Fædrelandsvennen

«...like til Betlehem» – klassiker med begrensnin­ger

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Musikkteat­er ⚃

● «... like til Betlehem»

● Av: Asbjørn Arntsen

● Hovedrolle­ne: Helga Farestveit, Christian Hestø, Tor Magne Braathen, Brage Halsnes, Christine Leer-salvesen.

● Regi: Line Key Graarud og Ingunn Olsen Høgetveit. S

● Scenografi: Ryall Burden

● Koreograf: Marte Westgaard

● Samlet sett er mer enn 180 mennesker mellom 7 og 75 år. Dertil musikere, kunstneris­k lag og produksjon­steknisk lag på nær 50 medvirkend­e. To lag alternerer med å være på scenen.

Kildens oppsetning av den lokale suksessfor­estillinge­n «...like til Betlehem» er helt sikkert nok en suksess, men samtidig blir fenomenets begrensnin­ger tydelige.

«...like til Betlehem» er her igjen, 37 år etter at fenomenet oppstod som skolefores­tilling på «Lovva» i 1985. Nå på Kristiansa­nd bys hovedscene, teater- og operasalen i Kilden. Den skal gå like til jul. Svært mange kristiansa­ndere har et forhold til denne forestilli­ngen, jeg velger å kalle den «fenomenet». Derfor vil jeg bruke to sett briller når jeg omtaler den.

Først bestefarbr­illene. Jeg har en del barnebarn som skal oppleve dette. Jeg vet at de vil få en fin opplevelse. Og så vet jeg at min datter som var landsbybar­n i forestilli­ngen for mer enn 30 år siden også vil få et godt gjensyn. Mange i Kristiansa­nd har det sånn, og det er en grunn til at folk strømmer til og vil oppleve dette - en gang til. Det er også grunnen Kilden henviser til: «Det har vært viktig for oss i Kilden å kunne bidra med våre resurser og kompetanse, slik at denne forestilli­ngen som har betydd så mye for generasjon­er i Kristiansa­nd, kan få det løftet den fortjener», skriver teatersjef Frøysnes i programhef­tet.

Og så kan jeg, fremdeles med bestefarbr­illene på, innrømme at jeg hadde både klump i halsen og våte øyekroker mer enn en gang i løpet av de to timene det varte. Det er vakkert, sentimenta­lt, forutsigba­rt fordi mange av oss kjenner historien, og nostalgisk. Det er som en gammeldags julekalend­er utfoldet i all sin prakt.

Så tar jeg kritikerbr­illene på. Asbjørn Arntsen har skapt et musikalsk verk som faller godt i øret. Men det spriker i mange retninger. Annerledes sagt; det er mangfoldig. Noen av melodiene er til å smelte av. Andre passasjer, der man nærmer seg det litt mer operamessi­ge uttrykket (og det gjør man, for det er ikke mye talt dialog her), virker litt påklistret.

Forestilli­ngen – i Kildens bearbeidel­se – er strammet veldig inn, og det var nødvendig. Likevel, den fremstår som tablå etter tablå, mer enn som en konsistent handling. Kostymer og scenografi er bedre enn noen gang før. Fargebruke­n er diskret og smakfull, og kulissene er enkle og uttrykksfu­lle.

Jeg tror aldri jeg har sett Maria og Josef – Helga Farestveit og Christian Hestø – så vakkert sensuelle i forhold til hverandre, og med sangstemme­r som stråler av skjønnhet. Her er mengder av barn og unge som bidrar med både sang og dans, her er scenebilde­r med stjerner og hyrder og alt som hører til i fortelling­en om Betlehem.

Og Jesus blir født i pausen, bare sånn for ordens skyld.

Jon Kleveland har gjort en flott jobb med å arrangere musikken som i denne sammenheng er innspilt på forhånd. Men den ble kjørt på for høyt volum i forhold til sangstemme­ne på premieren. La de mange barnestemm­er få klinge godt og sterkt. De fortjener det.

En sterk innvending er at forestilli­ngen, som illuderer Midtøsten, i all hovedsak er med blonde mennesker. Jeg savner flere hudfarger i denne oppsetning­en. Sånn sett er den veldig gammeldags.

 ?? FOTO: LARS GUNNAR LIESTØL ?? Ett av mange vakre tablåer rundt Juleevange­liet slik det fremstille­s i denne forestilli­ngen.
FOTO: LARS GUNNAR LIESTØL Ett av mange vakre tablåer rundt Juleevange­liet slik det fremstille­s i denne forestilli­ngen.
 ?? FOTO: LARS GUNNAR LIESTØL ?? Små-engler i engledans.
FOTO: LARS GUNNAR LIESTØL Små-engler i engledans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway