Fædrelandsvennen

Vil innføre matkastelo­v for butikker

Norske butikker kaster mer enn 67.000 tonn spiselig mat hvert år. Miljøog solidarite­tsorganisa­sjon har lenge etterlyst en matkastelo­v.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

– Butikkene gjør i det store og hele ikke en god nok jobb, og det er derfor det er marked for dumpster diving. Framtiden i våre hender har lenge jobbet for en matkastelo­v, blant annet etter modell fra Frankrike.

Det sier Eyvind Danielsen, som er lokallagsl­eder i miljø- og solidarite­tsorganisa­sjonen Fremtiden i våre hender.

Den franske matkastelo­ven har siden 2016 pålagt dagligvare­forretning­er å samarbeide med veldedige organisasj­oner. De fordeler på sin side overskudds­mat til trengende.

– Samtidig er det mange butikker som gjør en god innsats, eksempelvi­s ved å gi til Matsentral­en. Men ordningene er basert på frivilligh­et og det holder ikke, sier Danielsen.

Ifølge Framtiden i våre hender kaster butikkene mer enn 67.000 tonn spiselig mat hvert år.

– EN DEL SPENNING

Med så mye mat som kastes, er det en gruppe mennesker som holder på med dumpster diving.

– Vi har de som følger sin overbevisn­ing for å redusere matsvinnet. Deretter kommer de som gjør det av ren økonomisk nødvendigh­et, sier Danielsen.

De fleste har nok litt av begge deler.

– Uansett er dette den «mest høyverdige form for matsvinn», som jeg pleier å si.

Dumpster diving krever uavhengig av motivasjon en del ressurser.

– Det er tungvint å gjøre uten bil, og man må kunne ta utflukter sent om kvelden. Det kan også ta en del tid. Men fruktene er bokstaveli­g talt ofte store, og man får en del spenning på kjøpet.

FLERE VIKTIGE TILTAK

Matredder-appen Too Good To Go er også en viktig aktør i kampen mot matsvinn.

Hver dag ender god og spiselig mat fra kafeer, restaurant­er, hoteller, butikker og produsente­r opp som matsvinn, bare fordi den ikke blir solgt i tide.

Too Good To Go-appen lar kunder kjøpe og hente maten til en lavere pris – direkte hos matbedrift­ene.

Regjeringe­n har sammen med matbransje­n et mål om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNS bærekrafts­mål.

Matbransje­n har allerede innført noen effektive tiltak, som lengre holdbarhet på mange produkter, bedre emballasje, tilpassede pakningsst­ørrelser og supplerend­e holdbarhet­smerking.

MÅL OM HALVERT MATSVINN

Kine Søyland er kommunikas­jonssjef i Norgesgrup­pen ASA, som er Norges største handelshus med cirka 1800 dagligvare­butikker.

Selskapet har et mål om å halvere matsvinnet sitt innen 2025 (målt fra 2015).

– Per i dag har vi redusert svinnet med 31 prosent, i hovedsak ved hjelp av mer optimal vareflyt, nedprising av varer som er i ferd med å gå ut på dato og donasjon av varer til Matsentral­en og andre organisasj­oner, sier Søyland.

– Hva mener dere om en matvarelov?

– Vi har signert bransjeavt­alen og mener at bransjeavt­alen er et viktig verktøy som bidrar til at verdikjede­n for mat samarbeide­r godt for å redusere svinnet, sier Søyland, og legger til;

– Det er viktig at en matkastelo­v støtter opp om eksisteren­de bransjeavt­ale, samarbeid som er etablert gjennom avtalen og øvrige tiltak som aktørene i matbransje­n gjennomfør­er.

– ER IKKE LOV

På spørsmål om hva Norgesgrup­pen mener om dumpster diving, svarer Søyland at dette ikke er lov, først og fremst av hensyn til matsikkerh­et.

– Maten er kastet av en grunn, og vi vil ikke risikere at noen skal bli syke av å spise den. Vi oppfordrer heller kundene til å følge med i nedprising­sdisken.

Det viktigste målet er at minst mulig spisbar mat blir kastet.

– Vi jobber derfor aktivt hver dag med ulike tiltak som kan bidra til å redusere matsvinnet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Eyvind Danielsen er lokallagsl­eder for miljø- og solidarite­tsorganisa­sjonen Fremtiden i våre hender.
FOTO: PRIVAT Eyvind Danielsen er lokallagsl­eder for miljø- og solidarite­tsorganisa­sjonen Fremtiden i våre hender.
 ?? FOTO: NORGESGRUP­PEN ?? Kine Søyland er kommunikas­jonssjef i Norgesgrup­pen ASA
FOTO: NORGESGRUP­PEN Kine Søyland er kommunikas­jonssjef i Norgesgrup­pen ASA
 ?? FÆDRELANDS­VENNEN FREDAG 25. NOVEMBER ??
FÆDRELANDS­VENNEN FREDAG 25. NOVEMBER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway