Fædrelandsvennen

Slik brukte vi kun noen hundrelapp­er på Sydneys beste attraksjon­er

Målet er mest mulig ut av turen for minst mulig penger.

- TEKST OG FOTO: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN Schibsted

Du trenger ikke leie bil og kjøre i timevis for å oppleve det beste av Australia. Med base i landets største og eldste by, Sydney, har vi plukket ut de viktigste opplevelse­ne som gjør at du får mest mulig ut av Australia-besøket.

Det koster å reise til Sydney, og det koster å bo. Men det trenger ikke være spesielt dyrt å oppleve byen. Severdighe­tene vi tar for oss i denne saken, har vi kun brukt noen hundrelapp­er på.

Sydney har et godt utbygd kollektivn­ett. Det gjør at du kjapt kommer deg rundt. Attraksjon­ene vi har tatt for oss, ligger enten i gåavstand eller noen kilometer med buss, tog eller ferge. I løpet av turen brukte vi ikke mer enn 400 kroner på kollektivt­ransport pr. person.

Støtter bankkortet ditt kontaktløs betaling, er det bare å skanne kortet hver gang du skal inn og ut av en buss eller stasjon. Enklere blir det ikke.

Og så er det bare å ta for seg av alt Sydney har å by på.

1.

En av fordelene med Sydney som storby, er at den har det meste – også strender. Leier du bil, ligger strendene en kort kjøretur unna. Bussene kjører ofte og tar deg fra sentrum til de fineste strendene på en halvtimes tid.

Den verdenskje­nte stranden Bondi Beach er selvskreve­n hvis du vil teste ut hva Sydney har å by på av strender. Pass deg for de største bølgene. Alle de dramatiske oppdragene til livvaktene i serien Bondi Rescue er ikke funnet på, og man skal ha respekt for naturkreft­ene på Bondi Beach.

Er ikke sand mellom tærne noe for deg, kan du dra til Bondi Icebergs utendørs saltvannsb­asseng. Bassenget er åpent alle dager, men stenges hvis bølgene er for store. Har du ekstra tid og er lysten på litt aktivitet, kan du spasere langs klippene fra Bondi til Coogee Beach. Strekninge­n, også kalt The Coastal Walk, er på seks kilometer.

Bondi Beach 2. Manly Beach

Du kan ta bussen hit, men den beste veien er etter vår mening å ta fergen fra Circular Quay midt i sentrum. På den 20 minutter lange veien mot Manly, passerer du både Operahuset og Harbour Bridge – perfekt dersom du vil ha gode bilder.

Vel fremme får du følelsen av å legge til kai i en småby. Går du rett frem, vil du etter 100 meter treffe på Manly beach på andre siden av halvøya. Like ved stranden finner du noe som kan ligne på et sentrumsom­råde med sjarmerend­e kafeer og nisjebutik­ker. Spaser vestover for å komme til Shelly beach hvis du ønsker mindre mennesker.

Ta lunsjen din på restaurant­en The boathouse med utsikt over Shelly Beach. Restaurant­en, som spesialise­rer seg på sjømat, er blant annet anbefalt av magasinet Time Out.

3.

To selvskrevn­e severdighe­ter i Sydney. De beste bildene tar du enten sjøveien eller fra den botaniske hagen nord for Operahuset. Her kan du slå deg ned med piknik i solen eller rett og slett bare ta en pause fra storbymase­t.

Operahuset og Harbour Bridge 4. Kenguru

Du kan ikke reise hit uten å se Australias mest ikoniske dyr, kenguru. Er du ekstra heldig, kan du oppleve dem ute i det fri. De beste stedene for å treffe på ville kenguru i Sydney, er ved Australian Botanic Gardens (i Camden, én time vest for sentrum) eller Pebbly Beach (tre timers kjøring øst).

Vil du ha kenguru-garanti, kan du ta turen til en «wildlife park». Her kommer du tett på dyrene, og du får også mulighet til å mate dem. Prisen er heller ikke stiv. For 200 kroner får du inngang til Featherdal­e Wildlife Park litt utenfor sentrum, barn koster rundt halvparten.

5. Flaggermus-safari i Hyde Park

Navnet høres kjent ut, og ja – parken er faktisk oppkalt etter den originale Hyde Park i London. Men ved siden av høye trær, grønne parkområde­r og fargerike blomster, kan australske Hyde Park også skilte med flaggermus. Mange.

Stiller du deg under de gigantiske trærne og kikker opp, vil du både se og høre dem. Ofte henger grenene såpass lavt at du på kort avstand kan studere flaggermus­ene.

6.

Den asiatiske restaurant­en Ms. G's åpnet dørene i 2010 og har siden den gang blitt en av Sydneys hippeste fusionrest­auranter. Her finnes et stort utvalg av cocktaildr­inker og småretter for deling. Det smarteste er å bestille bord i forkant, med mindre du ønsker å sitte i baren.

Skal du kun velge én ting på menyen, bestill cheeseburg­er-vårrullene. Du har antagelig aldri smakt noe lignende, vi kan

Her bør du spise

nesten garantere at du blir positivt overrasket. Restaurant­en ligger i King's Cross, et område hvor mange backpacker­e bestemmer seg for å bo.

Andre gode steder å spise i Sydney, er Mr. Wong og Bentley.

 ?? ?? I Featherdal­e Sydney Wildlife Park kom vi tett på både wallabies og kenguru.
I Featherdal­e Sydney Wildlife Park kom vi tett på både wallabies og kenguru.
 ?? ?? Bondi Beach er en av verdens mest kjente strender. Reiser du til Sydney, er det kort vei til bølgene.
Bondi Beach er en av verdens mest kjente strender. Reiser du til Sydney, er det kort vei til bølgene.
 ?? ??
 ?? ?? I stedet for å legge deg ned på Manly Beach, er det nesten finere å spasere kyststien vestover mot Shelly beach.
I stedet for å legge deg ned på Manly Beach, er det nesten finere å spasere kyststien vestover mot Shelly beach.
 ?? ?? Ms G's ligger i 155 Victoria Street i Potts Point. Ta banen til King's Cross for å komme hit.
Ms G's ligger i 155 Victoria Street i Potts Point. Ta banen til King's Cross for å komme hit.
 ?? ?? Fra The Royal Botanic Garden får du god utsikt til Harbour Bridge og Operahuset.
Fra The Royal Botanic Garden får du god utsikt til Harbour Bridge og Operahuset.
 ?? ?? Hyde Park er et fint rekreasjon­sområde midt i sentrum.
Hyde Park er et fint rekreasjon­sområde midt i sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway