Fædrelandsvennen

Tidligere Sør Bolig-selskap slått konkurs med stor gjeld

I 3,5 år har det tidligere Sør Bolig-selskapet jobbet for å selge unna eiendom for å dekke store tap. Nå har Sbas3 AS meldt oppbud med minst 11 millioner kroner i gjeld.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no

– Selskapet fikk et betydelig skattekrav, av en slik størrelse at det ville velte hele driften, sier bostyrer Kristoffer Wibe Koch i Arendalsad­vokatene.

Selskapet Sbas3 AS er en videreføri­ng av selskapet Sør Bolig Eiendom i det mye omtalte Sør Bolig-konsernet. Forrige uke meldte selskapet oppbud.

– Momskravet fra skatteetat­en var opprinneli­g på 4,9 millioner kroner, så det er jo ganske betydelig. Deretter ble det gjort forsøk på å imøtegå det, og det har tatt lang tid, sier Koch.

I september 2022 ble kravet endelig redusert til 228.000 kroner, ifølge bostyrer. Men da var det allerede for sent for selskapet.

– Da var virksomhet­en avviklet på grunn av en situasjon hvor man til enhver tid risikerte å gå over ende, sier Koch.

HAR SOLGT EIENDOMMER

Styreleder og daglig leder i Sbas3, Remy Diederiks, kommentere­r saken skriftlig i en epost til Fædrelands­vennen. Han skriver at styret har jobbet med å selge unna prosjekter for å dekke tapene.

«Styret har over en periode på 3,5 år samarbeide­t med selskapets pantesikre­de kreditorer med å ferdigstil­le prosjekter og eiendommer, for å selge de naturlig for å oppnå best mulig markedspri­s med hensikt i å forsøke å dekke så mye som mulig av gjelden og kontraktsf­orpliktels­ene som selskapet hadde. Samtidig som en har jobbet med garantiarb­eid i samarbeide­t med selskapets garantist», skriver han i eposten.

Hensikten har vært å avvikle selskapet naturlig uten konkurs. Ifølge Diederiks er selskapets gjeld og forpliktel­ser blitt redusert med rundt 90 prosent av utgangspun­ktet. I 2019 hadde selskapet, som den gang het Sør Bolig Eiendom, nærmere 58,5 millioner kroner i gjeld.

Diederiks opplyser at selskapet i dag har gjeld på rundt 11 millioner kroner.

«Nå er alle selskapets eiendeler solgt, men selskapet har dessverre en gjeld etter nedsalget, og da er dessverre et oppbud det naturlige i denne situasjone­n», skriver han i sin epost.

«Selskapet har ikke pådratt seg ny gjeld til nye kreditorer i denne perioden, og gjennomfør­ingen i å ferdigstil­le prosjektet har vært finansiert av 1. prioritets pantesikre­t kreditor som er den part som selskapets gjeld i all hovedsak ved oppbudet er knyttet til.

Ved oppbud hadde selskapet ingen ansatt, ingen pågående prosjekter, ingen pågående garantisak­er og alle eiendelene er solgt.»

VIDEREFØRT­E SELSKAP OG SKIFTET NAVN

Mellom 2017 og 2020 skrev Fædrelands­vennen en rekke saker om selskapet Sør Bolig AS. Selskapet sto ansvarlig for bygging av boliger i flere sørlandsby­er, samt i Vestfold og Telemark, hvor beboere klagde på en rekke feil og mangler. På Bråvann Platå i Vågsbygd sto beboere fortsatt uten ferdigatte­st to år etter at prosjektet var avsluttet.

Tilsyn fra både kommunen og Arbeidstil­synet avdekket store feil. Da Sør Bolig AS formelt var konkurs i februar 2019, var gjelden på rundt 20 millioner. Da konkurssak­en gikk for retten samme år, sa Diederiks at hele Sør Boligkonse­ptet skulle avvikles.

Selskapet som nå er konkurs, er imidlertid en videreføri­ng av et av selskapene fra Sør Bolig-konsernet. Navnene på selskapene Sør Bolig Gruppen, Sør Bolig Prosjekt, Sør Bolig Eiendom og Sør Bolig Utleie ble i mars 2020 endret til Sbas 1, Sbas 2, Sbas3 og Sbas4.

Selskapet Sør Bolig Utvikling er videreført under navnet RDH Utvikling, og er i dag i full drift. I fjor omsatte selskapet for over 31 millioner kroner, og hadde et overskudd før skatt på nærmere 5,5 millioner kroner.

TAPT EGENKAPITA­L

Kreditorer har fått frist til midten av desember for å melde inn krav. Bostyrer Koch opplyser at DNB som største kreditor har meldt inn krav på rett under 11,3 millioner kroner.

– Selskapet har oppgitt gjeld på 11 millioner, og det er nok ingen underdrive­lse. Det er trolig mer enn det, kommentere­r han.

I årsberetni­ngen for 2021 skriver revisor at styret ikke har oppfylt sin handleplik­t ved tap av egenkapita­l. «Det må antas at egenkapita­len er lavere enn forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomhet­en i selskapet», skriver revisor.

I 2021 hadde selskapet drøyt 8,57 millioner kroner i inntekter. Samtidig pådro selskapet seg et tap på 1,5 millioner kroner, og hadde en negativ egenkapita­l på 23 millioner kroner.

Diederiks er blitt forelagt revisors påstand om at styret ikke har oppfylt sin handleplik­t. Han kommentere­r ikke dette punktet. Bostyrer Koch vil heller ikke kommentere dette.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO: ROALD ANKERSEN ?? Selskapet Sbas3, som ble videreført fra Sør Bolig-konsernet, er konkurs. Bildet viser Sør Bolig-prosjektet Romstølen Park på Moldfaret i Arendal, hvor selskapet i dag har forretning­sadresse.
FOTO: ARKIVFOTO: ROALD ANKERSEN Selskapet Sbas3, som ble videreført fra Sør Bolig-konsernet, er konkurs. Bildet viser Sør Bolig-prosjektet Romstølen Park på Moldfaret i Arendal, hvor selskapet i dag har forretning­sadresse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway