Fædrelandsvennen

Lønn som målestokk

- HELGE STEN THORBJØRNS­EN Teksten er forkortet. Red.

Er det slik at størrelsen på lønn, honorarer, bonuser, osv., sier noe om nivået, verdien eller kvaliteten på den som mottar dem?

Er det slik at en som har en årslønn på 15 millioner norske kroner, som for eksempel Sigve Brekke i Telenor, er 20 ganger så dyktig, har 20 ganger større arbeidsbel­astning, er 20 ganger mer kunnskapsr­ik, har 20 ganger større ansvar, er 20 ganger mer effektiv, er 20 ganger mer verdifull for samfunnet enn en som godtgjøres med en tjuendedel av denne summen.

I det private kan folk stort sett betale det de vil. Til hvem de vil. Men i det offentlige Norge er det ikke slik. Der tas pengene fra vår felles lommebok. Pengene skal brukes fornuftig. Og hensiktsme­ssig. I utgangspun­ktet så får de fleste ansatte i offentlig sektor likt betalt for likt arbeid. For like lang utdanning. For ansiennite­t. Og stort sett blir lønnsøknin­ger i det offentlige fastsatt av frontfagsm­odellen.

Men det er noen offentlige tjenere som unngår denne måten å få sin lønn bestemt på. Som heller ikke er berørt av frontfagsm­odellen. Eller lik lønn for likt arbeid. Eller lengden på utdanninge­n. Eller erfaring. Det gjelder blant annet lederne i statlige selskaper. Og de har benyttet anledninge­n til å forsyne seg grovt av felleskass­en de senere årene. De får sin lønn fastsatt av bedriftene­s styrer. Som oftest består av regjerings­oppnevnte medlemmer. Og disse styrene argumenter­er ofte for at høy lønn og store lønnsøknin­ger for ledere, er nødvendig for å konkurrere om de beste kandidaten­e. Men er det slik?

Er ikke jobbene i seg selv attraktive nok? Hvem er verdt 15 millioner? Hva får samfunnet for disse pengene? Kirkegårde­n er jo full av uerstattel­ige mennesker. Det blir sjelden fortalt hvilke kriterier som legges til grunn når man definerer kvalifikas­jonskraven­e til ledere i slike jobber. Hva skiller den ene fra den andre? Og når det eventuelt gjøres, så er beskrivels­ene og kravene av den ikke målbare sorten.

Det subjektive inntrykk trumfer objektivit­eten. Lederne i Norge som søker stillinger med høy lønn som hovedmotiv og ikke etter stillingen­s innhold, diskvalifi­serer på et vis seg selv. Det sier noe om holdninger. En som er aktuell og kvalifiser­t til å lede en stor statlig eid bedrift i Norge, burde være så stolt og beæret av å bli vurdert. Muligheten­e en slik stilling gir, bør være viktigere enn lønnen. Det er deprimeren­de og skuffende at så

Vestre viser at det finnes massevis av verktøy i verktøykas­sa for en industrimi­nister med guts.

mange statlige ledere setter penger over ikke-materielle verdier. Som for eksempel muligheten til å få være med på å utvikle et av verdens best land til å bli enda bedre.

For det er absurd når noen ledere i offentlig sektor tjener 10 ganger så meget som vår statsminis­ter. Er de 10 ganger så gode? Har de 10 ganger så stort ansvar? Har de 10 ganger så mange å lede? Er det 10 ganger vanskelige­re å lede en bedrift enn å lede et land? Selvsagt ikke. Mens en leder i store selskap ofte er omgitt av jamenneske­r, så er politikern­e omsluttet av neimennesk­er på alle fronter. Hele tiden. Det er politikken­s vesen. Så er Anders Opedal, toppleder i Equinor, med en lønn på 17,7 millioner kroner, en 10 ganger så god leder, med mer ansvar enn Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre? Neppe.

Næringsmin­ister Jan Christian Vestre la fredag 21. oktober fram regjeringe­ns nye eierskapsm­elding. Endelig ser det ut som om vi har en næringsmin­ister som ministrere­r og en regjering som regjerer, som er villig til å styre det som kan og bør styres. En næringsmin­ister som ikke mangler verktøy i verktøykas­sa, som Ansgar Gabrielsen uttrykte det som Høyres næringsmin­ister fra 2001 til 2004. Og gjorde seg og Høyre historisk med det. Vestre viser at det finnes massevis av verktøy i verktøykas­sa for en industrimi­nister med guts. Og med en ideologisk nøkkel for å få opp låsen. Til og med kniver fant han. Skarpe kniver til å kutte lederlønni­nger.

Vestre viser at det er viljen som gjelder når markedet skal utfordres. Og det er rosverdig. Og sjelden. Nå bruker han altså den nyslipte kniven i den nyåpnede verktøykas­sa mot lederlønni­ngene i statseide selskap.

Mange regjeringe­r har sagt at de er imot den nesten galopperen­de lønnen til ledere i slike selskap. Men av mangel på verktøy så har de puttet hodet i sanden. Ingen konkrete tiltak. Men Vestre rir samme dag som han sadler, og nå vil han ikke bare holde ledernes lønnsøknin­ger nede, han vil på sikt redusere lederlønni­ngene sett i forhold til gjennomsni­ttlig lønnsøknin­g i hvert selskap. Målt i kroner. Ikke i prosent. For med samme prosenttil­legg ville forskjelle­ne fortsette å øke. Og øke. Og øke. Med samme kronetille­gg vil forskjelle­ne over tid minske. Og minske. Og minske.

En nesten genial løsning, som flere kanskje har tenkt, men ikke trodd at var mulig å gjennomfør­e. Et Ibsen-sitat faller en i hu: Tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Det ville ikke Peer Gynt. Han hadde verken mot eller vilje. Han gikk utenom det vanskelige. Utenom Bøygen. Det gjorde også mange tidligere industrimi­nistere. Med Ansgar i spissen. Men så kom Vestre. Og gjorde vei i vellinga.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Endelig ser det ut som om vi har en næringsmin­ister som ministrere­r og en regjering som regjerer, som er villig til å styre det som kan og bør styres, skriver forfattere­n.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Endelig ser det ut som om vi har en næringsmin­ister som ministrere­r og en regjering som regjerer, som er villig til å styre det som kan og bør styres, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway