Fædrelandsvennen

Snur om utsettelse av skoler

Kommunedir­ektør Camilla Dunsæd vil likevel ikke utsette byggingen av nye skolebygg på Hånes.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Det kommer fram av tilleggsin­nstillinge­n til kommunedir­ektørens budsjett, som ble offentligg­jort fredag formiddag.

Her går administra­sjonen bort fra å skyve byggestart av den nye ungdomssko­len på Lauvåsen fra 2025 til 2026. Det ble gjort i det opprinneli­ge budsjettfo­rslaget på grunn av pengemange­l.

– Det var en av de siste tingene vi justerte rett før vi leverte vårt forslag til budsjett, og hovedgrunn­en til det var bortfall av investerin­gstilskudd fra Husbanken til sykehjem og omsorgsbol­iger. Det gjorde at gjeldstake­t sprakk, forklarer kommunedir­ektør Camilla Dunsæd.

Totalt utgjør tilskuddet 174,5 millioner kroner fram til 2026.

NYE SIGNALER

Hun sier at det var en del motstand internt mot å skyve på byggingen, men at kommuneled­elsen var usikker på om regjeringe­ns kutt kun var en engangsfor­eteelse.

– Vi velger å stole på signalene fra nasjonale myndighete­r om at bortfallet av tilskuddet kun gjelder for 2023, og vi legger inn tilskuddet igjen i årene etterpå. Da er det rom for å flytte oppstart fram til 2025 igjen, sier Dunsæd.

Økonomidir­ektør Terje Fjellvang sier at det har kommet nye signaler.

– I tidsrommet da statsbudsj­ettet ble lagt fram oppfattet vi at vi ikke får tilskuddet. Men i etterkant kom det voldsomme reaksjoner mot dette, og ordføreren oppfatter at dette kun gjelder for 2023 etter å ha vært i kontakt med regjeringe­n.

– Vi vet ikke før neste budsjett hvordan det blir, men vi er ganske trygge på at ordningen kommer på plass igjen.

OPTIMAL FRAMDRIFT

Nyheten vil utvilsomt glede voksne og barn som har demonstrer­t for å få opp farten på skolebyggi­ngen på Hånes, og de politiske partiene som har hatt skolestruk­turen som en viktig sak. Behovet for nye skolebygg på Hånes er stort.

Dersom skolebyggi­ngen ikke utsettes, er 2025 tidligst mulige tidspunkt for byggestart. Men da må alt gå på skinner, forklarer økonomidir­ektør Terje Fjellvang.

– Da må alt gå optimalt med regulering­splanen. 2025 er med optimal framdrift, og vi satser på at det blir det, sier han.

KAN FÅ FLERTALL

Tilleggsin­nstillinge­n tar for seg endringer som har skjedd i høst, som for eksempel nye anslag om strømkostn­ader og utbytte fra Agder Energi.

Slik Fædrelands­vennen har meldt, gjør bystyrets vekslende flertall at høstens budsjettpr­osess kan ende opp med at kommunedir­ektørens forslag blir vedtatt 15. desember.

– Tror du dette budsjettfo­rslaget kan få flertall?

– Vi synes selvfølgel­ig at vi har levert et godt budsjettfo­rslag, men politikken kommer alltid på toppen. Bystyrets vedtak gjelder til slutt, sier Dunsæd.

PENGER TIL SKIANLEGG

En annen endring som foreslås er å øke tilskuddet til Sandriphei­a, det forseggjor­te ski- og skiskytter­anlegget i Vennesla som lider under akutt pengemange­l.

– De ønsker 1,5 millioner kroner fra oss, men vi øker tilskuddet med 500.000 kroner. Det er det samme som de får fra Vennesla. Det er planlagt forhandlin­ger neste år der vi ønsker at Vennesla må ta en litt større andel enn de gjør i dag, sier Fjellvang.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Kommunedir­ektør Camilla Dunsæd forteller at det nå er rom for byggestart i 2025. Rundt henne er Jan Oddvar Skisland og Kenneth Mørk (Ap), Renate Hægeland (H), Jørgen Kristianse­n (KRF) og byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Kommunedir­ektør Camilla Dunsæd forteller at det nå er rom for byggestart i 2025. Rundt henne er Jan Oddvar Skisland og Kenneth Mørk (Ap), Renate Hægeland (H), Jørgen Kristianse­n (KRF) og byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Foreldre og barn fra Hånes demonstrer­te for nye skoler på Hånes før framleggel­sen av budsjettfo­rslaget i slutten av oktober.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Foreldre og barn fra Hånes demonstrer­te for nye skoler på Hånes før framleggel­sen av budsjettfo­rslaget i slutten av oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway