han smilende i det bilen fyker over Dølebrukry­sset og deretter over Trysfjordb­rua.

For en mandalitt som i årevis har kronglet seg gjennom svinger og bakker, stanget bak trailere som har satt seg fast om vinteren og stått i kø i en enorm mengde trafikk var fredag morgen en sjelsetten­de opplevelse.

– Dette blir en annen hverdag for alle oss som pendler og andre reisende. Vi er jo i Kristiansa­nd på no time, sier han som jobber på UIA.

SPENT

Først møter vi Pedersen ved den nye Coop-butikken i Marnarkrys­set i Mandal. Klokka har så vidt passert åtte på morgenen, så det er fortsatt mørkt.

Dagen før har nye E 39 åpnet, da fikk han ikke testet veien. Så han er mer enn spent på hvordan dette blir.

– Det eneste demonstras­jonstoget jeg har gått i var for bedre stamveinet­t, forteller Pedersen i det vi svinger inn på tilførsels­veien ved Ime skole og setter farten opp mot Mandalskry­sset.

BEDRE STAMVEI

Det var i år 2000 da begrepet «Bedre stamvei på Sørlandet» ble brukt for å få bedre europavei gjennom landsdelen.

– Den gang hadde vi heller ikke nye E 18 i Aust-agder. Så da gikk 150 andre og jeg i demonstras­jonstog til samferdsel­sdeparteme­ntet i Oslo, forteller han.

Da var han gryende høyrepolit­iker. Nå sitter han for partiet i kommunesty­ret i Lindesnes.

Dette er altså en kar som ikke kjent for å miste munn og mæle – men det skjer nå som vi suser fordi Dølebrukry­sset som har vært stengt et år.

Nå er Pedersen på ukjent grunn.

– Hva føler du nå?

– Det er en rar følelse. Men en veldig god og herlig følelse. Dette har vi ventet på så lenge. Nye Veier har gjort en strålende jobb, sier han.

RETT FRAM

Cruisekont­rollen er satt på 110 km/t, og han trenger ikke røre pedalene i det hele tatt. Ja, knapt rattet heller – her går det så å si rett fram.

Vi forsvinner inn i Søgnetunne­len. Han legger med en gang merke til de grønne dørene med grønt lys rundt.

– Så her kan du rømme inn i det andre veiløpet om noe skjer. Smart, sier Pedersen.

De fire kilometern­e er gjort på et vips – så er vi på Monanbrua. Under her har han og mang en bilist fra Søgne og Mandal stanget inn mot Brennåsen i morgenrush­et. Det har lett gått både 20 og 30 ekstraminu­tter.

– Det blir jo bare helt fantastisk å slippe det, sier han.

INGEN KØ I GRAUTHELLE­REN

Deretter venter Bruliheitu­nnelen på 913 meter, Vollebergt­unnelen på 600 meter og Mjåvannshe­itunnelen på 355 meter før vi entrer Grauthelle­ren. Her hadde vi ventet en kø av biler opp mot rundkjørin­gen, men her er det knapt kjøretøy.

– Det kommer nok av at det er fredag og at vi er betydelig senere ute enn normalt. For påkjøringe­n her inn på den gamle veien vil nok dessverre bli en stor flaksehals i rushtrafik­ken, sier Pedersen.

18.02 minutter tok turen til Grauthelle­ren. Deretter bruker vi seks minutter ned til rutebilsta­sjonen. Som vil si om lag 15 minutter raskere enn med gamleveien.

– Eller i alle fall 30 minutter raskere enn i normalrush­et på morgenen, kommentere­r Pedersen.

– Hva med bompengene, 72 kroner en vei? Og så kommer bommen på Vesterveie­n i tillegg?

– Det koster å bygge en så flott vei, og i andre deler av landet er det helt normalt å betale for vei og tuneller. Men det er dyrt, så kollektivt­rafikken vil nok få et oppsving, sier Pedersen.

GLAD FOR Å SLIPPE GAMLE E 39

På vei tilbake til Mandal tar Fædrelands­vennen bussen. Fortsatt skal gamleveien brukes til mandag, men så skal passasjere­ne

også her befraktes i 110 km/t.

– Det gleder jeg meg veldig til. Ikke minst å slippe alle stoppene og svingene, sier Britt Bianca Taanevig.

Hun eier en klesbutikk i Mandal og pendler dit hver morgen fra Kristiansa­nd.

Også bussjåfør Ghaleb Alakabni ser fram til det. Han kjører fast Kristiansa­nd-mandal-lyngdal.

– Det har vært veldig mye trafikk, spesielt hver morgen og ettermidda­g. Så jeg gleder meg til mandagen, smiler han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Pendleren Paal Pedersen i Søgnetunne­len fredag morgen. Han gledet seg stort over nye E 39 som gjør at han mye raskere kommer seg på Uia-jobben – og hjem igjen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Pendleren Paal Pedersen i Søgnetunne­len fredag morgen. Han gledet seg stort over nye E 39 som gjør at han mye raskere kommer seg på Uia-jobben – og hjem igjen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Paal Pedersen har tatt vare på vesten som en gang ble brukt for å kjempe for bedre stamvei på Sørlandet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Paal Pedersen har tatt vare på vesten som en gang ble brukt for å kjempe for bedre stamvei på Sørlandet.
 ?? ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Britt Bianca Taanevig jobber mye på bussen på vei til jobb i Mandal. Hun gleder seg til mandag når nyveien tas i bruk for bussene.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Britt Bianca Taanevig jobber mye på bussen på vei til jobb i Mandal. Hun gleder seg til mandag når nyveien tas i bruk for bussene.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Bussjåfør Ghaleb Alakabni kjørte fredag fortsatt gamle E 39 – men fra mandag er det nyveien som gjelder.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Bussjåfør Ghaleb Alakabni kjørte fredag fortsatt gamle E 39 – men fra mandag er det nyveien som gjelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway