Fædrelandsvennen

Måtte slite seg inn på markedet

Han startet produksjon­en i et gammelt bilverkste­d i Høvåg, og måtte kjempe seg inn på markedet. Nå selger Andrea Maggioni ost for seks millioner i året, og har ikke lenger tid til å stå på Bondens marked.

- LILLESAND

–Det var ikke så lett å få Mattilsyne­t til å forstå at det faktisk må gjøres med denne planken! Andrea Maggioni ler høyt, mens han rører en treplanke rundt i et svært kar. Karet er fylt med ostemasse, og ved riktig håndverk blir massen til slutt til sørlandsk mozzarella­ost.

– Vi varmer opp melk, og tilsetter løype. Så rører vi med en planke. Det er en italiensk tradisjon, og sånn det skal gjøres, forklarer Maggioni, som har drevet ysteriet Osteverkst­edet i Høvåg siden 2013.

Hver dag lager de ost av omtrent 1000 liter melk.

– Hvor mye vi produserer varierer fra dag til dag, men i gjennomsni­tt lager vi 100 kilo ost hver dag, forteller han.

STARTET I ET BILVERKSTE­D

Maggioni, som opprinneli­g kommer fra Milano, flyttet til Norge i 2010. Det var kjærlighet­en som førte ham hit, og de to første årene bodde han og kona Anne Kathrine i Vesterålen.

– Der jobbet jeg som frilandsbo­nde, og begynte så smått å drive med ostelaging på hobbybasis. Da vi flyttet til Kristiansa­nd ville jeg prøve å finne ut av om dette var noe jeg skulle investere tid og penger i, så jeg dro til den italienske regionen Puglia på kurs, forteller han.

Kurset gikk over flere måneder.

– Her fikk jeg virkelig smaken på dette livet. De folkene jeg traff var utrolig fine, og jeg ville leve som dem.

Maggioni dro hjem, og begynte jakten på det perfekte lokalet.

– Jeg måtte finne noe som egnet seg, og det ble et gammelt bilverkste­d i Høvåg. Det var billig og greit, så jeg satte bare i gang.

I 2013 var bedriften et faktum, og osteproduk­sjonen var i gang. Men i starten var det tøft å selge mozzarella og andre italiensk-inspirerte ostetyper på Sørlandet.

– Det som var vanskelig var å få produktet ut i markedet. Jeg måtte jobbe mye med markedsfør­ing, og stod på Bondens marked for å dele ut osten. Der opplevde jeg ofte at folk ikke ville smake. Jeg tror de var fornøyd med gulost.

ØKT INTERESSE

Etter hvert som årene gikk, opplevde Maggioni at det ble lettere å selge osten fra Osteverkst­edet. Selv tror han at dette blant annet skyldes økt fokus på lokal og kortreist mat.

– Da jeg startet opp var det lite fokus på lokalmat, og jeg har merket en stor endring på dette området de siste årene. Interessen har blitt mye større. 44-åringen fortsetter:

– Vi var det første ysteriet i Agder, men nå er det tre-fire andre som driver med det samme. Det er en stor motsetning til Italia, der er det ysterier over alt!

HØYE KRAV TIL HYGIENE

Nå omsetter bedriften for rundt seks millioner kroner, og har flere faste kunder. Mange av dem er nasjonale.

– Nå har jeg ikke tid til å stå på Bondens marked lenger. Rundt 85 prosent av kundene våre er restaurant­er, og de aller fleste er utenfor Agder – særlig i Oslo og Stavanger, forteller italienere­n, som foreløpig har tre-fire ansatte.

Målet er å lande på fire faste årsverk, og i 2020 flytta Osteverkst­edet ut av det gamle bilverkste­det og inn i splitter nye lokaler på gården til John Isak Tveit i Høvåg. Det er der kuene som produserer melka bor, så mer kortreist blir det altså ikke.

– Det har alltid vært viktig for meg å bruke lokal melk til osteproduk­sjonen, så jeg har kjøpt melk fra Tveit helt siden starten. Da kjørte jeg til gården hver dag for å hente melk, jeg kunne ikke ta sjansen på at det skulle skje noe med den på veien.

Fordi melka de bruker er upasteuris­ert stilles det nemlig svært høye krav til hygiene gjennom hele produksjon­en.

– Det er blant annet fordi de ferdige produktene også er ferdig varmebehan­dlet. En utfordring for oss er den korte holdbar

 ?? ?? Andrea Maggioni produserer rundt 100 kilo ost hver dag.
Andrea Maggioni produserer rundt 100 kilo ost hver dag.
 ?? ??
 ?? ?? – Hvordan osten blir til slutt varierer fra person til person. Den som lager den må føle seg frem, forteller Andrea Maggioni og Lene Wennerberg.
– Hvordan osten blir til slutt varierer fra person til person. Den som lager den må føle seg frem, forteller Andrea Maggioni og Lene Wennerberg.
 ?? ?? – Hvordan osten blir til slutt varierer fra person til person. Den som lager den må føle seg frem, forteller Andrea Maggioni og Lene Wennerberg.
– Hvordan osten blir til slutt varierer fra person til person. Den som lager den må føle seg frem, forteller Andrea Maggioni og Lene Wennerberg.
 ?? ?? Å lage ekte mozzarella­ost er et eget håndverk, og vikar Lene Wennerberg forteller om en bratt læringskur­ve.
Å lage ekte mozzarella­ost er et eget håndverk, og vikar Lene Wennerberg forteller om en bratt læringskur­ve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway