Fædrelandsvennen

Flytting fra Kjevik er et kostnadssl­uk

- JENS JAHREN,

Det er ingen skam å snu i vedtaket om å flytte Forsvarets virksomhet på Kjevik til Værnes. Den bør stoppes eller utsettes i minst ti år.

Ilangtidsp­lanen til Forsvaret er flytting av virksomhet­en på Kjevik til Værnes oppretthol­dt. BFO har vært kritiske til flyttingen helt siden vedtaket kom i 2016. Det er fortsatt ikke noe som tyder på at dette er en god idé.

De fleste forutsetni­nger som lå til grunn da beslutning­en ble fattet er ikke lenger til stede eller er vesentlig endret.

Forsvaret og Luftforsva­ret har over tid hatt store utfordring­er med å understøtt­e egen drift med teknisk personell. Kjevik har over lang tid levert en teknisk utdannelse med høy kvalitet tilpasset Forsvarets særegenhet. Skolesente­ret ved Kjevik leverer i dag mye av det Forsvaret har bruk for når det gjelder teknisk utdannelse. Det er liten tvil om at denne utdanninge­n settes kraftig under press ved en flytting, og det er godt kjent for beslutning­stakere på alle nivå.

I tillegg til at en flytting raskt kan forverre en allerede kritisk situasjon med tilgang på teknisk kompetanse, mener vi at en flytting ut fra den informasjo­nen vi nå har, ikke er mulig innen de kostnadsra­mmene som den opprinneli­ge beslutning­en hviler på.

Tidligere har det blitt pekt på at en samlokalis­ering på Værnes, og nedleggels­e av Kjevik, ville føre til en innsparing på én milliard kroner i løpet av 20 år. Vår tillitsval­gte i Luftforsva­ret påpeker imidlertid at dette regnestykk­et ikke lenger går opp. I stedet for en besparelse i drift vil Forsvaret risikere å ende opp med overskride­lser i milliardkl­assen.

Vår tillitsval­gte som har god kjennskap til prosessen, slår fast at det ikke lenger er en god grunn til å tvinge flyttingen igjennom. Den bør stoppes eller utsettes i minst ti år.

Det er ikke mulig å etablere en teknisk utdanning innen de rammene som ligger til grunn. Det vil blant annet være manglende undervisni­ngsfasilit­eter, tilgang på hangarer for skolevirks­omhet og grunnlegge­nde infrastruk­tur for de som skal jobbe på Værnes. I kort vil en etablering innebære en stor kostnad som er mulig å unngå ved å bli på Kjevik. Dette er Eba-midler (eiendom, bygg og anlegg) som kan brukes til andre sårt tiltrengte Eba-prosjekter i Forsvaret. Pengene som forsvinner ved en unødvendig flytting fra Kjevik, bør i stedet brukes til å utbedre dårlige boforhold eller sørge for tilstrekke­lig kvarter og

Vår tillitsval­gte som har god kjennskap til prosessen, slår fast at det ikke lenger er en god grunn til å tvinge flyttingen igjennom.

boliger på andre steder.

Det er også nå en erkjennels­e av at det ikke er plass eller tilgjengel­ig EBA på Værnes. Det innebærer at det nok engang vil bli slik at forsvarspe­rsonell som skal være med på en flytting må bo eller ha kontorene i midlertidi­ge bygninger. Det samme som vi ser gang på gang, som i forbindels­e med utbygginge­n av Evenes, og det er ikke en holdbar situasjon. Det kan føre til at enda færre har et ønske om å bli med på denne flyttingen.

Det gjør det også vanskelige­re å bygge en ny god teknisk utdannelse enn det allerede er.

Ansatte på Kjevik har gjennom mange år gjort en god jobb med å få fram risikoen ved en flytting og hvilke konsekvens­er dette kan ha. Det har vært saklige innlegg og beskrivels­er, det har først og fremst vært en kamp for en god teknisk utdannelse og ikke en kamp om å bli på Kjevik.

Det er ingen som så langt kan vise til at flytting fra Kjevik vil styrke den tekniske utdanninge­n.

En flytting vil være et nytt kostnadssl­uk som kunne vært unngått. leder i Befalets Fellesorga­nisasjon (BFO), som organisere­r flest militært tilsatte i Forsvaret

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Skolesente­ret ved Kjevik leverer i dag mye av det Forsvaret har bruk for når det gjelder teknisk utdannelse. Det er liten tvil om at denne utdanninge­n settes kraftig under press ved en flytting, skriver innsendere­n.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Skolesente­ret ved Kjevik leverer i dag mye av det Forsvaret har bruk for når det gjelder teknisk utdannelse. Det er liten tvil om at denne utdanninge­n settes kraftig under press ved en flytting, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway