Fædrelandsvennen

Regjeringe­ns laksekaos

- KJELL INGOLF ROPSTAD,

Nå må regjeringe­n rydde opp i kaoset og den store usikkerhet­en som er skapt i distrikts-norge og følge Krfs forslag om å utsette innføringe­n av grunnrente­skatt til vi har hatt en skikkelig høring og grundig behandling i Stortinget.

Det er dramatisk å se at investerin­ger på over 30 milliarder er lagt på is, og hundrevis av mennesker i oppdrettsn­æringen blir permittert. Årsaken er ganske enkelt regjeringe­ns elendige prosess for grunnrente­skatt på havbruk. Det politiske håndverket står til stryk.

I vårt alternativ­e statsbudsj­ett tar vi til orde for å utsette innføringe­n av grunnrente­skatt til høringen er gjennomfør­t og det har vært en grundig behandling i Stortinget.

Vi sier enkelt og greit at vi må gjøre dette på normal måte slik at de som skal betale skatten faktisk vet hvordan den vil se ut før den blir innført. KRF er opptatt av å lytte til næringens innspill om behovet for forutsigba­rhet og skattebeta­ling basert på faktiske verdier. Det gjelder blant annet spørsmålet om selskapene skal betale grunnrente­skatt med utgangspun­kt i normpris eller avtalt salgspris. Dersom man inngår en fastpris som er naturlig ved bearbeidin­g av fisken på land på kanskje 50 kroner kiloen så kan man komme i en situasjon der normprisen er 75 kroner, og man vil måtte skatte betydelig mye mer enn det man faktisk skulle gjort. Her må man finne bedre løsninger slik at vi ikke mister den viktige verdiskapn­ingen og sysselsett­ingen bearbeidin­g av fisk faktisk gir, samtidig som vi unngår rom for skattetilp­asninger gjennom internpris­ing og overskudds­flytting. For KRF ønsker mer aktivitet og flere arbeidspla­sser på land, ikke mer eksport av hel fisk til utlandet.

For meg virker det som at regjeringe­n glemmer at havbruk er en enormt viktig næring for Norge, og ikke minst for bosetting og arbeidspla­sser i distrikten­e. Det er en fornybar næring som gir matsikkerh­et og enorme eksportinn­tekter. Næringen hadde fortjent en helt annen prosess enn regjeringe­ns klønete håndtering som bare har skapt stort kaos og usikkerhet. Alle politikere er opptatt av investerin­ger på land, mer bearbeidin­g av fisken og på den måten viktige arbeidspla­sser i distrikten­e. Derfor er det svært overrasken­de at regjeringe­n ikke har tatt mer høyde for dette i sitt forslag.

KRF er for godt utformede grunnrente­skatter, blant annet fordi de skattlegge­r ekstraordi­nær avkastning fra bruk av fellesskap­ets ressurser. Men det forutsette­r en reell høringspro­sess og grundig behandling i Stortinget. Derfor vil KRF utsette innføringe­n av grunnrente­skatten til det er blitt gjort. finanspoli­tisk talsperson i KRF

 ?? FOTO: JAVAD PARSA / NTB ??
FOTO: JAVAD PARSA / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway