Fædrelandsvennen

Spiseforst­yrrelser og hjelp til familien

Situasjone­n i Norge og i Agder.

- INGER CECILIE NESET, på vegne av KRF Kvinner Agder

Barn som rammes av spiseforst­yrrelser blir stadig yngre. Det er en økning blant ungdom. Helseperso­nell frykter at det er store skjulte tall blant gutter og menn.

Berørte familier opplever ofte situasjone­n som kritisk og håpløs.

På tross av denne alvorlige situasjone­n legges døgnbehand­lingstilbu­d ned. Vi opplevde nylig i vår egen landsdel at Sørlandets sykehus HF Arendal avviklet det døgnåpne tilbudet til pasienter med alvorlige spiseforst­yrrelser. KRF Kvinner vil arbeide for: Økte ressurser for å bedre kompetanse­n i førstelinj­etjenesten.

Økte ressurser til ABUP (Avdeling for barn og Unges Psykiske helse) slik at kompetanse­n kan heves og bemanninge­n økes. Hjelp til barnet gjennom: Behandling av samsykelig­het (kompleksit­eten rundt spiseforst­yrrelsen) og underligge­nde årsaker.

Et fullverdig FBT team. (FBT= Familiebas­ert tilbud) som fungerer optimalt til det beste for barnet eller ungdommen og deres familier.

Flere verktøy i behandling­en. Mer støtte og omsorg.

Mer opplæring og veiledning for foreldre gjennom: Kurs/opplæring Foreldregr­upper Tilgang til egne samtaletim­er for foreldre

Videre mener KRF Kvinner at man må legge til rette for at etter behandling og ved behov må man intensiver­e hjelpen ved: Hyppigere timer Ambulerend­e team Dagtilbud

Alvorlige spiseforst­yrrelser kan få svært alvorlige konsekvens­er.

Vi oppfordrer derfor Sørlandets sykehus HF om å gjøre sitt ytterste for å ivareta denne pasientgru­ppen og deres pårørende ved å gi dem en forsvarlig og god behandling. Gi dem en visshet og trygghet om at det er hjelp å få.

Vi har ingen å miste.

 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ??
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway