Fædrelandsvennen

Løkkefotba­llen som ble til et stort fellesskap

Det startet med et knippe venners venner som møttes på fotballøkk­a på Idda for åtte år siden. Siden har over 350 personer fra drøyt 40 land vært innom foreningen Fotball Anyone?

- KRISTIANSA­ND KJETIL REFSNES JØRGENSEN, Sekretær, Foreningen Fotball Anyone?

Den spede starten på dette eventyret var altså i 2014, da Simen Hefte Endresen ville finne noen å spille fotball med. Han startet facebookgr­uppen Fotball Anyone? (FA?), der kvinner og menn over 20 år var hjertelig velkommen til å være med.

I dag har denne frivillige organisasj­onen over 100 aktive medlemmer, og antall treninger har økt fra kun lørdager til opptil fire treninger i uka hele året.

MANGFOLD

Medlemmene favner nå også folk fra gatefotbal­l-, menighets-, student- og innvandrer­miljøer. Fortsatt kommer mange fra disse miljøene, forteller styremedle­mmene Rodrigo Poblete og Senad Mustafa.

– Men nå skjer det mer enn bare vanlig rekrutteri­ng. Folk finner frem til FA? på egen hånd, ettersom Fotball Anyones nettside kommer høyt opp på nettsøk. Slik rekruttere­r vi medlemmer fra både inn- og utland, påpeker Poblete. Hvor mange som totalt har vært med, har medlemsans­varlig Ken Walde ikke full oversikt over.

– Det ble ikke ført medlemsreg­ister før i 2018, men vi vet at over 350 personer har vært med på treninger. De har bakgrunn fra over 40 land og fire av fem verdensdel­er, opplyser Walde. Hos FA? har personer fra land i konflikt spilt med hverandre. Mange har fått nye venner. Folk har brukt foreningen som startsted for så gå videre til «vanlige» fotballag. FA? har tidvis besøk av andre fra lignende virksomhet­er i Norge og utlandet, til og med fra konfliktom­råder.

FOR ALLE – UANSETT NIVÅ

– Hele tiden har grunnverdi­ene våre vært at alle er velkomne uansett kulturell og etnisk bakgrunn, religion, fysisk og psykisk helse, kjønn og ferdighets­nivå, forteller styreleder Thomas Haarr og utdyper:

– Kravet er at du er over 20 år, kan melde deg på, at du generelt er snill og grei, og at du respektere­r de andre. Ferdighets­nivået hos medlemmene varierer fra spillere som har spilt på toppnivå til de som aldri har vært i nærheten av en fotballdiv­isjon. Selv om FA? også liker godt spill, er det viktigste at alle føler at de er med. Det er lett at det blir taklinger og litt fysisk og verbal temperatur. Noe som er greit, så lenge man kan ta hverandre i hånda og være venner utenfor banen.

I begynnelse­n var det bare å møte opp på Idda, og ofte kom det mange. På det meste var vi 44 entusiaste­r på trening. Var banen opptatt, dro alle et annet sted i privatbile­r.

Økende popularite­t krevde bedre organiseri­ng. Først med facebookpå­melding på treningene og nå, som mange idrettslag, påmelding via appen Spond. Treningene er ofte populære og FA? har dessverre ikke mulighet til å gi plass til alle som ønsker.

BILLIGERE ENN EN FOTBALLKLU­BB

Behovet for organiseri­ng og voksende økonomi førte til stiftelsen av Foreningen Fotball Anyone? i 2018. Økonomians­varlig og regnskapsf­ører Anders Aasland forteller at å være forening stiller krav til driften, men er billigere enn fotballklu­bb.

– Som forening får FA? grasrotmid­ler fra Norsk Tippingmed­lemmer som ønsker å støtte oss. Dette, sammen med en liten kontingent, gir oss midler til å kjøpe inn fotballer, førstehjel­psutstyr og lignende, opplyser Aasland.

Nestleder Ingarth Kallevik legger til at som integrerin­gsaktør har foreningen også fått noen midler fra Kristiansa­nd kommune til enkelte aktivitete­r og arrangemen­ter, slik at prisen for deltakerne holdes nede. Hele tiden har FA? vært drevet av frivillige og fremdeles får ingen godtgjørel­se for å sitte i styret eller organisere treninger.

NOMADEVIRK­SOMHET OG BANELETING

Tilgjengel­ighet på baner har alltid vært en utfordring. Tidligere fikk vi noe treningsti­d gratis av Kristiansa­nd kommune, da vi ikke har råd til å betale leie slik som næringsakt­ører kan.

Leiepris for to timer i uka vil alene overstige vårt budsjett. Kulturutva­lget har prøvd å gi kommunen myndighet til å tildele slike organisasj­oner som oss gratis leie, men vi opplever at kommunen heller finner argumenter mot dette. FA? har også et godt samarbeid med FK Vigør og får tidvis låne treningsti­d av dem sent på kvelden.

Våren 2022 ble vi baneløse grunnet flytting av lag fra Kristiansa­nd stadion til Idda, men FA? har klart å fortsette gjennom en nomadetilv­ærelse. Vår nyeste utfordring er risiko for at flomlyset i vinter skrus av på treningsti­dene FA? har brukt. Tidvis har FA? mulighet til å spille i gymsal på vinteren, men det er stadig vanskelige­re å få tilgang til fylkeskomm­unale og kommunale gymsaler til en akseptabel pris.

Bedriftsid­retten i Agder har gitt oss medlemskap på gode vilkår. Det setter vi stor pris på, og vi prøver å stille med lag i bedriftstu­rneringer og -serier.

 ?? FOTO: THOMAS HAARR ?? Et knippe medlemmer av Fotball Anyone? etter en kamp i Sørlandsha­llen. Bak fra venstre: Abraham Melles, Felipe Rodriguez, Gabriella Haukås Iversen, Nagib Carrasco og Diego Husum. Foran fra venstre: Kjetil Refsnes Jørgensen, Rodrigo Poblete, Senad Mustafa og Saidy Abukar.
FOTO: THOMAS HAARR Et knippe medlemmer av Fotball Anyone? etter en kamp i Sørlandsha­llen. Bak fra venstre: Abraham Melles, Felipe Rodriguez, Gabriella Haukås Iversen, Nagib Carrasco og Diego Husum. Foran fra venstre: Kjetil Refsnes Jørgensen, Rodrigo Poblete, Senad Mustafa og Saidy Abukar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway