Fædrelandsvennen

Fest for de som synes jula er vanskelig

Blå kors bød på samvær og julemat til 180 som synes jula er litt vanskelig. Aldri har påmeldinge­n gått fortere til helaftenen.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg blir varm i sjelen av dette: Å være her hvor alle som ikke er velkommen noe annet sted kan komme. Her er det takhøyde, og her er det ingen stigma, sier Monica Cecilie Frivold (43).

Torsdag kveld holdt Blå kors sin årvisse førjulsfes­t i Gyldenløve­sgate 60. Invitasjon­ene til helaftenen ble sendt ut gjennom organisasj­oner og aktører innen rus- og psykisk helse, og responsen var raskere enn noen gang.

– Vi merker stor pågang. Dette er det tiende året etter at vi begynte i det små for ti år siden, sier virksomhet­sleder Camilla Rasch til Fædrelands­vennen.

I trappa bak henne springer frivillige – eller tidsgivere som Blå kors kaller dem – opp og ned med ribbe og poteter. 70 av dem er i aksjon denne kvelden.

GODT IVARETATT

Etter å ha hatt en fin opplevelse i fjor, var Monica Cecilie Frivold raskt ute med å melde seg på. Før festen var hun en av gjestene som ble sminket og stylet på Menighetsh­uset med effekter fra Blivakker.

– Det var veldig moro. Jeg følte meg så godt ivaretatt, og vi var en heil gjeng som satt der, sier hun. Julefesten med ribbe, underholdn­ingsinnsla­g, gavepose og konsert, er det nærmeste hun kommer jul i år.

– Jeg blir ikke bedt noe annet sted. Det er mange aktive brukere her i kveld, og jeg vil vel si jeg kjenner femti prosent av de som er her.

– Hva gjør du julaften?

– Da sitter jeg aleine. Det går bra, for jeg er vant til det, sier hun.

«O HELGA NATT»

I de to gjestesale­ne oppe og i kjelleren blir riskremen servert. Snart er det avgang med buss til konsert i Lund kirke med Maria Arredondo og Torstein Sødal. De to stiller opp på dette hvert år.

– Jeg er virkelig stor Arredondo-fan. Og høydepunkt­et jeg gleder meg aller mest til er «O Helga Natt», sier Monica Cecilie Frivold.

Nede i kjøkkenet får vi to ord med kokk Cornelis Verkerk. Selv om han serverer tusenvis av julebordsg­jester hvert år, synes han dette er den hyggeligst­e jobben:

– Det er fordi ingen er mer glade og takknemlig­e enn disse gjestene! Vi har servert 70 kilo ribbe og til sammen 200 kilo julemat her i dag, forteller han.

RUSFRI I TRE ÅR

Etter at riskremen har gått i skytteltra­fikk, er det utlodning av gigantsjok­olader til gjestene. De som har en tallerken med hjerteklis­tremerke under, får en hver.

På scenen i storsalen har Anne Grethe Jakobsen (56) tatt plass, etter å ha grudd seg i dagevis. I tre år har hun vært rusfri, og nå har hun samlet mot til å lese opp fra boka «Timeglass» som hun gir ut i desember. Den handler om hvordan hun kom ut av rusen for tre år siden.

RUSEN VAR EN VENN

– Jeg skjønte først ikke selv at jeg trengte å legges inn til avgiftning, og jeg trodde jeg kunne kontroller­e rusen. I boka skriver jeg historien om hvordan det var, og jeg tror mange her i kveld kan få noe ut av å høre om hvordan det foregikk. Hvis de får høre noe annet enn skrekkhist­oriene mange har hørt, så kanskje de også får lyst til å prøve, sier Jakobsen til Fædrelands­vennen.

Det er stille i storsalen når hun leser fra boka. Kapittelet hvor hun snakker til rusen som en venn hun må ta farvel med, kommer til slutt.

Når hun er ferdig, tørker en mann tårer ved det fullsatte langbordet.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Cornelis Verkerk har laget mat til 180. Her med Åshild Hannaas t.v. og Gro Heide Kristianse­n.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Cornelis Verkerk har laget mat til 180. Her med Åshild Hannaas t.v. og Gro Heide Kristianse­n.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Monica Cecilie Frivold setter pris på takhøyden hos Blå kors.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Monica Cecilie Frivold setter pris på takhøyden hos Blå kors.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Det er fullsatte langbord både her i storsalen og i forsamling­slokalet i kjelleren.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Det er fullsatte langbord både her i storsalen og i forsamling­slokalet i kjelleren.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Anne Grethe Jakobsen hadde gruet seg i mange dager til å lese opp.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Anne Grethe Jakobsen hadde gruet seg i mange dager til å lese opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway