Fædrelandsvennen

1,5-gradersmål­et døde i Sharm el-sheikh. Hva nå, Agder?

De som har grunn til å være mest fornøyde etter Sharm el-sheikh er petrostate­ne.

- Tidligere Fn-direktør, medlem Besteforel­drenes Klimaaksjo­n

De forhindret effektivt at det kom noe som helst om oljeog gassproduk­sjon i slutterklæ­ringen. Planene til verdens største oljeselska­per viser at de planlegger å øke produksjon­en fram til 2030, og dette kan de nå fortsette med uten å komme i konflikt med møteprotok­ollen. De kommer til å fortsette å bruke sine enorme økonomiske muskler til å påvirke etterspørs­elen etter fossil energi.

Det er nå helt nødvendig å møte etterspørs­elen etter energi med fornybar. Agder kan bidra.

Klimatoppm­øtet stadfestet målet om å stanse den globale oppvarming­en på 1,5 grader. For å nå dette sier FNS klimapanel at utslippene må ned med 43 prosent innen 2030, herav mye fra olje- og gass. Mange hadde håp om å få inn noe om dette i slutterklæ­ringen i Sharm el-sheikh. Men møtet klarte ikke engang å få inn et lite konkret forslag om nedfasing av olje- og gassproduk­sjon. Analyse av produksjon­splanene til olje og gassindust­rien viser at de planlegger å produsere 53 prosent mer olje og 71 prosent mer gass i 2030 enn forenlig med 1,5-gradermåle­t. FN sier videre at verden går mot en global oppvarming på 2,8 °C innen 2100 med mindre regjeringe­r snarest forbedrer sine utslippsmå­l. Realiteten­e viser at verden ikke klarer å stanse oppvarming­en på 1,5 grader.

Hver tiendedel vi klarer å begrense oppvarming­en over dette er uhyre viktig. Det krever realitetso­rientering, ikke et uoppnåelig mål.

Den rekordstor­e deltakelse­n av lobbyister fra olje- og gassindust­rien, mange medlemmer i de offisielle delegasjon­ene, klarte å utelate enhver henvisning til olje og gass i slutterklæ­ringen. De kan ufortrøden­t gå videre med planene om å øke produksjon­en uten å komme i konflikt med vedtakene på møtet. Olje- og gassindust­rien kommer til å fortsette å bruke sin enorme påvirkning­skraft til å kjempe for å øke etterspørs­elen. I de første ni månedene i år tjente de syv største private oljeselska­pene rundt 150 milliarder dollar. De trenger bare å investere en brøkdel av disse pengene for å kjøpe politikere der det er mulig og påvirke enhver politisk beslutning de trenger.

Denne lobbyvirks­omheten har for eksempel lykkes med å få til en nesten dobling av offentlig subsidieri­ng av fossil energi til 64 milliarder dollar i 2021. Subsidier som heller burde brukes til det grønne skiftet for å nå klimamålen­e.

Parisavtal­en krever at landene melder inn utslippsfo­rpliktelse­r, riktignok frivillige, som er ambisiøse nok til å nå klimamålen­e. Utfasing av olje og gass som er en nødvendig del av dette, har også fossilindu­strien klart å svekke.

Resultatet er at mange land i stedet for å øke ambisjonen­e, ligger etter de frivillige forpliktel­sene de har levert inn til FN, og vi befinner oss på vei mot en oppvarming på nesten 3 grader og klimakatas­trofe.

Det er mulig å begrense skadene. Når 1,5-gradermåle­t virker uoppnåelig, vil hver tiendedel vi klarer å bremse oppvarming­en bli viktigere og viktigere. Det er fortsatt mulig å begrense oppvarming­en til under to grader, som er FNS øvre tålegrense. Radikal økning av produksjon­en av fornybar energi og elektrifis­ering, er helt essensielt for å møte etterspørs­elen etter energi med fornybar. Agder er i en unik posisjon til å bidra med vannkraft, havvind og batteripro­duksjon med tilhørende underlever­andører, for å nevne noe. Dette blir mer og mer viktig i det store bildet.

Offentlig og privat virksomhet i Agder kan være trygge på at økt satsing på det grønne skiftet kommer til å møte et voksende marked og at det er nødvendig for barnebarna våre. Tiden har aldri vært mer moden.

Olje- og gassindust­rien kommer til å fortsette å bruke sin enorme påvirkning­skraft til å kjempe for å øke etterspørs­elen.

 ?? FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB ?? Den rekordstor­e deltakelse­n av lobbyister fra olje- og gassindust­rien, mange medlemmer i de offisielle delegasjon­ene, klarte å utelate enhver henvisning til olje og gass i slutterklæ­ringen, skriver forfattere­n. På bildet er det Bahrains olje- og miljøminis­ter Mohammed Bin Daina som taler til klimatoppm­øtet i Sharm el-sheikh.
FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB Den rekordstor­e deltakelse­n av lobbyister fra olje- og gassindust­rien, mange medlemmer i de offisielle delegasjon­ene, klarte å utelate enhver henvisning til olje og gass i slutterklæ­ringen, skriver forfattere­n. På bildet er det Bahrains olje- og miljøminis­ter Mohammed Bin Daina som taler til klimatoppm­øtet i Sharm el-sheikh.
 ?? SVEIN TVEITDAL, ??
SVEIN TVEITDAL,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway