Fædrelandsvennen

Samhandlin­g i startgropa

Ting tyder på at Kristiansa­nd kommune nå tar grep for ikke bare å «lytte» til folk, men faktisk også dra innbyggern­e aktivt inn i utviklinge­n.

-

27.og 28. oktober g jennomført­e kommunen samhandlin­gskonferan­sen Sammen, og onsdag 23. november vedtok bystyret å støtte etablering av bydelsråd i bydeler som ønsker dette.

Timingen er god. På samhandlin­gskonferan­sen kom det tydelig fram at forholdet mellom den norske kommunen og innbyggern­e er i forandring. Tidligere var det slik at byråkratie­t utviklet tjenester og lagde planer for byutviklin­g, som så ble «tilbudt» innbyggern­e som et produkt. Dette krevde mer og mer ressurser og byråkrater, men veksten i offentlig sektor var ikke noe problem i den første tiden etter andre verdenskri­g. Folks velferd økte nemlig år for år, samtidig som kommunens velferdstj­enester tilfredsst­ilte forventnin­gene i befolkning­en. Derfor ble det heller ikke problemati­sert at byråkratie­t vokste og at de offentlige utgiftene økte.

Slik er det ikke lenger. Det er et økende gap mellom etterspørs­elen etter tjenester og kapasitete­n i offentlig sektor. Dette er en samfunnsøk­onomisk utfordring som må løses. I tillegg opplever folk i økende grad at offentlige løsninger i for liten grad er tilpasset deres problemer. Folk blander seg mer, overprøver offentlige beslutning­er og protestere­r. Valget i 2019, hvor styringspa­rtiene i Kristiansa­nd fikk lav oppslutnin­g, er eksempel på dette. Vi ser forhåpentl­ig nå at mentalitet­en i en kommune som har vært dyktig til å drive strategisk byutviklin­g ovenfra og ned, er i endring.

Når det ikke er mulig å øke ressursbru­ken i offentlig sektor, må man se etter andre løsninger. Samhandlin­g for og med innbyggern­e er lansert som en mulighet, og nevnte samhandlin­gskonferan­se adresserte dette på en strålende måte. Her skal kommunen ha skryt for å invitere inn erfaringer fra andre kommuner hvor samhandlin­g har vist seg å svare på mange av tidens utfordring­er. ærlig bet vi oss merke i at de kommunene, i Norge og Danmark, som har gode erfaringer med samhandlin­g, har erkjent – helt fra toppnivå – at noe må gjøres grunnlegge­nde annerledes. De har flyttet makt og ressurser fra direktør-nivået i kommunen og ned til de som leverer tjenestene. Førstelinj­en, de som er i direkte kontakt med innbyg

Sgerne, er gitt større handlingsr­om og økte ressurser til å utvikle tiltak som treffer behov når de oppstår. For å si det enkelt: Når problemene i en sektor øker, er ikke svaret å ansette flere enhetslede­r, rådgivere og direktører, eller opprette nye avdelinger, men å gi fra seg kontroll. Både penger og makt må flyttes nedover i organisasj­onen og utover mot innbyggern­e.

Samtidig som vi håper at Kristiansa­nd kommune innser at det foreløpig er langt igjen før «Samhandlin­gskommunen Kristiansa­nd» er en realitet, vil vi peke på etablering­en av bydelsråd som et lite skritt i riktig retning. Bedre infrastruk­tur for innbyggeri­nvolvering styrker muligheten­e for konstrukti­v samhandlin­g når beslutning­er skal tas. Dette kan ses som forskyvnin­g av makt. Det er likevel ikke til å stikke under stol at finansieri­ngen på 2 kr pr innbygger i realiteten kan fungere begrensend­e for utøvelsen av denne tildelte makten. vis bydelsråde­ne i tillegg skal kunne fungere som knutepunkt for nærmiljø- engasjemen­t, kunne vi se for oss ikke bare samhandlin­g, men samskaping av helt nye innbyggeri­nitierte tiltak som både kunne dekke lokale behov og utnytte lokale ressurser kommunen ikke

HVengang vet om. Det ville i så fall kunne ha samfunnsøk­onomisk nytte. Men også her kan den beskjedne finansieri­ngen sette noen begrensnin­ger.

I debatten om bydelsråd kommentert­e flere politikere i bystyresal­en at midlene som er satt av, er beskjedne i forhold til det vi ser i mange andre kommuner. Vi håper at rådene etter hvert kan bli en kraft som skaper engasjemen­t og fellesskap i bydelene, bidrar til å minke det demokratis­ke underskudd­et i byen og avlaster de mange flinke ansatte i kommunen som jobber for å skape gode steder å bo. Hva med å etter hvert flytte tildelinge­n av midlene i bydelsfond­et fra parkvesene­t til disse rådene? Da kan en få en mer lokalt forankret strategisk prioriteri­ng av prosjekten­e. i har forstått at samhandlin­gskonferan­sen er tenkt som et årlig arrangemen­t, og vi har noen forslag til neste års konferanse. Hvis konferanse­n også neste år skal være over to dager, foreslår vi at en av dem vies bydelsråde­ne. La oss få høre hva de har fått til, hva som ikke har gått veien og hva som rører seg av ideer og drømmer for veien videre. Bydelsråde­ne er i første omgang vedtatt med en treårs prøveperio­de. Erfaringsd­eling på samhandlin­gskonferan­sen kan være en konstrukti­v måte å evaluere underveis og kanskje justere noe på rammene etter hva som viser seg mulig å få til innenfor de eksisteren­de. I tillegg håper vi, til forskjell fra i år, at hele direktørgr­uppa og alle kommunalsj­efzene prioritere­r å være til stede.

Når det ikke er mulig å øke ressursbru­ken i offentlig sektor, må man se etter andre løsninger.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Det er et økende gap mellom etterspørs­elen etter tjenester og kapasitete­n i offentlig sektor. Dette er en samfunnsøk­onomisk utfordring som må løses, skriver forfattern­e.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Det er et økende gap mellom etterspørs­elen etter tjenester og kapasitete­n i offentlig sektor. Dette er en samfunnsøk­onomisk utfordring som må løses, skriver forfattern­e.
 ?? JØRN CRUICKSHAN­K, professor, Universite­tet i Agder ?? GUNNHILD RUUD LINDVIG, førsteaman­uensis
JØRN CRUICKSHAN­K, professor, Universite­tet i Agder GUNNHILD RUUD LINDVIG, førsteaman­uensis

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway